Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝα δημιουργηθούν αφαλατώσεις στα μικρά νησιά άμεσα

Να δημιουργηθούν αφαλατώσεις στα μικρά νησιά άμεσα

|

«Η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί» δήλωσε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής

Μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου. Μία ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει την επιτομή της κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το 1969 δημιουργείτε η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης σε ελληνικό νησί και δη στη Σύρο. Από τότε κάθε χρόνο δημιουργούνται καινούργιες μονάδες, περισσότερα από 50 νησιά έχουν σήμερα κάποιες εκ των οποίων έχουν αγοραστεί με πόρους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, της Περιφέρειας ή των δήμων. Κι όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Ο λόγος; Γιατί πάντα κάτι θα υπάρχει… Τη μία οι μονάδες δεν έχουν ρεύμα. Την άλλη δεν έχουν ανταλλακτικά και την άλλη απλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί αν και έχουν παραδοθεί. Αποτέλεσμα; Το κράτος να πληρώνει ιδιωτική εταιρεία ώστε να μεταφέρει νερό στα ελληνικά νησιά… Βέβαια χρόνο με το χρόνο έχουμε μία σχετική μείωση αλλά το πρόβλημα παραμένει… Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2006 μέχρι το 2014 δαπανήθηκαν 71 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά νερού. Μόνο το 2014 δαπανήθηκαν 5,5 εκατ., όταν το κόστος της εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης σε δέκα τουλάχιστον νησιά δεν ξεπερνά 3,1 εκατ. ευρώ. Το πιο αστείο της υπόθεσης; Σε νησιά όπως η Πάτμος, η Δονούσα ή η Αμοργός και η Κίμωλος, οι μονάδες υπάρχουν αλλά όπως είπαμε και νωρίτερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Και οι δήμοι όμως έχουν το μερίδιο ευθύνης τους… Επιλέγουν να ρίχνουν το βάρος στο κράτος όσον αφορά τη λειτουργία των μονάδων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάμβαναν αυτοί τη συντήρηση οπότε; Που λεφτά για συντήρηση; Ειδικά όταν δεν μπορεί κανείς να υπερτιμολογήσει το νερό. Οπότε; Το μπαλάκι στο κράτος. Αποτέλεσμα; Το κράτος να συνεχίζει να πληρώνει περίπου από 10 έως 12 ευρώ το λίτρο το πόσιμο νερό σε ιδιωτική εταιρεία τη στιγμή που μέσω της μονάδας αφαλάτωσης το νερό δεν θα έχει κόστος μεγαλύτερο των δύο ευρώ…

Άμεση ανάγκη για λύση

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή ημερίδα για την εφαρμοσμένη καινοτομία στον κύκλο του νερού. Και το παρών έδωσε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, κος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και ανέφερε ότι είναι επιτακτική και άμεση την ανάγκη για εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Όπως είπε, η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για επιστροφή των κατοίκων. «Η αφαλάτωση αποτελεί προτεραιότητα στην κάλυψη του βασικού αυτού προβλήματος, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, καθώς τα περισσότερα είναι άνυδρα. Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η υδατική αυτονομία των νησιών με την εγκατάσταση αφαλατώσεων», είπε ο υφυπουργός, καθώς ξοδεύονται 3 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρεται νερό με καραβάκια.

 «Δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να υδροδοτούμε για φέτος, αλλά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός, κάνοντας γνωστό ότι τα αναγκαία κονδύλια έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, σε Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, έχουν τεθεί μονάδες αφαλάτωσης σε λειτουργία και δεν θα μεταφερθεί νερό εκεί φέτος, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν θα μεταφερθεί νερό ούτε σε Πάτμο, και Αρκιούς, καθώς και εκεί το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Όπως είπε, τις άμεσες ανάγκες των νησιών μπορούν να ικανοποιήσουν και φορητές μονάδες αφαλάτωσης, ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το 2018 όλα τα ελληνικά νησιά θα είναι υδατικά αυτόνομα.

Καταδίκες και καμπανάκια για τα απόβλητα

Τα ζητήματα των υδατικών πόρων, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τον εθνικό σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους, εξέφρασε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να καθυστερούμε στην οργάνωση του νερού», καθώς, όπως τόνισε, «θα κινδυνεύσουν και οι πόροι του ΕΣΠΑ».

Επίσης, επεσήμανε τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με τα υγρά απόβλητα και ιδιαίτερα σε περιοχές άνω των δύο χιλιάδων κατοίκων, σε περιπτώσεις για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με βαρύτατα πρόστιμα. Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «καμπανάκι συναγερμού» για την επίλυση του θέματος, τονίζοντας ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί προϋπολογισμός της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου για τα απαραίτητα έργα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, επεσήμανε ότι η χώρα δεν έχει κυρώσει ακόμα το πρωτόκολλο για τα ύδατα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη μελέτης του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Μανασσής Μήτρακας, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν στη χρήση νερού μέσω φραγμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού ως μοχλός ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Στη βουλή μέσω ερώτησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω ερώτησης από τον Μ. Καφούρο

Μ. Καφούρος: "Άνιση μεταχείριση επί σειρά ετών υφίσταται η Δονούσα στις ακτοπλοϊκές της συνδέσεις"

Νάξος – Β. Κατσαράς: “Διευρύνεται η σεζόν μέσα από σταθερά βήματα προβολής” (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς μιλάει για την διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο και τη προσπάθεια που γίνεται για την διεύρυνση της σεζόν μέσα από σταθερά βήματα και με κατεύθυνση στον εναλλακτικό τουρισμό (video)

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

Ο δάσκαλος Αντώνης Τζιώτης αναλύει τους λόγους για την άμεση αναστήλωση της "Πηγής της Καμίνου" στο Φιλώτι

CEARS PLUS: Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

CEARS PLUS: Το Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Προσφορές για τα Χριστούγεννα (Christmas Offer -15%)

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο (20/11) του “Andros Queen”

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και το Andros Queen θα μείνει δεμένο στο λιμάνι της Μυκόνου

Πρόταση Ημέρας: Κεφτεδάκια κοτόπουλου με «παιδική» σάλτσα

Απίθανα αρωματικά κοτοκεφτεδάκια, που σερβίρονται με βελούδινη σάλτσα με την ήπια νοστιμιά της να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση.

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

ΕΝΠΕ: “Γαλάζιο αντάρτικο” για Χατζημάρκο, ποιοι απουσίασαν

«Γαλάζιο αντάρτικο» για Χατζημάρκο στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη