Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - ΧΥΤΑ: Ο Μ. Μαργαρίτης παίρνει θέση για αναφορές σχετικά με...

Νάξος – ΧΥΤΑ: Ο Μ. Μαργαρίτης παίρνει θέση για αναφορές σχετικά με καύση απορριμμάτων

|

Ο πρώην Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης με ανοιχτή του επιστολή προς την “Καθημερινή” βάζει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με δημοσίευμα που αφορά την διαχείριση απορριμμάτων στη Νάξο 

“Η πληροφορία της εφημερίδας σας περί δήθεν καύσης απορριμμάτων ή κατάληξης αυτών στη θάλασσα, όσον αφορά το νησί μας και τη χωρική περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι), δεν ευσταθεί….  όλα τα απορρίμματα του συνόλου των νησιών που απαρτίζουν την περιφέρεια του δήμου μας (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι) μεταφέρονται πλέον στον σύγχρονο ΧΥΤΑ της έδρας του δήμου. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στον δήμο μας Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Για τις δράσεις του αυτές, μάλιστα, στον δήμο μας έχουν απονεμηθεί βραβεία από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος”.

Ποιός το αναφέρει αυτό και γιατι; Ο λόγος για τον πρώην Δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη, ο οποίος στο σημερινό (14/09) φύλλο της εφημερίδας Καθημερινής και στη στήλη “Γράμματα Αναγνωστών” δίνει απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Αιγαίου. Κάνει λόγο για την δράση του Δήμου από το 2011. για την δημιουργεία του ΧΥΤΑ για το κλείσιμο (αποκατάσταση) των έντεκα ΧΑΔΑ στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τονίζει ότι υπάρχει και ΚΔΑΥ ενώ δεν ξεχνάει να αναφέρει ότι ο Δήμος έχει βραβευτεί για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος… 

Αναλυτικά η επιστολή στη στήλη “Γράμματα Αναγνωστών” της Καθημερινής του πρώην Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη με τίτλο ” Νάξος και διαχείριση των απορριμμάτων” τονίζει:

 Κύριε διευθυντά
Σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019, σελ. 5, με τίτλο «Συναγερμός για τα απορρίμματα – εκρηκτική η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τη συσσώρευση σκουπιδιών» και υπότιτλο «οξύ το πρόβλημα στα νησιά, μαύρο πρόβατο η Κέρκυρα», αναφέρεται για τη Νάξο:

«Ομως, τα νησιά και οι δήμοι τους έχουν μια πιο περιορισμένη φέρουσα ικανότητα. Αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα να καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ πολύ συχνά –όπως στη Νάξο και στη Λέρο– καίγονται για να περιοριστεί ο όγκος τους».

Η πληροφορία της εφημερίδας σας περί δήθεν καύσης απορριμμάτων ή κατάληξης αυτών στη θάλασσα, όσον αφορά το νησί μας και τη χωρική περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι), δεν ευσταθεί. Με ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής, που ξεκίνησαν άμεσα από την αρχική της εγκατάσταση το 2011, λειτουργεί ήδη στη Νάξο σύγχρονος ΧΥΤΑ μακριά από τη θάλασσα, σε έκταση περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση «Κορυφή Ξύδη».

Η επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΑ είναι 44 στρέμματα περίπου, με ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στέρεων αποβλήτων. Ο συνολικός όγκος ΧΥΤΑ για 20 χρόνια λειτουργίας εκτιμάται σε 463.500 κυβ. μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης εκτός της τελικής. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου. Παράλληλα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, αποκαταστάθηκε ο χώρος που δεχόταν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα της Νάξου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ – ΕΠΠΕΡΑΑ) και έκλεισαν οι 11 ΧΑΔΑ που υπήρχαν διάσπαρτοι στα νησιά που αποτελούν τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ετσι, όλα τα απορρίμματα του συνόλου των νησιών που απαρτίζουν την περιφέρεια του δήμου μας (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι) μεταφέρονται πλέον στον σύγχρονο ΧΥΤΑ της έδρας του δήμου. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στον δήμο μας Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Για τις δράσεις του αυτές, μάλιστα, στον δήμο μας έχουν απονεμηθεί βραβεία από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Εμμανουηλ Ν. Μαργαριτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.