Έως τον Ιούλιο τα αποθέματα νερού για την Μύκονο – Διαγωνισμός για την επάρκεια την τουριστική περίοδο – Μέχρι τώρα μόλις 80 χιλιοστά βροχόπτωσης για το 2021 όταν το 2019 είχαμε 290 χιλιοστά (!!!)
Mykonos we have a problem… Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μυκόνου ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη προμήθειας πόσιμου νερού ελάχιστης ποσότητας 3.000m3 / ημέρα.
Η προμήθεια αυτή διενεργείται προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού, για την περίοδο της αυξημένης ζήτησης τους θερινούς μήνες αιχμής. Για την απόφαση ελήφθη υπόψη η ανάγκη για την παροχή ποσοτικά επαρκούς και ποιοτικά αρίστου πόσιμου νερού κατανάλωσης, λόγω και της απρόβλεπτης απειλής της πανδημίας του κορωνοϊού, τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της οποίας περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες ατομικής υγιεινής και έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατ’ άτομο κατανάλωση νερού.
Όπως αναφέρει η ΔΕΥΑΜ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την διασφάλιση της επάρκειας ασφαλούς πόσιμου νερού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την κλιμακωτή χρέωση για την αποφυγή υπερκατανάλωσης / σπατάλης νερού, την μη πλήρωση υδροφόρων, τη διαρκή συντήρηση των υποδομών της για την αδιάλειπτη λειτουργία τους και τη παραγωγή ασφαλούς πόσιμου νερού. Ανάμεσα σε άλλα που έχουν πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνονται και έργα συντήρησης και επισκευών των μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στο νησί, για να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία διαρκώς.
Στις ενέργειες της ΔΕΥΑΜ περιλαμβάνεται επίσης και η αδειοδότηση δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 2.000 κμ/ημέρα, που ήδη έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και έγινε η δημοπράτησή τους, όμως εξαιτίας των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών και του απαιτούμενου χρόνου για την κατασκευή και εγκατάστασή τους, δεν θα εισφέρουν στις ανάγκες πριν την επόμενη τουριστική περίοδο 2022.
Η Μύκονος κατά το τρέχον έτος αντιμετωπίζει έντονη λειψυδρία εν όψει και των αυξημένων αναγκών της τουριστικής περιόδου, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έως τώρα (στους τρεις πρώτους μήνες) η βροχόπτωση είναι στα 80 χιλιοστά, όταν πέρυσι ήταν στα 73 (!!!) και μάλιστα είχαμε σχεδόν πέντε μήνες χωρίς βροχή, ήτοι από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο. Αντιδιαστολή; Το 2019 η βροχόπτωση είχε αγγίξει τα 480 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 290 ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους και μάλιστα τους δύο πρώτους μήνες είχε βρέξει περίπου 260 χιλιοστά (!!!)
Οπότε; Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα αποθέματα νερού, επιφανειακά και υπόγεια, να έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι στάθμες στα δύο φράγματα της Μυκόνου να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και το νησί να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον άμεσο κίνδυνο της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα τα αποθέματα στα δύο φράγματα φτάνουν σε σύνολο τα 800.000 κυβικά, 500.000 κυβικά στο Μαράθι και άλλες 300.000 κυβικά στο φράγμα της Άνω Μεράς.
Από αυτά απολήψιμα με τις υπάρχουσες υποδομές είναι περίπου τα μισά, δηλαδή 250.000 και 150.000 κυβικά περίπου αντιστοίχως ανά φράγμα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η ποσότητα του νερού στα φράγματα θα επαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου και προκύπτει η ανάγκη για συμπλήρωση του υδρευτικού ισοζυγίου με πρόσθετες ποσότητες νερού.
Επομένως, εκτός από τις παραπάνω ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η ΔΕΥΑΜ για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη λειψυδρία, απομένει και απαιτείται η συμπλήρωση του υδρευτικού ισοζυγίου με αγορά πόσιμου νερού, το οποίο θα προέρχεται υποχρεωτικά από αφαλάτωση, καθώς η Μύκονος στερείται άλλων πηγών τροφοδότησης φρέσκου νερού. Η παράδοση του νερού θα πρέπει να γίνει για το διάστημα ενός έτους και για μέγιστη ημερήσια ποσότητα 3.000 κμ, ενώ η συνολική ποσότητα του πόσιμου νερού που θα αγοραστεί την περίοδο αυτή είναι 250.000 κμ, όση δηλαδή και η ποσότητα που εκτιμάται ότι λείπει από το υδρευτικό ισοζύγιο.
Αυτονόητα, η ημερήσια παραγωγή θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες ανάγκες της ΔΕΥΑΜ, ώστε οι δεξαμενές της να παραμένουν πλήρεις και η παροχή πόσιμου νερού στους καταναλωτές να είναι απρόσκοπτη. Παράλληλα, η μέγιστη ημερήσια ζήτηση αιχμής είναι αυτή των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και επομένως και η απαίτηση για αντίστοιχη μέγιστη παραγωγή είναι 3000 κμ / ημέρα, ποσότητα που μπορεί να διοχετευθεί στο υδρευτικό δίκτυο με τα υπάρχοντα μέσα.
Αντικείμενο επομένως της σύμβασης είναι η προμήθεια συνολικής ποσότητας 250.000 m3 πόσιμου νερού, το οποίο θα παράγεται από μονάδα/ες αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος, δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 3000 m3/ημέρα και 150 m3/ώρα πόσιμου νερού, για το διάστημα ενός έτους και με δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης από την ΔΕΥΑΜ για ένα επιπλέον έτος, με εγκατάστασή της στο εργοστάσιο αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μυκόνου στην θέση Κόρφος, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης της υπηρεσίας , με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Μυκόνου και ιδιαίτερα κατά την θερινή τουριστική περίοδο.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 310.000 ευρώ με ΦΠΑ. Επιπλέον η ΔΕΥΑΜ επιφυλάσσεται για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης για την αγορά επιπλέον συνολικής ποσότητας 175.000 m3 πόσιμου νερού σε διάστημα ενός επιπλέον έτους, με εκτιμώμενη αξία της συμπληρωματικής σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 217.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr