Την περασμένη Παρασκευή (09/03) φορείς της Νάξου κατέθεσαν σειρά προτάσεων με στόχο την ανάδειξη και αναβάθμιση του υγροβιότοπου στην Αλυκή της Νάξου – Ποιες είναι οι προτάσεις και ποια η πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου
Μήπως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε τον υγροβιότοπο και δη την Αλυκή που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου της Νάξου; Ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από φορείς της Νάξου έχουν συντάξει φάκελο με στόχο αφενός την προστασία του υγροβιότοπου από τις … ανθρώπινες παρεμβάσεις, αφετέρου την αναβάθμισή του και την ανάδειξή του σε τόπο παρατήρησης των σπάνιων πουλιών (Bird watching), ως εναλλακτική τουριστική μορφή παρατήρησης χλωρίδας-πανίδας… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οφείλουμε να ποντάρουμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού εάν θέλουμε να προσελκύσουμε όχι μόνο διαφορετικά target group επισκεπτών αλλά και να πετύχουμε αυτό που λέμε «επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου…
Και έτσι την περασμένη Παρασκευή (09/03) είχαμε συνάντηση της ομάδας εργασίας με τον αρμόδιο για το περιβάλλον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη στα γραφεία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου και κατατέθηκαν τα αιτήματα και οι προτάσεις από τη πλευρά των φορέων… Και η απάντηση του κου Πολυκρέτη; Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από τη πλευρά των φορέων «η συνάντηση κρίνεται ως αποτελεσματική» και μάλιστα έχουμε και την είδηση… ο κος Πολυκρέτης προχώρησε σε αντιπρόταση όπου όπως τόνισε θα αναζητήσει είτε υφιστάμενη επιστημονική εργασία ή θα προχωρήσει σε εντολή εκπόνησης μίας νέας συνολικής μελέτης για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών προστασίας και των ανωδομών όσον αφορά την δραστηριότητα της παρατήρησης».
Οι παρατηρήσεις
Τι αναφέρετε στο σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από τα μέλη του φορέα εργασίας σχετικά με τον υγροβιότοπο της Αλυκής… «Οπως γνωρίζετε ο χώρος της Αλυκής, πλησίον του αεροδρομίου Νάξου, είναι περιοχή χαρακτηρισμένη από το έτος 2004 (δυνάμει της υπ’αρίθμ. 1380 Απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΦΕΚ 652/2004τ.Β΄) ως μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής, έκτασης 1.700 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα, που υφίσταται στο σημείο, αποτελεί, σύμφωνα με τους ορνιθολόγους επιστήμονες και τους παρατηρητές, τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο υγρότοπο του Νοτίου Αιγαίου και φιλοξενεί πλήθος ενδημικών και μεταναστευτικών άγριων πτηνών (όπως Ερωδιούς, Φλαμίνγκο, Αγριόπαπιες και αρπακτικά).
Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η απόρριψη μπαζών – σκουπιδιών, η παράνομη διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων και η λαθροθηρία, έχουν υποβαθμίσει αισθητά την περιοχή, μειώνοντας σημαντικά τον εμπλουτισμό ύδατος και ενδιαιτημάτων και κατά συνέπεια την ορνιθοπανίδα και την όψη του τοπίου»
Και οι προτάσεις
Κατόπιν των ανωτέρω, εισηγούμαστε στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μια σειρά απαραίτητων μέτρων, τα οποία κατά την άποψή μας, θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών προάγοντας τον οικοτουρισμό στο νησί μας.
Οι προτάσεις μας είναι οι εξής :
1. Τοποθέτηση σήμανσης οριοθέτησης του καταφυγίου.
2. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων των επιτρεπομένων ή μη δραστηριοτήτων στην περιοχή καθώς και περιγραφής των φιλοξενούμενων στο καταφύγιο ειδών.
3. Κατασκευή εξέδρας παρατήρησης άγριων πτηνών στη Βορειοανατολική πλευρά του καταφυγίου.
4. Κατασκευή προστατευτικών φρακτών ώστε να μην εισέρχονται οχήματα εντός του καταφυγίου. Με προφανή σκοπό την αποτροπή της καταστροφής των προστατευομένων αμμοθινών καθώς και την ασφαλή παρατήρηση των πτηνών (bird-watching), κατά τρόπο ώστε αφενός τα πτηνά και οι φωλιές τους να υφίστανται την μικρότερη δυνατή ενόχληση και αφετέρου οι επισκέπτες (μαθητές, μελετητές, φωτογράφοι κλπ) να διευκολύνονται στην παρατήρησή τους.
5. Ο καθαρισμός των υφιστάμενων γεφυριών του φράγματος, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία της αλυκής με την θάλασσα, τροφοδοτώντας την με θαλασσινό νερό, ψάρια κλπ. προκειμένου να διατηρείται ο φυσικός κύκλος της ζωής του υγρότοπου. Η παρούσα δράση θα επιφέρει επιπλέον σημαντική μείωση στο πληθυσμό των εντόμων και κυρίως των κουνουπιών στη ευρύτερη περιοχή.
6. Η απομάκρυνση των αυθαίρετων παλαιών κτισμάτων (πλησίον της παραλίας) αλλά και ο γενικός καθαρισμός της περιοχής από παλαιές και πρόσφατες εναποθέσεις μπαζών και άχρηστων αντικειμένων.
Οι ανωτέρω απλές δράσεις, χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρού κόστους, σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και τα ανταποδοτικά οφέλη στο τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι χρέος της Δημοτικής Αρχής να πράξει ότι είναι απαραίτητο για την διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους του νησιού μας. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου είναι δίπλα ως εθελοντικός οργανισμός σε κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση».
Με τιμή για την ομάδα εργασίας: Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, Σύλλογος Μαζικής εστίασης, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, Εμπορικός Σύλλογος Νάξου, Σύλλογος ενοικ/νων αυτοκινήτων, Σύλλογος ενοικ/νων μοτοσυκλετών, Αεραθλητική λέσχη Νάξου, Περιβαλλοντική κίνηση Νάξου ΠΕ.ΚΙ.Ν, και Σύλλογος Προστασίας άγριας Ζωής