Ξεκινάει άμεσα η μεταφορά απορριμμάτων διά θαλάσσης σε νησιά του Αιγαίου που διαθέτουν ΧΥΤΑ – Σε Πάρο ή Αμοργό τα απορρίμματα από Νάξο και Μικρές Κυκλάδες
“Η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης – πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 29 Απριλίου – με δημάρχους και αντιδημάρχους από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο προτείνοντάς τους ένα βραχυπρόθεσμο και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που θα αποσκοπεί στην εναλλακτική διαχείριση απορριμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν οι αιρετοί.
Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να δρομολογηθούν “άμεσα λύσεις”. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι λύσεις που προκρίνονται από την ισχύουσα νομοθεσία, εθνική και κοινοτική, λύσεις χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης, μικρότερου επενδυτικού κόστους, ταχύτερης ολοκλήρωσης τους, λύσεις που εν τέλει θα απαιτούν κατά πάρα πολύ μικρότερες υποδομές, Χ.Υ.Τ.Υ, για την τελική διάθεση του υπολείμματος.
Για τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό την εφαρμογή του οποίου θα παρακολουθεί ο αρμόδιος γ.γ. Β. Καπετάνιος, συμφωνήθηκε “να γίνουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ώστε να επισπευσθεί η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν Χ.Υ.Τ.Α. σε ΧΥΤΑ που θα ορίζουν τα εγκεκριμένα Σχέδια Δράσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την άμεση άρση των αδιεξόδων”. “Οι ΦΟ.Δ.Σ.Α που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι Δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας, προσωρινά, Δήμους που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ”, σημειώθηκε και εκλήθησαν “όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να γρηγορήσουν και εργασθούν κατά την αρμοδιότητά τους ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχία αυτού του σχεδίου.
Για την εφαρμογή του μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Να μελετηθεί αρμοδίως κάθε περίπτωση έργου εν εξελίξει, να αναλυθούν τα προβλήματα, να εντοπισθούν και να αναλυθούν πλήρως οι πιθανές αιτίες πιθανής καθυστέρησης ώστε να εξετασθούν και να αποδοθούν εν συνεχεία οι ευθύνες αρμοδίως. Η διαδικασία να είναι συνεχής και με αυτοψίες αν και όπου απαιτείται. Να ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μηνιαία) τα συναρμόδια Υπουργεία και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2. Εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων και της Περιφέρειας αναλυτικό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης (master plan) επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα αμφισβητεί τις μέχρι σήμερα λογικές της μεγιστοποίησης της επεξεργασίας συμμείκτων αποβλήτων και θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
3. Οι δήμοι να προβούν άμεσα στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, καθώς και ενθάρρυνση σχετικών συλλογικών πρωτοβουλιών (κατοίκων, κινημάτων, συλλόγων κ.λ.π). Ομοίως και για την επαναχρησιμοποίηση των ανακτηθέντων υλικών.
4. Να υπάρξει άμεση αποδεδειγμένη παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και εν συνεχεία αποκατάστασή τους (όπως ομοίως και των ανενεργών ΧΑΔΑ καθώς και όποιων άλλων ρυπασμένων χώρων με απορρίμματα). Να διευθετηθούν οι χώροι αποθήκευσης δεμάτων, όπου υπάρχουν.
5. Οι δήμοι να συντάσσουν τακτικά (μηνιαία) τεκμηριωμένη έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω προς τις προϊστάμενες αρμόδιες αρχές και στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ΥΠ.Α.Π.ΕΝ.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος. Με βάση το σχετικό πίνακα τα απορρίματα από Νάξο και Μικρές Κυκλάδες οδεύουν προς Πάρο ή Αμοργό (!!!) κι αυτό γιατί ο ΧΥΤΑ Νάξου δύσκολα θα είναι έτοιμος πριν το τέλος του 2015.