Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΜόλις 1 στους 10 θα χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες μετά την επιβολή χρέωσης

Μόλις 1 στους 10 θα χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες μετά την επιβολή χρέωσης

|

Μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή τέλους στη χρήση

Μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή τέλους στη χρήση από 1/1/2018 ενώ δύο στους τρεις καταναλωτές θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευτεί η πλαστική σακούλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10/8/2017 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2812/10.8.2017 της με αριθμ. 180036/952/10.8.2017 κοινής απόφασης, με θέμα: “Καθορισμός μέτρων και κανόνων για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ “για την τροποποίηση της οδηγίας 1994/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2015″ η οποία στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, στην αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών προς τη χρήση σακουλών μεταφοράς προϊόντων πολλαπλών χρήσεων και όχι μιας χρήσης.

Ειδικότερα, ορίζεται ανταποδοτικό τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.

Η έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 530 άτομα από όλη τη χώρα, έδειξε ότι μόλις ένας στους δέκα καταναλωτές είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να πληρώνει για τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Επίσης, ποσοστό 57% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Ποσοστό 33% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η επιλογή της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας από το καταναλωτικό κοινό ταυτίζεται με τον αντίστοιχο στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως απαιτείται μία σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, η οποίο αναμφίβολα θα επηρεαστεί-υποβοηθηθεί και από την εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα αλλά μόλις το 8% την χρησιμοποιεί συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά). Ο βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι χρειάζεται οργανωμένη ενημέρωση των καταναλωτών.

Εκτιμάται ότι συνολικά οι πλαστικές σακούλες για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και την εστίαση) ανά έτος στη χώρα ξεπερνούν 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2016, αυξημένες από την μέτρηση του ΙΕΛΚΑ του 2015 η οποία ανέφερε 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Σημειώνεται ότι ακόμα και η συντηρητική η εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων.

Παράλληλα όμως και σε αντίθεση με την πολύ υψηλή χρήση της πλαστικής σακούλας το 92% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί πλήρως η διάθεση τους. Φαίνεται πως το καταναλωτικό κοινό στην πλειοψηφία του συμφωνεί με δράσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ποσοστό περί το 1/3 των καταναλωτών οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια από τους εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους φορείς (την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών) προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και συνήθειες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λίνφιλντ – Σέλμπουρν: «Μιλάει» η έδρα στον επαναληπτικό του Champions League

Οι Βορειοϊρλανδοί κυνηγούν την ανατροπή και την πρόκριση – Στο 2.42 η νίκη τους, με τη Σέλμπουρν να κρατά μικρό προβάδισμα από το πρώτο ματς.

Γαλλία στον γκρεμό: Ο Μπαϊρού κόβει αργίες και δαπάνες, η Λεπέν καραδοκεί

Μέτρα λιτότητας 43,8 δισ. ευρώ, οργή για την κατάργηση αργιών και απειλή πρότασης μομφής — η Γαλλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής καθώς το χρέος σφίγγει τον κλοιό και η άκρα δεξιά ανεβαίνει.

Θεατρική Ομάδα Κύθνου: “Η μαμά Ρόζα” έρχεται στη Νάξο για να σκορπίσει άφθονο γέλιο!

Μια απολαυστική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Κύθνου παρουσιάζεται σε Απείρανθο και Δαμαλά – Διασκευή και σκηνοθεσία από τον Γιώργη Βενετούλια

Συνάντηση της Ένωσης Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου με τον νέο Λιμενάρχη Θήρας Παναγιώτη Βαρελά

Σε άριστο κλίμα η πρώτη επαφή με τον νέο Πλωτάρχη του Λιμεναρχείου Θήρας – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του προσωπικού και οι δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών

Φιλ. Φόρτωμας: Πράσινο φως για πάνω από 5 εκατ. ευρώ στις Κυκλάδες

19 Δήμοι των Κυκλάδων ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου – Πρόσθετη στήριξη για τους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους

«Η Μεγάλη Ιστορία του Οοουύφφφφφφ!» στο Γλινάδο, μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Το Γλινάδο υποδέχεται ένα μαγικό μουσικοθεατρικό δρώμενο από τα Θερινά Εργαστήρια Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Καλογερά – μια φαντασμαγορική παράσταση γεμάτη χιούμορ, μουσική και φαντασία!

Κολοκυθοκεφτέδες: ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές με άρωμα παράδοσης και… κεφαλογραβιέρας

Μια ξεχωριστή συνταγή της λαϊκής κουζίνας με ρίζες από την Κεφαλονιά που κάνει το ταπεινό κολοκυθάκι πρωταγωνιστή στο τραπέζι. Ιδανικοί για μεζέ με ουζάκι ή σαν κυρίως πιάτο με φρέσκια σαλάτα.

Νάξος – Γλινάδο γιορτάζει και θυμάται: Τα θυρανοίξια του Μοναστηριού, έργο μνήμης από τον Μανόλη Σέργη

Μια μοναδική πνευματική και ιστορική συγκυρία: Θυρανοίξια του παλιού μοναστηριού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και η έκδοση του νέου έργου «Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας, τ. ΣΤ΄»

Καρκίνος Πνεύμονα: Όταν η Αναπνοή Γίνεται Ζήτημα Ζωής

Από τα ύπουλα πρώιμα συμπτώματα μέχρι τις καινοτόμες θεραπείες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.