Από σήμερα ξεκίνησε η επιχείρηση “Να σώσουμε το κεδροδάσος” και η συνεργασία Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με το Επαρχείο Νάξου έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα – Κόπηκαν και κάηκαν προσβεβλημένα κλαδιά δέντρων
Η πρώτη κίνηση έγινε.. Επαρχείο, Δασονομείο και Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που αφορά όλους μας… Και δεν είναι άλλο από την ασθένεια που έχει προσβάλει τα κεδροδάση του νησιού (σ.σ. ξεκινώντας από την Αγία Αννα) και η οποία οδηγεί στη νέκρωση των κέδρων …
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Κεδροδάσος της Νάξου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι υπό τη προστασία του Ευρωπαϊκού προγράμματος Natura 2000 και όπως είναι λογικό, θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ούτε .. φύλλο.
Ομως, χρόνο με το χρόνο καταστρέφουμε τις αμμοθίνες ενώ και οι κέδροι στο σύνολό της Δυτικής Ακτής, βανδαλίζονται. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για δέντρα που αναπτύσσονται ιδιαίτερα αργά και χρειάζονται δεκαετίες για να φτάσουν στο σημείο που είναι σήμερα…
Επιστροφή όμως στο παρών.. Και πρόσφατα έγινε γνωστό μέσω παρατήρησης από ανθρώπους της Αγίας Αννας ότι υπάρχουν ξερά κλαδιά στους Κέδρους. Αμεση ενημέρωση στο Επαρχείο και Δασονομείο και ξεκίνησε η προσπάθεια για να διαπιστωθεί ποια ασθένεια έχει προκαλέσει τη νέκρωση των δέντρων.
Τα πρώτα δείγματα από τα ξερά δέντρα πήγαν στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής) και ο αρμόδιος Δασολόγος Παναγιώτης Τσόπελας (σσ. με μεγάλο έργο κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, ότι θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα δείγματα και όχι ότι θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να στείλει στο Ινστιτούτο, συνέστησε ψυχραιμία και το κυριότερο; Ανέφερε ότι ενδεχομένως να έχουμε ανάλογο κρούσμα με αυτό της Πάρου (σ.σ. 2014 όταν είχε προσβληθεί η περιοχή απέναντι από την Αγία Αννα) όμως κι αυτό είναι υποθετικό σενάριο και θα πρέπει ο ίδιος να έρθει ώστε να δει τι έχει συμβεί..
Μάλιστα, είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που κάνουμε στα νησιά είναι η καταστροφή των αμμοθινών που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος και την καταστροφή του…
Επιστροφή όμως στο θέμα της ημέρας… Που δεν είναι άλλο από την επιχείρηση “να σώσουμε τους κέδρους”… Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “Υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του Δασονομείου Νάξου και σε συνεργασία με το Επαρχείο ξεκίνησε στην Αγία Άννα το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων και το κάψιμό τους, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση της ασθένειας”. Και από κοντά βέβαια και οι αρμόδιοι.. Ενώ υπάρχει και το αίτημα για όσους έχουν οικόπεδα όπου εμφανίζονται στα δέντρα ανάλογη νέκρωση να επικοινωνήσουν με το Δασονομείο για περαιτέρω ενημέρωση.
Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει:
Με στόχο την προστασία του φυσικού πλούτου της Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με κατεπείγουσες διαδικασίες προχωρά στην αντιμετώπιση της ασθένειας που έχει προσβάλει τα κεδροδάση του νησιού, η οποία οδηγεί στη νέκρωση των κέδρων.
Υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του Δασονομείου Νάξου και σε συνεργασία με το Επαρχείο ξεκίνησε στην Αγία Άννα το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων και το κάψιμό τους, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση της ασθένειας.
Στην προσπάθεια αυτή, για τον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν στην ξήρανση των κέδρων συμβάλουν ο Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας και ο Γεωπόνος – Φυτοπαθολόγος με 23ετή προϋπηρεσία στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Δρ. Ιωάννης Ασπρόμουγγος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Στο πλαίσιο της βέλτιστης αντιμετώπισης του προβλήματος, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, στα οικόπεδα των οποίον υπάρχουν προσβεβλημένα δέντρα, να επικοινωνούν με το Δασονομείο Νάξου, στο τηλέφωνο 22850 25089, για ενημέρωση και περεταίρω οδηγίες.