Η έρευνα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Νίκης Ευελπίδου στη περιοχή του Αγίου Γεωργίου, έξω από τη πόλη της Νάξου έδειξε ότι η λιμνοθάλασσα που υπάρχει ήταν ενεργή επί 6000 χρόνια (!!!)
Αλήθεια πόσα πράγματα γνωρίζουμε για την ιστορία της Νάξου; Και δεν μιλάμε μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με την ζωή των ανθρώπων στο νησί, από τη στιγμή μάλιστα που περιμένουμε τις νεώτερες δημοσιεύσεις των αρχαιολόγων (συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το Καναδικό πανεπιστήμιο McMaster) αλλά και για θέματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος και τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Πριν από δύο ημέρες, ο Μανώλης Λυκουρόπουλος προχώρησε σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media μίας καταπληκτικής φωτογραφίας με θέα την Λιμνοθάλασσα της περιοχής του Αγίου Γεωργίου. Μία περιοχή που ενδεχομένως στο μέλλον να μας απασχολήσει άμεσα και για άλλους λόγους… Στη συγκεκριμένη ανάρτηση που έχει κάνει, ο κος Λυκουρόπουλος που είναι λάτρης της φωτογραφίας αλλά και της ιστορίας αναφέρεται στην έρευνα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Νίκης Ευελπίδου, στην συγκεκριμένη περιοχή και αναγράφει
« Από την έρευνα της Αν. Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Νίκης Ευελπίδου, (Evelpidou Niki) στην περιοχή, αντλούμε τις ακόλουθες σημαντικές πληροφορίες: «Πριν από 6000 χρόνια, ο κόλπος του Αγίου Γεωργίου προστατευόταν από έναν επιμήκη ύφαλο, ο οποίος εκτείνεται σχεδόν παράλληλα με την σημερινή ακτογραμμή. Ο ύφαλος αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά απολιθωμένων παλαιοακτών. Η ανάλυση ιζημάτων και μικροπανίδας έδειξε ότι η περιοχή αυτή ήταν μια ενεργή λιμνοθάλασσα τουλάχιστον από τα 6144 χρόνια έως τα 232 χρόνια πριν από σήμερα. Τμήματα του επιμήκους υφάλου, από το νότιο κυρίως τμήμα του κόλπου εκείνης της περιόδου, βυθίζονταν περιοδικά και το θαλασσινό νερό εισερχόταν μέσα στον κόλπο. Η ύπαρξη ενός μεγάλου ρηχού κόλπου χρησίμευε ως λιμάνι για την πρόσβαση πλοίων στο λατρευτικό κέντρο στα Ύρια».
Και μας εξηγεί και τι βλέπουμε στην εν λόγω φωτογραφία που αν μη τι άλλο είναι το λιγότερο εντυπωσιακή… «Στη φωτογραφία διακρίνεται ο ύφαλος «Νίκη», ονομαζόμενος προς τιμήν της διακεκριμένης και βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών επιστήμονος, που επί 20ετία διεξάγει έρευνες στο νησί της Νάξου, το υπό εξέλιξη τόμπολο «Μαντώ» (η νησίδα με την τοπική ονομασία «νησάκι της Παναγίας»), καθώς και η λιμνοθάλασσα μπροστά από την περιοχή του αεροδρομίου».
Και βέβαια να προσθέσουμε το πιο σημαντικό … Οπως μας ενημερώνει ο Μανώλης Λυκουρόπουλος ” η φωτογραφία της Αλυκής και της λιμνοθάλασσας του Αγ. Γεωργίου της Νάξου μας έγινε εξώφυλλο στο ‘Journal of Coastal Research’ (Περιοδικό Παράκτιας Έρευνας), το κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για έρευνες που σχετίζονται με την παράκτια και υποθαλάσσια ζώνη, και συνοδεύτηκε από μια μικρή αναφορά στη Νάξο και το αντικείμενο της έρευνας της Νίκης Ευελπίδου, η οποία έχει καταφέρει να προβάλει τη Νάξο παγκοσμίως και με τον καλύτερο τρόπο και ειδικά στους επιστημονικούς κύκλους! Η Νάξος ταξίδευε για 3 μήνες στην παγκόσμια γεωπεριβαλλοντική επιστημονική κοινότητα! Το ίδιο εξώφυλλο χρησιμοποιήθηκε εν συνεχεία από τον διεθνή οργανισμό Coastal Education & Research Foundation (Ίδρυμα Παράκτιας Εκπαίδευσης και Έρευνας), όπου προβαλλόταν επί 4 μήνες στην κεντρική σελίδα του”.