Με την βοήθεια της Νίκης Ευελπίδου – καθηγήτριας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – έχουμε την εξήγηση για το φαινόμενο που βλέπουμε αυτές τις ημέρες με τη θάλασσα να …αδειάζει
Από την περασμένη Κυριακή όλοι ασχολούνται με το φαινόμενο της … άμπωτης με το άδειασμα της θάλασσας σε όλο σχεδόν το Αιγαίο. Είδαμε ανεκτέλεστο δρομολόγιο στη Σαμοθράκη γιατί έπεσε χαμηλά η στάθμη της θάλασσας και βέβαια εντυπωσιακές εικόνες με την υποχώρηση του νερού από τη Σίφνο έως την Σητεία… Όλο το Αιγαίο βρέθηκε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνδύασαν με τον σεισμό στην Ελασσόνα, με το ολόγιομο φεγγάρι αλλά και με δοξασίες.. Ε, βλέπετε οι δεισιδαιμονίες είναι πάντα στη ζωή μας..
Με αφορμή μία πολύ όμορφη φωτογραφία από τα Ποριά – έξω από τη πόλη της Νάξου στο δρόμο για την Στελίδα – του Πέτρου Τσακωνιάτη, επιλέξαμε να επικοινωνήσουμε με την Νίκη Ευελπίδου – καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – που γνωρίζει τη Νάξο σαν τη τσέπη της, ώστε να έχουμε εικόνα από έναν ειδικό.. Και μας καθησύχασε εξηγώντας ένα φαινόμενο που είναι απόλυτα φυσιολογικό και μας είπε στον επίλογο «απολαύστε το και γνωρίστε πιο εύκολα το βυθό των παραλιών του αγαπημένου σας νησιού»
Ας δούμε τι μας αναφέρει:
«Θα έχετε παρακολουθήσει τα σχόλια και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την απόσυρση της θάλασσας. Κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να παρατηρήσατε μεγάλη αλλαγή στις γνωστές σας παραλίες με αξιόλογη υποχώρηση της θάλασσας και εμφάνιση του βυθού, ως χερσαίο μέρος της παραλίας.
Το φαινόμενο είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αλλά είναι απόλυτα φυσικό και συμβαίνει κάθε φορά που συνδυάζεται υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και πανσέληνος.
Σύμφωνα με μελέτες και μετρήσεις κάθε 1 mbar ατμοσφαιρικής πίεσης επηρεάζει κατά 1cmτη θαλάσσια στάθμη. Τα 1013 mbar ατμοσφαιρικής πίεσης αντιστοιχούν στη μέση θαλάσσια στάθμη. Αν φανταστούμε μια μεταβολή της πίεσης από 963 mbar σε 1038 mbar πρακτικά σημαίνει μεταβολή της στάθμης της θάλασσας κατά 75cm!!!!
Ας δούμε τώρα τι συνέβη αυτές τις ημέρες:
Η υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση των τελευταίων ημερών, παρατηρήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου2021 και ήταν 1034mbar, ακολούθησε μια μικρή μείωση για να ανέβει πάλι στα 1032mbar στις 2 Μαρτίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα 1034 mbar η ατμόσφαιρα πιέζει τη θάλασσα προς τα κάτω κατά 21 cm από τη μέση στάθμη της.
Στο παραπάνω φαινόμενο θα πρέπει να προσθέσουμε και την ευθυγράμμιση Ήλιου-Γης-Σελήνης, φαινόμενο που είχαμε στις 27 Φεβρουαρίου με την πανσέληνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τις ημέρες που ακολούθησαν είχαμε το μεγαλύτερο παλιρροιακό εύρος και κατά συνέπεια και εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης κατά την άμπωτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι το παλιρροιακό εύρος στις Κυκλάδες είναι 14 cm.
Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων οδήγησε σε σημαντική αποχώρηση της θάλασσας και αποκάλυψη μέρους του βυθού. Ειδικά στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο η κατακόρυφη μείωση της θαλάσσιας στάθμης κατά 30 cm μπορεί οδηγήσει σε σημαντική απόσυρση της θαλάσσιας στάθμης και αποκάλυψη δεκάδων μέτρων θαλάσσιου πυθμένα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι η ευκαιρία σας να παρατηρήσετε εύκολα τον βυθό των γνωστών σας παραλιών!»