Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος: 246 ετοιμόρροπα κτίρια στα όρια του Δήμου (!!!)

Νάξος: 246 ετοιμόρροπα κτίρια στα όρια του Δήμου (!!!)

|

Από τα 286 κτήρια στις Κυκλάδες που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα 246 είναι στη Νάξο – Δείτε πόσα είναι στις υπόλοιπες Κυκλάδες και ποια είναι η κίνηση σωτηρίας του Υπουργείου

«Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση» ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα λίστα με 9.500 τα ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα.

Πόσα είναι στις Κυκλάδες; 286 έχει η σχετική λίστα που μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου, αλλά μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι αναφορές από αρκετούς Δήμους. Όπως της Ανδρου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Θήρας και της Πάρου με δεδομένο μάλιστα ότι για την Πάρο έχουμε και σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές και δη πρόσφατα… Και βέβαια η Νάξος έχει τη μερίδα του λέοντος… Με 246 ακίνητα ενώ πρόσφατα είδαμε και δράση από το Δήμο και τη Κοινότητα Νάξου με απολύμανση και σφράγισμα ακινήτου στην παλιά πόλη…

Η εικόνα στις Κυκλάδες

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΝΑΞΟΥ

246

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΣΙΦΝΟΥ

2

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΗΝΟΥ

11

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΜΥΚΟΝΟΣ_ΣΥΡΟΣ_ΚΕΑΣ_ΚΥΘΝΟΥ

27

 

Τα παράξενα

Ομως, στη σχετική λίστα θα βρούμε κι άλλα παράξενα: 1.500 κτίρια στη Λήμνο.. Ναι δεν είναι ψέμα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, όσοι από τους δήμους ανταποκρίθηκαν δήλωσαν ότι στην επικράτειά τους οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει συνολικά 9.342 ετοιμόρροπα κτίρια. Στην Αττική ανταποκρίθηκαν μόλις 19 δήμοι από τους 66: τα περισσότερα βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθεί ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη (169), ο Πειραιάς (60), το Κορωπί (35), το Λαύριο (30). 

Στην υπόλοιπη χώρα, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των ετοιμόρροπων στο Βόρειο Αιγαίο: στη Λήμνο (1.500), στη Λέσβο (Δήμος Μυτιλήνης 285, Δυτικής Λέσβου 91), αλλά και στις Οινούσσες, όπου έχουν καταγραφεί 68 επικίνδυνα κτίρια. Περί τα 400 ετοιμόρροπα έχουν καταγραφεί στην Ορεστιάδα, 249 στον Δήμο Τεμπών, 246 στη Νάξο, 233 στον Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, 155 στο Κάτω Νευροκόπι, 153 στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, 151 στο Ληξούρι, 127 στον Δήμο Βόλβης, 125 στην Κομοτηνή, 108 στο Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κάλεσμα του υπουργείου ανταποκρίθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο των δήμων της χώρας, ενώ ανάμεσα στους μεγάλους δήμους που «απουσιάζουν» από τη λίστα του  υπουργείου βρίσκονται οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας και Ιωαννίνων.

Οι ανακοινώσεις

Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη για το νέο πρόγραμμα “Διατηρώ”, με επιδοτήσεις για την διάσωση κτιρίων, στα πρότυπα του “Εξοικονομώ” έγιναν με την ευκαιρία αυτοψίας σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο προγράμματος αυτοψιών που υλοποιείται από το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με στόχο τη συνολική -σε εθνικό επίπεδο- αντιμετώπιση των κτιρίων που είναι ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, είτε χρήζουν παρεμβάσεων.

Το εν λόγω ακίνητο στο Μαρούσι είναι ένα παλιό, επικίνδυνο και ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, αγνώστου πλέον ιδιοκτήτη, το οποίο κατά το ήμισυ βρίσκεται μέσα σε ρέμα και πρέπει να κατεδαφιστεί. Παρόντες στην αυτοψία ήταν και ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Από το σημείο της αυτοψίας ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο- αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση όλου του θέματος υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:

«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο -Blue Star Naxos: απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του