Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΜύκονος: Εξώδικο από το Δήμο προς ΕΤΑΔ...Ποιος ο λόγος;

Μύκονος: Εξώδικο από το Δήμο προς ΕΤΑΔ…Ποιος ο λόγος;

|

Εξώδικο του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά προς την ΕΤΑΔ για τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος εκμίσθωσης τμημάτων παραλιών της Μυκόνου 

Να προλάβει τα χειρότερα προσπαθεί ο Δήμος Μυκόνου με εξώδικη διαμαρτυρία του προς την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. η οποία προχώρησε σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ενοικίαση τμημάτων παλαιού αιγιαλού σε παραλίες της Μυκόνου. Με εξώδικο που απέστειλε χθες ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας ακινήτων δημοσίου Α.Ε. κ. Στέφανο-Διονύσιο Βλαστό, ζητά την άμεση ανάκληση της νέας πρόσκλησης της ΕΤΑΔ για την ενοικίαση τμημάτων ακινήτων σε έξι παραλίες και συγκεκριμένα σε Αγράρι, Καλό Λιβάδι, Λιά, Ελιά, Παραντάις και Πάνορμο.
 
Η υπ. αρ. 5685 πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε στις 24 Απριλίου 2022 και αφορά τμήματα παραλιών στις προαναφερόμενες παραλίες για την εκμίσθωση ακινήτων που εμπίπτουν σε ζώνη παλαιού αιγιαλού και όλα εντάσσονται στις ζώνες της ισχύουσας ΖΟΕ του νησιού αποτελώντας περιοχές διαφύλαξης των αξιόλογων παραλιών ακτών κολύμβησης του νησιού, με συγκεκριμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς χρήσεων. 
 
Όπως αναφέρεται στην εξώδικη όχληση-διαμαρτυρία, η πρόσκληση της ΕΤΑΔ επιτρέπει την επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χρήσεων για όλα τα εκμισθούμενα τμήματα των ακινήτων ΑΒΚ 16 στην παραλία Αγράρι, ΑΝΚ 7 στην παραλία Καλό Λιβάδι, ΑΒΚ 8 στην παραλία Λιά, ΑΒΚ 11 στην παραλία Ελιά, ΑΒΚ 10, 18 στην παραλία Καλαμοπόδι και ΑΒΚ 27 στην παραλία Πάνορμος, μη λαμβάνοντας υπόψη να είναι σύμφωνες με «τις ΖΟΕ του νησιού και την λοιπή νομοθεσία που διέπει το καθεστώς χρήσεων γης στην Μύκονο και κάθε ακίνητο ειδικά, όπως τούτες καθορίζονται δεσμευτικά από το Π.Δ. της 13.11.1978 (Δ’594/1978), από το Π.Δ. 23.10.1976 (ΦΕΚ Δ’ 336) ΚΑΙ ΤΟΥ π.δ. 5.9.1995 (ΦΕΚ Δ’ 721/1995. 
 
Χαρακτηριστικό όπως αναφέρεται είναι ότι «η ΕΤΑΔ καταλείπει – ανέλεγκτα μάλιστα- το σχετικό βάρος και έλεγχο στον εκάστοτε υποψήφιο αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν, τον ελλιπή και αναποτελεσματικό τρόπο προστασίας των ακτών του νησιού και του θαλασσίου οικοσυστήματος εν γένει». Παράλληλα πιο κάτω επισημαίνεται ότι προκύπτει και ζήτημα νομιμότητας της πρόσκλησης η οποία όπως τονίζεται δεν έχει θέσει κανένα απολύτως κανόνα, όρο ή ρύθμιση για τον τρόπο που θα ελέγξει η ίδια την συμφωνία της χρήσεως που θα αιτηθεί ο υποψήφιος με την ΖΟΕ του νησιού και το ειδικό καθεστώς κάθε ακινήτου. 
 
«Με τα δεδομένα αυτά ανακύπτει επιπρόσθετα το ζήτημα ότι με την επίμαχη πρόσκληση όχι μόνο δεν έχει διασφαλισθεί η συμβατότητα των χρήσεων που θα αιτηθούν οι επιλεγέντες αντισυμβαλλόμενοι της ΕΤΑΔ με την ΖΟΕ του νησιού, αλλά σε περίπτωση που ήθελε κριθεί από το ΣτΕ ότι μετά τον ν.4607/2019 όλοι οι παλαιοί αιγιαλοί -ανεξαρτήτως χρόνου δημιουργίας τους/καθορισμού τους- είναι κοινόχρηστοι, εν προκειμένω θα παραχωρηθούν αποκλειστικά δικαιώματα χρήσεως και καρπώσεως τμημάτων παλαιού αιγιαλού σε τρίτους, χωρίς καμία εγγύηση, απαγόρευση ή διασφάλιση ότι δεν θα αναιρεθεί η κοινοχρησία τους και δεν θα λάβουν χώρα μόνιμες κατασκευές και επεμβάσεις επ’αυτών. Η διάρκεια δε των μισθώσεων ορίζεται τριετής (2022-2024) με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο έτη (2025-2026)».
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ήδη έχουν διαδραματιστεί από αντίστοιχη μίσθωση της ΕΤΑΔ στο Καλό Λιβάδι, και κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμος Μυκόνου με χθεσινή εξώδικη διαμαρτυρία προς την ΕΤΑΔ ζητά:  

 # Να ανακαλέσει άμεσα τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση τμημάτων  των ακινήτων στις παραλίες, Αγράρι, Καλό Λιβάδι, Λιά, Ελια, Καλαμοπόδι και Πάνορμος, 
 # Να διασφαλίσει σε περίπτωση επανέκδοσής της στο μέλλον, όπως σε κάθε περίπτωση έκδοσης μονομερών πράξεων ή/ και σύναψης συμβάσεων εκμίσθωσης ή παραχώρησης τμημάτων παλαιού αιγιαλού σε παραλιακές εκτάσεις του Δήμου μας την συμβατότητα των επιτρεπόμενων χρήσεων προς την υφιστάμενη ΖΟΕ του νησιού και την ειδική νομοθεσία που διέπει κάθε παραλιακό ακίνητο.
 # Να απέχει στο μέλλον από την έκδοση Προσκλήσεων με το ελλιπές κανονιστικό περιεχόμενο που περιγράφηκε ανωτέρω και να λαμβάνετε στο μέλλον κάθε αναγκαία πρόνοια και προστατευτικό μέτρο απαιτείται – είτε στο στάδιο Προκηρύξεων/Προσκλήσεων είτε στο στάδιο συνάψεως μισθωτικών συμβάσεων με τρίτους- ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία των περιοχών διαφύλαξης αξιόλογων παραλίων ακτών κολύμβησης του νησιού της Μυκόνου.

 
Σε αντίθετη περίπτωση καταλήγει το έγγραφο που υπογράφει ο Δήμαρχος «θα ασκήσουμε κάθε άλλο προβλεπόμενο ένδικο βοήθημα και μέσο που μας παρέχει η κείμενη νομοθεσία και κατά παντός υπευθύνου για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των κατοίκων του νησιού μας και του παρακτίου οικοσυστήματος της Μυκόνου». 

Με την αρωγή της ιστοσελίδας mykonosdaily.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Εκλογές 2023: Το viral video του Ιωαννίδη απομυθοποιεί τους υποψηφίους και τον τρόπο που πολιτεύονται

Ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το βίντεο από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Πτολεμαϊδα - Ο Κωνταντίνος Ιωαννίδης διαλύει τα πάντα (video)

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο