Με ανάρτησή τους τα μέλη της οργάνωσης για την Προστασία Αγριας Ζωής Νάξου μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε το περιβάλλον… Το παράδειγμα της Αλυκής, έξω από τη πόλη της Νάξου (φωτογραφίες)
ξεκινάμε ανάποδα. Από ένα σχόλιο στη σελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου, όπου μία φίλη μετέφερε ένα σχόλιο από ομιλία διάσημου δύτη και τη σχέση του με την φύση… «Ο Ιταλός δύτης Enzo Maiorca ενώ βουτούσε στη θάλασσα της Siracusa αισθάνθηκε κάτι να τον χτυπάει στην πλάτη. Γύρισε και είδε ένα δελφίνι, το οποίο κατάλαβε ότι δεν ήθελε να παίξει αλλά να εκφράσει κάτι.
Το δελφίνι καταδύθηκε κι ο Enzo ακολούθησε. Σε βάθος δώδεκα μέτρων παγιδευμένο σε έναν κλοιό βρισκόταν ένα άλλο δελφίνι. Αφού κατάφερε με τη γυναίκα του να το ελευθερώσει, καθώς αναδύθηκαν τα δύο δελφίνια εξέπεμψαν μία σχεδόν ανθρώπινη κραυγή (έτσι το περιέγραψε ο Maiorca).Τα δελφίνια μπορούν να κρατηθούν κάτω από το νερό για μέχρι δέκα λεπτά και μετά πνίγονται. Το εγκλωβισμένο δελφίνι ήταν θηλυκό το οποίο σύντομα γέννησε.
Το αρσενικό τους περικύκλωσε και όρθιο μπροστά στον Enzo άγγιξε το μάγουλο του (σαν φιλί ,μια χειρονομία ευγνωμοσύνης. Ο Enzo τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «Μέχρι ο άνθρωπος να μάθει να σέβεται και να επικοινωνεί με τον κόσμο των ζώων, δε θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει τον πραγματικό του ρόλο σε αυτή τη Γη.»
Και πάμε στο θέμα μας.. Που δεν είναι άλλο από την προστασία του Περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στη φύση. Και έρχεται να μας θυμίσει αυτή την υποχρέωση που έχουμε, ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Φύσης Νάξου. Πως; Μα με την παράθεση φωτογραφιών (πριν και μετά) στο χώρο της Αλυκής Νάξου.. Κάποτε σκουπιδότοπος και χωματερή, τώρα ένας όμορφος χώρος πρασίνου όπου μπορείς να περπατήσεις χωρίς να κρατάς τη …μύτη σου από τις άσχημες μυρωδιές… Ούτε να βλέπεις εικόνες που προσβάλουν την αισθητική σου…
Ας δούμε τι αναφέρει στη σχετική ανάρτηση στη σελίδας του στα social media (η διεύθυνση είναι … ProstasiaAgriasZoesNaxou)
Η προστασία των άγριων ζώων χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος που διαβιούν, δε μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου έχει παρέμβει ουκ ολίγες φορές, αποτρέποντας αυθαιρεσίες και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος του Νησιού.
Μια από αυτές είναι η νότια περιοχή της Αλυκής του αεροδρομίου, χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζώης και μεγαλύτερο υγρότοπο του Ν. Αιγαίου, που επί πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε χωματερή όπου πολλοί επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν φυσιολογικό να πετάνε μπάζα οικοδομών, σκουπίδια και κάθε λογής άχρηστο αντικείμενο.
Μετά από πολλές προσπάθειες, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τις αρχές και τον Δήμο ώστε σταματήσει αυτή η παράνομη δράση , να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος από μπάζα και σκουπίδια και να τοποθετηθούν ταμπέλες αποτρέποντας την συνέχεια αυτής της κακής συνήθειας.
Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν λίγοι που συνέχισαν να θεωρούν την περιοχή χωματερή, αλλά ευτυχώς συνετίστηκαν…
Ο Σύλλογος δεν σταμάτησε εκεί όμως, φυτέψαμε 50 δενδρύλλια (αλμυρίκια), άλλα δέντρα και φυτά ώστε να επανέλθει όσο είναι δυνατόν στην φυσική του μορφή και να αποτραπούν μελλοντικές προσπάθειες εναπόθεσης μπαζών.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά την αρχή της προσπάθειας, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια άχρηστα αντικείμενα τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν, τα δέντρα έχουν περάσει τα 2 μέτρα σε ύψος, το σημείο δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη θλιβερή κατάσταση και όλοι απολαμβάνουν την ομορφιά του τοπίου.
Σίγουρα είναι ένα μικρό κομμάτι από τα πολλά σημεία της Νάξου που χρειάζονται αντίστοιχες δράσεις, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να παρέμβουμε σε ανάλογες περιπτώσεις για να διατηρήσουμε την φυσική ομορφιά του Νησιού.
English Text
The protection of wildlife is fruitless without the protection of the environment they inhabit.
Naxos Wildlife Protection intervened multiple times on illegal, arbitrary actions of environmental pollution on the island.
One of those concerned the Wetland beside the airport, which is an area characterized as a Wildlife Sanctuary and is the biggest wetland of the Southern Aegean sea. The southern part of the wetland had been used for many years as a dump, where many professionals and residents of the area thought it natural to deposit building debris, rubbish and all sorts of useless objects there.
After many trials, we managed to activate the Authorities and the Municipality so that these illegal actions would cease and a great part of this debris would be removed. Signs were placed in the area in order to prevent the continuation of this bad habit.
The truth is, many people kept on using the wetland as a dump, but were stopped.
Naxos Wildlife Protection did not stop there though, we planted small trees (tamarisks) and other plants so that the wetland could return to its natural form and prevent future tries to dump rubbish again.
Today, 5 years after the beginning of the cleaning of the wetland, although there are still useless objects left which should be removed, the trees have grown to 2 meters of height, the area looks nothing like what it was back then and everyone enjoys the beauty of the lake.
There are many areas on Naxos island that require similar actions like this saltlake, but all together we can interfere in order to conserve the natural beauty of our island.