Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σήμερα το πρωί ξεκίνησε την κατεδάφιση του ακινήτου που βυθίζονταν στην θέση “Τούμπες” (ή Λαγκούνα) έξω από την πόλη της Νάξου – Ακίνητο που το 1982 όταν και εκδόθηκε η άδεια από την Πολεοδομία ήταν σε απόσταση +100 μέτρων αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχασε το όριο των 100 μέτρων και οι εργασίες σταμάτησαν.. Σήμερα 40 σχεδόν χρόνια χάθηκαν και τα 100 μέτρα..
Τα φρέσκα κουλούρια… Η Πολεοδομία Νάξου εξέδωσε πρόσφατα πρωτόκολλο κατεδάφισης με σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και σήμερα το πρωί συνεργείο του Δήμου μπήκε στην παραλία της Λαγκούνας (οι κάτοικοι του Αγίου Αρσενίου αναφέρουν την περιοχή ως “Τούμπες” ή “¨Λίχνος” και ενοχλούνται όταν ακούν την έκφραση “Λαγκούνα”)… και άρχισε την κατεδάφιση του ακινήτου που χρόνο με το χρόνο βυθίζονταν με την θάλασσα να το τρώει…
Αρκετοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο σημείο αυτό και έδωσαν συγχαρητήρια στο Δήμο για την κίνηση αυτή που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη. Όμως, η ιστορία του ακινήτου μας διδάσκει ότι πρέπει να προσέχουμε..
Τι εννοούμε; Ας ξεκινήσουμε από τα απλά…Η συγκεκριμένη περιοχή έξω από τη πόλη της Νάξου («Λίχνος» ή «τούμπες») ήταν γνωστή είτε για το πέτρωμα που είχε (σ.σ. το γνωστό στον Άγιο Αρσένιο ως “λίχνο” που χρησιμοποιείται ως βάση για ένα είδος φαναριού) είτε για το αλάτι που βρέθηκε αργότερα και κυρίως για το γεγονός ότι υπήρχαν κτήματα εκεί με πλούσια καλλιέργεια.
Χρόνο με το χρόνο και τις δράσεις του ανθρώπου για την αλλαγή της μορφολογίας έφεραν το φράγμα και αργότερα το αεροδρόμιο με αποτέλεσμα και η αλυκή να ξεραίνεται αλλά το κυριότερο, η θάλασσα να παίρνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην ακτή…
Οι ιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου, αρχές της δεκαετίας του 80 και έχοντας στη διάθεσή τους μία έκταση της τάξης των 27 στρεμμάτων, πήραν την απόφαση να την αξιοποιήσουν… Και επέλεξαν να φτιάξουν ένα σπίτι… Μάλιστα, το 1982 όταν και εκδόθηκε από την Πολεοδομία Νάξου , η απόσταση από την … ακτή ήταν στα +100 μέτρα, μάλιστα κάποιοι λένε ότι ήταν ακόμη και στα 114 μέτρα.
Όταν όμως ξεκίνησαν οι εργασίες δύο χρόνια αργότερα, η θάλασσα είχε ήδη καλύψει το επιτρεπόμενο ότι και ήταν στα 98 μέτρα. Αποτέλεσμα; Να παγώσουν οι εργασίες. Και από τότε άρχισε η .. μάχη για το μέλλον του ακινήτου. Επί δημαρχίας Κόκκωτα, έχουμε την έκδοση ΦΕΚ με την οριοθέτηση του αιγιαλού και έτσι το ακίνητο μπήκε και επίσημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας..
Από τότε έγινε μεγάλη κουβέντα για το τι θα γίνει. Οι ιδιοκτήτες έχοντας μία σημαντική περιουσία να χάνεται σίγουρα δεν μπορούσαν να αποφασίσουν σε μία νύχτα, ενώ στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της «Συν+αξία» έγινε προσπάθεια να κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο ακίνητο με γνώση του Δήμου και μάλιστα με τηλεοπτική κάλυψη και συναυλία, αλλά είπαμε: το ακίνητο ήταν νόμιμο.
Και όσο δεν υπήρχε η συγκατάθεση των ιδιοκτητών και της Πολεοδομίας με την έκδοση του σχετικού πρωτοκόλλου κατεδάφισης, τίποτα δεν έγινε και έμεινε στις καλένδες.
Και σήμερα φτάσαμε στην κατεδάφιση…
Όμως, το ζήτημα στο δικό μου μυαλό είναι άλλο: πως στο καλό η θάλασσα κάλυψε 90 μέτρα… Τι έχει συμβεί και η στάθμη του νερού έχει ανέβει ή έχει υποχωρήσει το έδαφος στη περιοχή και έχουμε τόσο έντονη την αλλαγή μορφολογίας αλλά και του υπεδάφους. Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κάλυψη από το νερό, άλλοι μιλάνε για εργασίες επιχωμάτωσης σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να πάρουν από το σημείο αυτό το χώμα. Και κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι ελέω του κυματοθραύστη που ανακατασκευάστηκε μετά το 2004 έχει αλλάξει όλη η λογική στην ροή της θάλασσας προς το συγκεκριμένο σημείο.
Μάλιστα, κάποιοι επιμένουν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου κι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα δούμε την θάλασσα να έχει κυρίαρχο ρόλο στη περιοχή και να αλλοιώνεται όλη η εικόνα που έχουμε σήμερα για την περιοχή.. Άρα, ο Δήμος οφείλει να μην μείνει στα “μπράβο” αλλά γρήγορα να προχωρήσει σε μελέτη για να δει τι θα συμβεί στο μέλλον. Εργαλεία και ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή, υπάρχουν. Οπότε; τρέχουμε
Οι φωτογραφίες και βίντεο από τη σελίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (social media)