Τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες στο νησί της Μυκόνου καλά κρατούν και ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ζητάει την απόσυρση και επανασχεδιασμό του δασικού χάρτη της Άνω Μεράς
Αχ, αυτοί οι δασικοί χάρτες. Προκαλούν προβλήματα και μάλιστα στο Δήμο Μυκόνου η κόντρα ήταν έντονη από τη πρώτη στιγμή ανάμεσα στο Δήμο και το αρμόδιο υπουργείο. Και τώρα; Περνάμε σε ένα ακόμη επεισόδιο… Αυτή τη φορά με επίκεντρο τη περιοχή της Ανω Μερά.. .Και με πρόσφατη επιστολή που απέστειλε προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ζητά την απόσυρση του αναρτηθέντος δασικού χάρτη που αφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα της Άνω Μεράς, αλλά και τον επανασχεδιασμό του, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από τα τεχνικά και οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια της περιοχής.
Η επιστολή κάνει λόγο για λάθη στην καταχώρηση των αγροτικών εκτάσεων και μη εφαρμογή των οριογραμμών αιγιαλού, ενώ επισημαίνεται ότι κάποιες εκ των ιδιοκτησιών που εμφανίζονται στον χάρτη είναι ήδη δομημένες.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται “υπάρχουν εξόφθαλμα λάθη στην καταχώριση αγροτικών εκτάσεων με παλαιές αλλά και πρόσφατες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Δηλαδή “καθαρές” αγροτικές εκτάσεις απεικονίζονται στην ανάρτηση ως χορτολιβαδικές. Εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές περιοχές οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα παραλιακά όρια των αγροτεμαχίων, δηλαδή δεν έχει γίνει η εφαρμογή των οριογραμμών Αιγιαλού (όπου υπάρχουν), ενώ όπως τονίζουν ένα ποσοστό των ιδιοκτησιών που εμφανίζονται στο χάρτη είναι ήδη νομίμως δομημένες”.
Στις Κυκλάδες και ειδικότερα στο νησί της Μυκόνου δεν υπάρχουν δημόσια κτήματα αφού υπάρχουν ιδιόκτητες περιοχές με τίτλους ιδιοκτησίας από το 1880. Το δε δημόσιο δεν κατέχει το τεκμήριο κυριότητας στις Κυκλάδες. Τονίζεται δε ότι οι κάτοικοι της πρώην κοινότητας Άνω Μεράς είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες- κτηνοτρόφοι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν στο σύνολο των ενεργειών εκείνων που νόμιμα είναι υποχρεωμένοι να πράξουν για να διασφαλίσουν την περιουσία τους.
“Βάση της τεχνικής μας άποψης και λόγω όλων των ανωτέρω συντρεχόντων παραγόντων θεωρούμε ότι :
# Ο τρόπος σύνταξης του εν λόγω χάρτη ήταν πρόχειρος χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικά κριτήρια της γεωμορφολογίας. Θεωρούμε ότι ο υπάλληλος που συνέταξε τον Δασικό Χάρτη στην περιοχή της Άνω Μεράς δεν έλαβε υπόψιν του τα κριτήρια που θα έπρεπε (αεροφωτογραφίες 1945 και 1960) με αποτέλεσμα οι χορτολιβαδικές εκτάσεις να είναι πολλαπλάσιες από αυτές που έπρεπε να είναι.
# Συντάχθηκε χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.
# Η κύρωση του παράγει ξεκάθαρα έννομα αποτελέσματα σταματώντας μία σειρά δικαιοπραξιών όπως, μεταβιβάσεις, πωλήσεις, αδειοδοτήσεις.
Κατόπιν αυτών ο Σύλλογος ζητά την απόσυρση του προσφάτως αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αφόρα την πρώην κοινότητα Άνω Μεράς Μύκονου και τον επανασχεδιασμό του λαμβανοντας υπ όψιν εκτός από τα τεχνικά και τα οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια της περιοχής.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα mykonosdaily.gr