Εδώ και δύο ημέρες συνεργείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “κουρεύει” τους ευκάλυπτους που βρίσκονται κατά μήκος της επαρχιακής οδού Γλινάδου – Αγίου Αρσενίου
Λοιπόν ώρα για … επίδειξη γνώσης: Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus), είδος ευκαλύπτου που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Αειθαλές δέντρο με ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία, ήρθε στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.
Μερικοί τον φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους αφού εκτός της σκιάς και της δροσιάς που παρέχει έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει και τα κουνούπια, αυτός είναι και ο λόγος που εισήχθη στην Ελλάδα εξ αρχής, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή. Έτσι απαλλάχθηκαν από την ελονοσία τα λουτρά Κυλλήνης, όπου οι σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου δημιούργησαν ευκαλυπτοφυτεία
Τώρα θα μου πείτε γιατί αυτή η εισαγωγή; Ειδικά όταν συνοδεύεται το άρθρο και από φωτογραφίες που δείχνουν τα εν λόγω δέντρα κουρεμένα λες και ετοιμάζονται να παρουσιαστούν στον ελληνικό στρατό… Ε από χθες (σ.σ. εάν δεν κάνουμε λάθος) συνεργείο του Δήμου και του Επαρχείου στη Νάξο έχουν αναλάβει τη …συντήρησή τους. Πως; Μα με το γεγονός ότι προχωρούν σε κούρεμα των κλαδιών τους. Κάτι που είχαμε δει και πέρυσι στο Χαλκί.
Κίνηση που γίνεται σε ετήσια βάση και με την βοήθεια των αρμόδιων φορέων και της Διεύθυνσης Δασοπονίας του Επαρχείου ώστε να γίνει σωστό το …κούρεμα. Στόχος; Κυρίως η σωστή συντήρηση των ευκάλυπτων και το κυριότερο; Να υπάρχει και η σχετική προστασία από κλαδιά που είναι μέσα στο δρόμο και συχνά προκαλούν μικροατυχήματα…
Η διαδικασία κλαδέματος είναι σε εξέλιξη και σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε από τον Άγιο Αρσένιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στην είσοδο του Γλινάδου. Και μπορεί να προκαλεί απορία αυτή η δράση, όμως με βάση τα προηγούμενα χρόνια, κάθε κίνηση έχει μία λογική…