Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Σεραφείμ Παύλος εξηγεί τις αλλαγές που καταγράφονται στην Μεσόγειο – Ποιοι είναι οι λόγοι
«Οι μέδουσες που μας προβλημάτισαν το προηγούμενο διάστημα και μέχρι σήμερα ακόμη κατά τόπους, οφείλονταν στη γενικότερη θέρμανση της Ανατολικής Μεσογείου» επισήμανε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Σεραφείμ Παύλος. «Το ίδιο και οι ξενιστές, που έχουν εισβάλει και είναι πάρα πολλοί, σε αριθμό, γύρω στα 800 είδη με πιο γνωστούς σε μας το λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο» εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Επίσης, σημείωσε πως «στη Μεσόγειο θαλάσσιο καύσωνα έχουμε όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου» ενώ τόνισε ότι οι επιπτώσεις αυτής της καιρικής συνθήκης έρχονται να προστεθούν σε αυτές της κλιματικής αλλαγής, «η οποία έχει ζεστάνει τα θαλάσσια ύδατα της χώρας μας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και αναμένουμε ένα βαθμό παραπάνω μέχρι το 2100» πρόσθεσε.
Εξηγώντας τον θαλάσσιο καύσωνα, διευκρίνισε πως ως τέτοιος ορίζεται «όταν για πέντε συνεχόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, είναι μεγαλύτερες από αυτές που σημειώθηκαν σε βάθος 30ετίας».
Αυτή η παραπάνω θερμοκρασία που μπορεί να είναι από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Όσο και εάν φαίνεται περίεργο «θαλάσσιους καύσωνες έχουμε και στην Αλάσκα» είπε μεταξύ άλλων.
«Στις περιοχές που εκδηλώνεται ο θαλάσσιος καύσωνας, τα νερά είναι πιο ζεστά και ευνοείται η μετακίνηση ορισμένων ειδών όπως αυτά που είναι συνηθισμένα σε ζεστά νερά, ενώ αντιθέτως απομακρύνονται τα ψάρια που ζουν σε αυτές γιατί δεν αντέχουν ή δεν αισθάνονται άνετα στην υψηλότερη θερμοκρασία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον Καθηγητή, εξηγεί και την διαταραχή της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την εξαφάνιση ψαριών που ζούσαν στα νερά της.
«Επειδή η Μεσόγειος έχει υψηλές θερμοκρασίες θάλασσας, ιδιαίτερα η Δυτική λεκάνη και η Ανατολική, αναμένονται και οι μεσογειακοί κυκλώνες που συνήθως εκδηλώνονται τέλος Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου» όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Με πληροφορίες της ΕΡΤ