Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος: Η κακοποίηση ιπποειδών και η κοινοποίηση επιστολής

Νάξος: Η κακοποίηση ιπποειδών και η κοινοποίηση επιστολής

|

Συνεχίζουν να κακοποιούν γαϊδούρια στα χωριά της Νάξου με επίκληση στο … έθιμο – Τι αναφέρει η επιστολή από την Ομοσπονδία (video) 

Μεγάλη απορία μας προκαλεί το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι του www.zoosos.gr ενημερώνονται σχεδόν αμέσως από τους Ναξιώτες ή και τους τουρίστες για το συμβαίνει και σε αυτό το νησί των Κυκλάδων σε βάρος το ζώων και γιατί η Αστυνομία ποτέ δεν μαθαίνει εγκαίρως το παραμικρό ή για να εμποδίσει ένα έθιμο που συμπεριλαμβάνει κακοποίηση ζώων – και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα – ή για να οδηγήσει έστω τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Αυτος είναι ο πρόλογος της Ελένη Ηλιοπούλου σε άρθρο της στην ιστοσελίδα zoosos.gr και με τίτλο ” Συνεχίζεται η κακοποίηση γαϊδουριών στη Γαλήνη Νάξου, τι κάνει η αστυνομία”. Αρθρο που συνοδεύεται και από video, το οποίο είχε ανεβάσει (όπως και τη φωτογραφία) επισκέπτης της  Γαλήνης ανήμερα της πρωτομαγιάς που έγινε και το σχετικό … έθιμο για μία ακόμη χρονιά. Παράλληλα, σημειώνεται ότι “Αν και εδώ και χρόνια (από το 2012) έχουμε φέρει στη δημοσιότητα τι συνηθίζουν να κάνουν την Πρωτομαγιά κάτοικοι του Κινίδαρου και της Γαλήνης στο νησί της Νάξου, αφού ανεβάζουν με σχοινιά γαϊδούρια στις ταράτσες των σπιτιών λόγω εθίμου (από το προηγούμενο βράδυ) και στη συνέχεια τα κατεβάζουν και πάλι με σχοινιά και τα ζευγαρώνουν στις κεντρικές πλατείες των χωριών εν μέσω φωνών και αλαλαγμών… ελάχιστα φαίνεται πως έχει αλλάξει η κατάσταση εκεί προς το καλύτερο για τα ζώα. Και όλα αυτά συνήθως τα διοργανώνουν οι «πολιτιστικοί» και οι «εξωραϊστικοί» σύλλογοι των χωριών αυτών, και κάπου εκεί οι λέξεις χάνουν τελικά το νόημα τους…” Και τονίζεται ότι η Αστυνομία στη Νάξο είναι ενήμερη μέσω επιστολής για όσα έγιναν… 

gaidouria_taratses_04-300x196.jpg

Και μία που μιλάμε για επιστολές… Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προχώρησε σε επιστολή για το θέμα της δημόσιας κακοποίησης ιπποειδών στην Νάξο. Θέμα; ” Εφαρμογή του νόμου και δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Απαγόρευση κάκιστου εθίμου με δημόσια κακοποίηση ιπποειδών”. Και εκεί διαβάζουμε ότι: ”   Η Ομοσπονδία μας έγινε δέκτης αποδεικτικού υλικού (παρατίθενται στο τέλος της επιστολής) video και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη συνέχιση εφαρμογής κάκιστου εθίμου που συμπεριλαμβάνει την καταφανή δημόσια κακοποίηση γαϊδουριών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έθιμο σύμφωνα με το οποίο κάτοικοι της Νάξου ανεβάζουν γαϊδούρια με σχοινιά στις ταράτσες των σπιτιών την παραμονή της Πρωτομαγιάς, εν μέσω κραυγών και αλαλαγμών, τα οποία παραμένουν εκεί μέχρι την επομένη που τα κατεβάζουν πάλι με σχοινιά για να τα ζευγαρώσουν. Απ’ ότι αποδεικνύεται με το επισυναπτόμενο υλικό το έθιμο τηρήθηκε και φέτος σε κεντρικό σημείο του χωριού Γαλήνη, πράξη καταφανώς παράνομη και συγχρόνως ντροπιαστική για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα το 2019, διαφεύγουν οι παραβάτες του νόμου από την Ελληνική αστυνομία εις βάρος ανυπεράσπιστων ζώων. Επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική.

Επειδή τέτοια έθιμα προσβάλλουν τα δικαιώματα των ζώων και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας. Επειδή οι παραβατικές συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες δεν είναι απλώς μία πληγή για τη χώρα μας και προσβάλουν τον πολιτισμό μας, αλλά διαιωνίζουν τη κακοποίηση ανυπεράσπιστων ζώων .

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

Άμεση ενημέρωση σχετικά με το αν έχει ασκηθεί ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα εναντίον των δραστών, ως ο νόμος ορίζει, καθώς ο εντοπισμός τους από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι απόλυτα εφικτό και αν τα ζώα έχουν αφαιρεθεί και οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο. Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα καθόσον μεν ο κίνδυνος της ζωής των ζώων αυτών είναι εμφανής, διαρκής, καθημερινός, ακατάπαυστος και οι ιδιοκτήτες τους ακατάλληλοι. Παρακαλούμε δε, τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού και του νησιού για τις συνέπειες βάσει νόμου, και να απαγορευτεί δια παντός το παράνομο και βάρβαρο αυτό έθιμο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία