Το νομοσχέδιο που προτείνει το ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προχωρά και σε μία ειδική ρύθμιση για ένα χρονίζον ζήτημα που δημιουργεί όμως αντιδράσεις… Από τη μία δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, από την άλλη όμως επιτρέπει για μία ακόμη φορά την εξαγορά ή έγκριση επέμβασης για γεωργική χρήση σε εκτάσεις που προστατεύονται διπλά: και από τη δασική νομοθεσία και από τη νομοθεσία για τις περιοχές Natura.
Στην επέκταση και σε περιοχές Natura του δικαιώματος εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από τους αγρότες καταπατητές τους προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η δυνατότητα αφορά μόνο σε όσους είχαν παρανομήσει πριν από τον καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών (οι πρώτες προτάθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90). Επίσης, νομιμοποιούνται χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, κάμπινγκ και έργα ύδρευσης σε περιοχές Natura, ενώ επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στη θάλασσα για την προστασία των λουομένων από τις μέδουσες.
Οι διατάξεις περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο η επέκταση της δυνατότητας εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων και στις περιοχές Natura γίνεται προκειμένου να αρθεί η αδικία εις βάρος όσων αγροτών δραστηριοποιούνται σε αυτές. «Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι αγρότες είχαν δικαίωμα εξαγοράς των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων ήδη από το 2014 (σ.σ. με τον ν. 4280, που έμεινε γνωστός ως «αντιδασικός»), αλλά στις Natura υπήρχε όρος ότι έπρεπε να προηγηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Επομένως, δεν υπήρχε ισονομία», ανέφερε, εκτιμώντας ότι το ποσοστό των εκτάσεων αυτών είναι μικρό.
Ο κύριος κορμός του σχεδίου νόμου αφορά την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μετά και την πρόσφατη επέκταση του καταλόγου των Natura. Οπως προβλέπει, θα ιδρυθούν 8 νέοι φορείς διαχείρισης, οι οποίοι μαζί με τους 28 παλαιούς θα αναλάβουν σχεδόν το σύνολο (98,8%, εξαιρέθηκε το Αγιον Ορος) των προστατευόμενων περιοχών. Να σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες προσθήκες, οι Natura καλύπτουν το 27,7% της ηπειρωτικής Ελλάδας και το 22,3% των εθνικών θαλάσσιων υδάτων.
Μέσω του σχεδίου νόμου επιλύεται το χρηματοδοτικό πρόβλημα των φορέων (με την ανάληψη των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό), ενώ από τα θετικά σημεία του είναι η προσθήκη νέων δυνητικών πηγών εσόδων όπως η ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων και η σύνδεση των Natura με τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής (λ.χ. σήμα ποιότητας). Επίσης, προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης των φορέων και του προσωπικού τους. Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι συζητούνται η ενεργός εμπλοκή των φορέων διαχείρισης στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς και η ανάθεση και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στους φύλακες των φορέων. Για τη μεταβατική περίοδο υποστήριξε ότι η ανανέωση των συμβάσεων των 350 εργαζομένων απαγορεύεται, ενώ η πρόσληψή τους δεν είναι δυνατή το 2018 λόγω περιορισμού από τους θεσμούς. Τέλος, εκτίμησε ότι μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τον Ολυμπο, την Παμβώτιδα και το Δέλτα του Αξιού.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή”