Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΜεσόγειος: Εισβολή «λεσεψιανών μεταναστών» από την Ερυθρά Θάλασσα

Μεσόγειος: Εισβολή «λεσεψιανών μεταναστών» από την Ερυθρά Θάλασσα

|

«Πονοκέφαλος» σε αλιείς και Πολιτεία η εισβολή «λεσεψιανών μεταναστών» από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο λόγω κλιματικής αλλαγής

 

Στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον πλανήτη και άρα και στα νερά των θαλασσών, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αποδίδουν οι επιστήμονες το φαινόμενο της επιταχυνόμενης εισβολής των «λεσεψιανών μεταναστών», ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, δηλαδή, από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στα νερά της Μεσογείου.

Είδη, τα οποία απειλούν άμεσα τη βιοποικιλότητα και τη υγεία αφού ορισμένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα προς ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ο λαγοκέφαλος, με το τροπικό είδος ψαριού να καταγράφεται για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2005 (πρώτη καταγραφή στη Μεσόγειο το 2003) από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη.

Όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες, ο ρυθμός εισόδου των ειδών αυτών είναι τάχιστος και άμεσα συνδεδεμένος με την προοδευτική αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο. Γεγονός που συνεπάγεται η συγκεκριμένη περιοχή να «υποδέχεται» κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ξενικών ειδών.

Ραγδαία είναι και η αύξηση εμφάνισης αυτών των ειδών και στα ελληνικά ύδατα καθώς η αλλαγή θερμοκρασίας τα ωθεί όλο και βορειότερα, σχεδόν σε όλη την έκταση του Αιγαίου, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» σε αλιείς και Πολιτεία.

«Μας απασχολεί αυτή η πραγματικότητα, γιατί έχει να κάνει με την υπερθέρμανση της θάλασσας. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τη Διεύθυνση Αλιείας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός ή η εξάλειψή τους από τη Μεσόγειο Θάλασσα απαιτεί ένα σύνολο συνεργατικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου 14 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων των θαλασσών και των ωκεανών, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής περιόδου αναδεικνύονται νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων.

«Η θερμοκρασία στο Αιγαίο ανέβηκε κατά 1 βαθμό, αυτή η μικρή διαφορά είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το σύνολο των μυδοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, την Ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη όπου εξαφανίστηκε το 90% της παραγωγής μυδιού» ανέφερε σχετικά ο κ. Κεδίκογλου.

Και προσέθεσε: «Οι τροπικοί εισβολείς που έρχονται από ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ειρηνικός κ.ά., λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αναζητούν καταφύγιο στα ελληνικά νερά, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η βιοποικιλότητα, απειλώντας αλιεία και τουρισμό», συμπληρώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς με τα Χωροκατακτητικά Ξένα Είδη αποτελούν διασυνοριακή πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωση των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες, το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την ΕΕ, όπως ήδη έχει τεθεί με την πρωτοβουλία MedFish4Ever αλλά και στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία

Με πληροφορίες από τη σελίδα lifo.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Guardian: Οι ξένοι ζουν το όνειρο, οι Έλληνες αποκλείονται από τις διακοπές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός «σπάει ρεκόρ».

Η Δανία καταργεί τον ΦΠΑ στα βιβλία για να ενισχύσει την ανάγνωση

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την «κρίση ανάγνωσης» στους νέους, καταργώντας τον υψηλότερο φόρο βιβλίου στην Ευρώπη.

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου – Το μήνυμα Βρούτση

Καμία επικινδυνότητα στο Ημεροβίγλι, διαβεβαιώνει ο Δήμος Θήρας

Το περιστατικό αποκόλλησης εδαφών εντάσσεται στη γεωλογική ιδιομορφία του νησιού – Η Σαντορίνη παραμένει απολύτως ασφαλής

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι