Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝα δημιουργηθούν αφαλατώσεις στα μικρά νησιά άμεσα

Να δημιουργηθούν αφαλατώσεις στα μικρά νησιά άμεσα

|

«Η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί» δήλωσε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής

Μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου. Μία ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει την επιτομή της κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το 1969 δημιουργείτε η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης σε ελληνικό νησί και δη στη Σύρο. Από τότε κάθε χρόνο δημιουργούνται καινούργιες μονάδες, περισσότερα από 50 νησιά έχουν σήμερα κάποιες εκ των οποίων έχουν αγοραστεί με πόρους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, της Περιφέρειας ή των δήμων. Κι όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Ο λόγος; Γιατί πάντα κάτι θα υπάρχει… Τη μία οι μονάδες δεν έχουν ρεύμα. Την άλλη δεν έχουν ανταλλακτικά και την άλλη απλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί αν και έχουν παραδοθεί. Αποτέλεσμα; Το κράτος να πληρώνει ιδιωτική εταιρεία ώστε να μεταφέρει νερό στα ελληνικά νησιά… Βέβαια χρόνο με το χρόνο έχουμε μία σχετική μείωση αλλά το πρόβλημα παραμένει… Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2006 μέχρι το 2014 δαπανήθηκαν 71 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά νερού. Μόνο το 2014 δαπανήθηκαν 5,5 εκατ., όταν το κόστος της εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης σε δέκα τουλάχιστον νησιά δεν ξεπερνά 3,1 εκατ. ευρώ. Το πιο αστείο της υπόθεσης; Σε νησιά όπως η Πάτμος, η Δονούσα ή η Αμοργός και η Κίμωλος, οι μονάδες υπάρχουν αλλά όπως είπαμε και νωρίτερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Και οι δήμοι όμως έχουν το μερίδιο ευθύνης τους… Επιλέγουν να ρίχνουν το βάρος στο κράτος όσον αφορά τη λειτουργία των μονάδων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάμβαναν αυτοί τη συντήρηση οπότε; Που λεφτά για συντήρηση; Ειδικά όταν δεν μπορεί κανείς να υπερτιμολογήσει το νερό. Οπότε; Το μπαλάκι στο κράτος. Αποτέλεσμα; Το κράτος να συνεχίζει να πληρώνει περίπου από 10 έως 12 ευρώ το λίτρο το πόσιμο νερό σε ιδιωτική εταιρεία τη στιγμή που μέσω της μονάδας αφαλάτωσης το νερό δεν θα έχει κόστος μεγαλύτερο των δύο ευρώ…

Άμεση ανάγκη για λύση

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή ημερίδα για την εφαρμοσμένη καινοτομία στον κύκλο του νερού. Και το παρών έδωσε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, κος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και ανέφερε ότι είναι επιτακτική και άμεση την ανάγκη για εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Όπως είπε, η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για επιστροφή των κατοίκων. «Η αφαλάτωση αποτελεί προτεραιότητα στην κάλυψη του βασικού αυτού προβλήματος, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, καθώς τα περισσότερα είναι άνυδρα. Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η υδατική αυτονομία των νησιών με την εγκατάσταση αφαλατώσεων», είπε ο υφυπουργός, καθώς ξοδεύονται 3 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρεται νερό με καραβάκια.

 «Δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να υδροδοτούμε για φέτος, αλλά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός, κάνοντας γνωστό ότι τα αναγκαία κονδύλια έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, σε Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, έχουν τεθεί μονάδες αφαλάτωσης σε λειτουργία και δεν θα μεταφερθεί νερό εκεί φέτος, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν θα μεταφερθεί νερό ούτε σε Πάτμο, και Αρκιούς, καθώς και εκεί το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Όπως είπε, τις άμεσες ανάγκες των νησιών μπορούν να ικανοποιήσουν και φορητές μονάδες αφαλάτωσης, ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το 2018 όλα τα ελληνικά νησιά θα είναι υδατικά αυτόνομα.

Καταδίκες και καμπανάκια για τα απόβλητα

Τα ζητήματα των υδατικών πόρων, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τον εθνικό σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους, εξέφρασε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να καθυστερούμε στην οργάνωση του νερού», καθώς, όπως τόνισε, «θα κινδυνεύσουν και οι πόροι του ΕΣΠΑ».

Επίσης, επεσήμανε τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με τα υγρά απόβλητα και ιδιαίτερα σε περιοχές άνω των δύο χιλιάδων κατοίκων, σε περιπτώσεις για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με βαρύτατα πρόστιμα. Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «καμπανάκι συναγερμού» για την επίλυση του θέματος, τονίζοντας ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί προϋπολογισμός της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου για τα απαραίτητα έργα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, επεσήμανε ότι η χώρα δεν έχει κυρώσει ακόμα το πρωτόκολλο για τα ύδατα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη μελέτης του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Μανασσής Μήτρακας, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν στη χρήση νερού μέσω φραγμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού ως μοχλός ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Σαντορίνη: Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από πληγείσες περιοχές

Ειδικό ποσοστό 2% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Β. Κικίλιας: “Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Β. Κικίλιας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την νησιωτικότητά μας- Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Όταν το καλοκαίρι τραγουδάει στις Μελάνες…

Ο Γιάννης Βαρδής και ο Χάρης Βαρθακούρης συναντιούνται μουσικά σε μια αξέχαστη βραδιά στη Νάξο. Πότε; Που;