Γαλέος ή λευκός καρχαρίας…. Ο καρχαρίας βάρους 75 κιλών που αλιεύτηκε και πωλήθηκε στη Νάξο προκαλεί τις αντιδράσεις των Περιβαλλοντικών οργανώσεων
Πρωινό του Σαββάτου του Λαζάρου και σε ιχθυοπωλείο της Νάξου ένας εντυπωσιακό καρχαριοειδές βρίσκεται στην βασική προθήκη της επιχείρησης και είναι έτοιμο προς πώληση…
Άμεσα σήμανε συναγερμός. Από τη μία έχουμε τους περίεργους που βλέπουν το θέαμα κι από την άλλη τους επίδοξους αγοραστές προς βρώση του συγκεκριμένου ψαριού… Η πληροφορία που είχαμε όταν κάναμε και την σχετική ανάρτηση ήταν ότι πρόκειται για έναν Galeorhinus galeus (GAG), Γαλέος Δροσίτης ή Σκυλογαλέος. Στα 75 κιλά που πουλήθηκε τελικά με το κιλό σε λίγη ώρα…
Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε μία «μάχη» στο διαδίκτυο κατά πόσο το συγκεκριμένο ψάρι είναι γαλέος ή λευκός καρχαρίας όπως ανέφεραν με μηνύματα άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με περιβαλλοντικές ομάδες…
Σεβόμαστε το γεγονός ότι άνθρωποι που γνωρίζουν με βάση την ιδιότητά τους, μας ενημέρωσαν (αρκετοί είναι η αλήθεια με επικριτικό έως απειλητικό και προσβλητικό τρόπο) ότι πρόκειται για νεαρό λευκό καρχαρία…
Και προχωρούμε σε ενημερωτική ανάρτηση ότι το συγκεκριμένο ψάρι που βρέθηκε στη Νάξο ήταν (και το λέμε ήταν γιατί μας ενημέρωσαν από το ιχθυοπωλείο ότι πουλήθηκε) ήταν λευκός καρχαριάς, ο οποίος είναι προστατευόμενο είδος…
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η είδηση για το συγκεκριμένο … ψαράκι, δεν έγινε με σκοπό να διαφημίσουμε – όπως κατηγορηθήκαμε – το παράνομο ψάρεμα αλλά για να μεταφέρουμε μία εντυπωσιακή αν μη τι άλλο ψαριά…
Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι οι ψαράδες μας στις Κυκλάδες είναι έμπειροι και γνώστες του αντικειμένου τους, ότι οι ιχθυοπώλες κάνουν σωστά τη δουλειά τους και το κυριότερο υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να αποτρέψουν μία παράνομη αλιεία και την εκμετάλλευσή τους…
Εμείς να σημειώσουμε ότι οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς των άλλων ψαριών υπό έλεγχο.
Το 2014 η εκούσια και ακούσια αλίευση καρχαριών ανήλθε σε 810.000 τόνους. Τα πιο κοινά είδη καρχαριών που αλιεύονται στη Μεσόγειο είναι: σκυλόψαρο (catshark), κεντρόνι (Gulper shark), γκρίζος καρχαρίας (Bluntnose Sixgill shark), γαλάζιος καρχαρίας (Blue shark), ίσσουρος καρχαρίας (Shortfin Mako shark) και αλεπόψαρο (Thresher shark)
Στο Αιγαίο και στο Ιόνιο μπορούμε να συναντήσουμε 47 είδη καρχαριών. Οι καρχαρίες ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός), με σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή.
Λίγα λόγια για τον Λευκό καρχαρία
Βιολογία: Είναι πελαγικό είδος. Ζει σε βάθος από 0 έως 1200 μέτρα. Συνήθως από 0 έως 250 μέτρα. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 541 εκατοστά. Ενηλικιώνεται από τα 450 μέχρι τα 500 εκ. (το οποίο αντιστοιχεί για τα αρσενικά περίπου στα 10-12 χρόνια και για τα θηλυκά στα 14-16 χρόνια)
Μπορεί να ζήσει μέχρι 36 χρονών. Άγνωστο πόσα κιλά μπορεί να φτάσει. Τρέφεται με ψάρια, καρχαρίες, σαλάχια, φώκιες, δελφίνια, θαλασσοπούλια, καλαμάρια, χταπόδια, καβούρια και φάλαινες.
Αναπαραγωγή: Είναι ωοζωοτόκο είδος. Γεννάει 7 με 14 μικρά. Τα νεογνά έχουν μήκος 120 με 150 εκ.
Και για τον «γαλέο» η Galeorhinus galeus)
Βιολογία: Είναι βενθοπελαγικό είδος. Ζει σε βάθος από 0 έως 1100 μέτρα. Συνήθως από 2 έως 471 μέτρα. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 195 εκατοστά. Κοινό μήκος είναι τα 160 εκ.
Ενηλικιώνεται από τα 120 μέχρι τα 180 εκ. Μπορεί να ζήσει μέχρι 55 χρονών.
Μέγιστο βάρος που έχει καταγραφεί είναι 44,7 κιλά. Τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή, κεφαλόποδα, σκώληκες και εχινόδερμα.
Αναπαραγωγή: Είναι ωοζωοτόκο είδος. Γεννάει 6 με 52 μικρά. Τα νεογνά έχουν μήκος 30 με 36 εκ.
Περισσότερες πληροφορίες για τους καρχαρίες μπορείτε να δείτε εδώ