Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Aegean Rebreath: Ερχεται δράση για την μείωση αποτσίγαρων στις παραλίες

Νάξος – Aegean Rebreath: Ερχεται δράση για την μείωση αποτσίγαρων στις παραλίες

|

Επέκταση της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας της Aegean Rebreath  “Μικρές πράξεις, Μεγάλα εγκλήματα” για τα αποτσίγαρα στη Νάξο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.- Τι δηλώνουν οι αρμόδιοι 

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σχετικά με την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ραφήνας, επεκτείνεται και στη νησιωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Νάξο. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέργεια της Aegean Rebreath και της BAT Hellas, ενώ η εφαρμογή της στις Κυκλάδες είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εφαρμογή του προγράμματος στη Ραφήνα συνέβαλε στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο σύνθετα προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς συντέλεσε στη μείωση-ρεκόρ κατά 62% εντός 6 μηνών στον αριθμό των αποτσίγαρων που βρέθηκαν στο έδαφος της περιοχής μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας με δορυφορικά συστήματα και αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως η ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής της Ραφήνας, όπως και η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα, η οποία συντέλεσε στη συλλογή περισσοτέρων από 63.000 αποτσίγαρα στο διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία με τη συμβολή του προγράμματος δεν κατέληξαν στο περιβάλλον.

Η σημασία και η αναγνώριση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος διαφαίνεται, επιπλέον, από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις λίγους μήνες έχει αποσπάσει συνολικά 5 σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται ως αναγνώριση του έργου, προάγοντας και επικοινωνώντας παράλληλα τη σημασία των συνεργειών και το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους. H Aegean Rebreath και η BAT Hellas έχουν διακριθεί με τρία χρυσά βραβεία στα Hellenic Responsible Business Awards 2022, ενώ παράλληλα, το πρόγραμμα έλαβε βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των Green Awards που απονεμήθηκαν στο Thessaloniki Metropolitan Summit, αλλά και βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας στα Environmental Awards 2022.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες όπως το πρότυπο πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να θεωρείται αυτονόητη πράξη και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση, προάγοντας τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε: «Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», δομημένο σε ένα εμπλουτισμένο πλέγμα δράσεων που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση και προώθηση στοιχειοθετημένων περιβαλλοντικών πολιτικών έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο αντιμετώπισης των αποτσίγαρων. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας οδήγησε στην απόφαση να επεκτείνουμε τη δράση μας και στη νησιωτική Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος σε ένα ακόμα μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη πρακτική να αποτελέσει μοντέλο και για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BAT Hellas, κ. Vitalii Kochenko, ανέφερε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», καθώς αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα βιωσιμότητας, αφού έχει καταφέρει με την εφαρμογή του να δημιουργήσει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στο όραμα της ΒΑΤ Hellas για ένα Καλύτερο Αύριο».

Ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, δήλωσε: «Είναι χαρά μας να υποδεχτούμε το συγκεκριμένο, εξαιρετικά επιτυχημένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα στο νησί μας, καθώς θα συνεισφέρει στις πολιτικές προφύλαξης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της Νάξου».

Η Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου, κα. Καλλιόπη Βιτζηλαίου, πρόσθεσε: «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου υποδέχεται το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» στους χώρους ευθύνης του και καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που ελπίζουμε να αγκαλιαστεί από την κοινωνία και που θα συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας του περιβάλλοντός μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΟ: Δεμένα πλοία για 48 ώρες, νησιά αποκλεισμένα ακόμη και για επτά ημέρες

Η ΠΝΟ ζητεί την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - Πρόβλημα με νησιά που ελέω δρομολογίων θα μείνουν χωρίς επικοινωνία για αρκετές ημέρες

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Εκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

Ανθρωπιστική βοήθεια σε Τούρκους και Σύριους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου

Στοίχημα – Euroleague: Παρά τις απουσίες ο Ολυμπιακός σκοράρει …

Αλμπα Βερολίνου εναντίον Ολυμπιακού και ... Η πρόταση από τον Koubanezos.gr

Νάξος: Προσπάθεια ώστε οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα Δήμου και Περιφέρειας στη "μάχη" για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι στην ορεινή Νάξο

Συρία – Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί

Μάχη με τον χρόνο - Συρροή ξένων σωστικών συνεργείων προς ενίσχυση των τουρκικών

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

Συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και τη Συρία από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Συρία: Επί 17 ώρες επτάχρονη προστάτευε το αδελφάκι της (video)

7χρονη στα συντρίμμια κατοικίας στη Συρία προστάτευε το κεφάλι του αδελφού της επί 17 ώρες (Video&Photos)

“Αντώνης Τρίτσης”: Στις Κυκλάδες έργα ύψους 11,4 εκατ. ευρώ

Οι Κυκλάδες στο επίκεντρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 11,4 εκατ. ευρώ»

Κλειστά τα σχολεία σήμερα (08/02) σε Σύρο, Τήνο, Κέα και Νάξο

Σε ποια νησιά (και δήμους) είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Στους -2 βαθμούς ξύπνησε σήμερα (08/02) η Νάξος

Με το χιόνι να προσπαθεί να στρωθεί ακόμη και στη πόλη της Νάξου, η εικόνα που αντικρύζουν οι πολίτες στο ξημέρωμα της 8ης Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

“Σφήνα” Ηλιόπουλου στην συμφωνία της Attica Group με την ΑΝΕΚ

Η οικογένεια Ηλιοπούλου ελέγχει το 5,48% του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της MIG. - Η επόμενη κίνηση

Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς

Στο Καλόξυλο - τόπος καταγωγής του - αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου η Εξόδιος Ακολουθία