Στη Μύκονο είναι μία ανάσα από το να πουν το “νερό …νεράκι” – Τι λένε οι αρμόδιοι φορείς της Μυκόνου και τι έργα προγραμματίζονται (video)
Η Κρήτη ήταν η πρώτη που σήκωσε την λευκή σημαία και δήλωσε ότι έχει πρόβλημα με την λειψυδρία σε σημείο μάλιστα από τον Δήμο Ηρακλείου να μπαίνει σε συζήτηση το θέμα της …διανομής νερού με ωράριο στις περιοχές του Νομού Ηρακλείου για να μπορέσουν να βγάλουν το καλοκαίρι…
Στις Κυκλάδες που παραδοσιακά οι βροχές είναι λιγότερες, το πρόβλημα είναι έντονο, άσχετα εάν κάποιοι το παραδέχονται ή όχι…. Και η Μύκονος είναι ένα από τα νησιά που βρίσκεται στο όριο και σε επαγρύπνηση… Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, «κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατό ώστε το νησί να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα, ιδίως εν μέσω τουριστικής σεζόν». Όπως εξήγησε, έχουν πραγματοποιηθεί έργα επισκευών των πέντε (5) μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στο νησί για να βρίσκονται σε λειτουργία διαρκώς. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το γεγονός ότι φέτος το χειμώνα ήταν λιγοστές οι βροχοπτώσεις δεν βοήθησε τους υδάτινους αποταμιευτήρες.
Στο «νησί των ανέμων», τα αποθεματικά του νερού στα φράγματα είναι περιορισμένα, ενώ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση δύο νέων αφαλατώσεων, όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυκόνου Μιχάλης Ζουγανέλης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όπως τόνισε «από τον Ιανουάριο 2016 είχε ξεκινήσει η αίτηση προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση των νέων αφαλατώσεων. Δύο χρόνια και δύο μήνες διήρκεσε η αδειοδότησή τους». Παράλληλα, έχει υπάρξει η πρόβλεψη και για την αγορά νερού σε περίπτωση που δεν έρθουν έγκαιρα οι αφαλατώσεις.
Συγκεκριμένα, τα αποθέματα στα δύο φράγματα φτάνουν σε σύνολο το 1.000.000 κυβικά, 500.000 κυβικά στο Μαράθι και άλλες 500.000 κυβικά στο φράγμα της Άνω Μεράς, ενώ με τις υφιστάμενες και την τοποθέτηση και των δύο νέων αφαλατώσεων η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στα 11.000 κυβικά ημερησίως.
Η κάμερα του Mykonos Live TV βρέθηκε στο φράγμα στο Μαράθι, απ’ όπου και τα αποκλειστικά πλάνα.