Από τα 286 κτήρια στις Κυκλάδες που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα 246 είναι στη Νάξο – Δείτε πόσα είναι στις υπόλοιπες Κυκλάδες και ποια είναι η κίνηση σωτηρίας του Υπουργείου
«Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση» ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα λίστα με 9.500 τα ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα.
Πόσα είναι στις Κυκλάδες; 286 έχει η σχετική λίστα που μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου, αλλά μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι αναφορές από αρκετούς Δήμους. Όπως της Ανδρου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Θήρας και της Πάρου με δεδομένο μάλιστα ότι για την Πάρο έχουμε και σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές και δη πρόσφατα… Και βέβαια η Νάξος έχει τη μερίδα του λέοντος… Με 246 ακίνητα ενώ πρόσφατα είδαμε και δράση από το Δήμο και τη Κοινότητα Νάξου με απολύμανση και σφράγισμα ακινήτου στην παλιά πόλη…
Η εικόνα στις Κυκλάδες
ΚΥΚΛΑΔΩΝ |
ΝΑΞΟΥ |
246 |
ΚΥΚΛΑΔΩΝ |
ΣΙΦΝΟΥ |
2 |
ΚΥΚΛΑΔΩΝ |
ΤΗΝΟΥ |
11 |
ΚΥΚΛΑΔΩΝ |
ΜΥΚΟΝΟΣ_ΣΥΡΟΣ_ΚΕΑΣ_ΚΥΘΝΟΥ |
27 |
Τα παράξενα
Ομως, στη σχετική λίστα θα βρούμε κι άλλα παράξενα: 1.500 κτίρια στη Λήμνο.. Ναι δεν είναι ψέμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, όσοι από τους δήμους ανταποκρίθηκαν δήλωσαν ότι στην επικράτειά τους οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει συνολικά 9.342 ετοιμόρροπα κτίρια. Στην Αττική ανταποκρίθηκαν μόλις 19 δήμοι από τους 66: τα περισσότερα βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθεί ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη (169), ο Πειραιάς (60), το Κορωπί (35), το Λαύριο (30).
Στην υπόλοιπη χώρα, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των ετοιμόρροπων στο Βόρειο Αιγαίο: στη Λήμνο (1.500), στη Λέσβο (Δήμος Μυτιλήνης 285, Δυτικής Λέσβου 91), αλλά και στις Οινούσσες, όπου έχουν καταγραφεί 68 επικίνδυνα κτίρια. Περί τα 400 ετοιμόρροπα έχουν καταγραφεί στην Ορεστιάδα, 249 στον Δήμο Τεμπών, 246 στη Νάξο, 233 στον Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, 155 στο Κάτω Νευροκόπι, 153 στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, 151 στο Ληξούρι, 127 στον Δήμο Βόλβης, 125 στην Κομοτηνή, 108 στο Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κάλεσμα του υπουργείου ανταποκρίθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο των δήμων της χώρας, ενώ ανάμεσα στους μεγάλους δήμους που «απουσιάζουν» από τη λίστα του υπουργείου βρίσκονται οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας και Ιωαννίνων.
Οι ανακοινώσεις
Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη για το νέο πρόγραμμα “Διατηρώ”, με επιδοτήσεις για την διάσωση κτιρίων, στα πρότυπα του “Εξοικονομώ” έγιναν με την ευκαιρία αυτοψίας σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο προγράμματος αυτοψιών που υλοποιείται από το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με στόχο τη συνολική -σε εθνικό επίπεδο- αντιμετώπιση των κτιρίων που είναι ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, είτε χρήζουν παρεμβάσεων.
Το εν λόγω ακίνητο στο Μαρούσι είναι ένα παλιό, επικίνδυνο και ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, αγνώστου πλέον ιδιοκτήτη, το οποίο κατά το ήμισυ βρίσκεται μέσα σε ρέμα και πρέπει να κατεδαφιστεί. Παρόντες στην αυτοψία ήταν και ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.
Από το σημείο της αυτοψίας ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο- αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.
Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση όλου του θέματος υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:
«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Δεύτερον: σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
Τρίτον: σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.
Τέταρτον: θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.
Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».