Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου είναι η πρώτη που ως φορέας προχωρεί σε επίσημη τοποθέτηση για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Νάξο – Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της
Το σχέδιο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Νάξο έχει προβληματίσει αρκετά τους Ναξιώτες έστω και με καθυστέρηση. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες και το λόγο πλέον έχουν οι φορείς που οφείλουν να τοποθετηθούν. Και έχουμε την αίσθηση ότι η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων) είναι η πρώτη που κάνει την κίνηση. Με ανακοίνωσή της (αρ. πρωτ. 2141 με τις υπογραφές των μελών του ΔΣ) τονίζει ότι η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών θα είναι επιβλαβή και επιζήμια στο νησί ως τουριστικό προϊόν, σημειώνει ότι «ως θεμελιώδη παράλειψη της Μ.Π.Ε την απουσία μέτρων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος σε ενδεχόμενη περίπτωση μη ανανέωσης των Α/Γ, μετά το πέρας της ζωής τους» και καταλήγει τονίζοντας «καθίσταται όμως επιβεβλημένη η ανάγκη σχεδιασμού, προκαθορισμένων χρήσεων γης για την ανάπτυξη υποδομών και ανωδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»,
Αναλυτικά η ανακοίνωση με τίτλο «Τοποθέτηση της Ένωσης Ξενοδόχων για το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Νάξο» αναφέρει:
«Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, κατόπιν ανάλυσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και των τεχνικών στοιχείων ως αποδίδονται σ’ αυτή, εκλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο κυρίως λόγω της χωροθέτησης των Α/Γ σε μία υπερμεγέθη έκταση της ορεινής ενδοχώρας, ως επιβλαβή και επιζήμιο για το τουριστικό προϊόν της Νάξου και κατ’ επέκταση για τις προοπτικές βιωσιμότητας και ποιότητας της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τόσο το μέγεθος της κλίμακας του έργου και των Α/Γ, όσο και η χωροθέτηση του, είναι δεδομένο για την Ε.Ξ.Ν, ότι θα προκαλέσουν οφθαλμοφανή αλλοίωση της οπτικής αξίας του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μοναδικών και πολύτιμων τουριστικών πόρων (τουριστικό απόθεμα) στους οποίους ήδη εκτυλίσσεται αλλά και προσδοκάται από την τοπική κοινωνία, η ενδογενής βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσω των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού.
Για την Ε.Ξ.Ν η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αγνοεί παντελώς τις αρχές της ήπιας παρέμβασης από την ανάπτυξη υποδομών και ανωδομών στο φυσικό περιβάλλον καθώς και της ισόρροπης διά δράσης αυτών με τις υφιστάμενες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες. Επίσης θεωρεί ως θεμελιώδη παράλειψη της Μ.Π.Ε την απουσία μέτρων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος σε ενδεχόμενη περίπτωση μη ανανέωσης των Α/Γ, μετά το πέρας της ζωής τους.
Τέλος, εκφράζουμε την πεποίθηση μας για την αδήριτη ανάγκη αντικατάστασης των ρυπογόνων, κοστοβόρων και απαρχαιωμένων πηγών ενέργειας στα νησιά των Κυκλάδων με ανανεώσιμες πηγές, κυρίως αυτήν της ηλιακής. Καθίσταται όμως επιβεβλημένη η ανάγκη σχεδιασμού, προκαθορισμένων χρήσεων γης για την ανάπτυξη υποδομών και ανωδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωροθετημένων σε χωρικές ενότητες που δεν θίγουν την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών και τις αέναες και προϋπάρχουσες υπεραξίες που αποδίδουν σ αυτήν, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».