Μεγάλη Τρίτη (11/04, 16:00) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Δημάρχων Πάρου, Άνδρου, Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων) και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη – Ποιοι θα είναι παρόντες – Το ψήφισμα του Δήμου Πάρου – Ο φόβος της αναβολής (στις 24/05 η εκδίκαση στο ΣτΕ) και οι δηλώσεις Δημάρχου κου Κωβαίου
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα… Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου και στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Δημάρχων Πάρου, Άνδρου, Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων) και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη στο υπουργείο για το καυτό ζήτημα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά. Όπως είναι λογικό το παρών θα δώσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Έπαρχος Πάρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μπιζάς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων από τα νησιά.. Μάλιστα, στις 24 Μαΐου θα εκδικαστεί η σχετική προσφυγή από την Περιφέρεια και τα τέσσερα νησιά (Δήμοι) στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τον κο Μπιζά να σημειώνει (στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5, Η Φωνή του Αιγαίου) ότι υπάρχει ο φόβος της αναβολής. Υπάρχει βέβαια το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί με την για ένατη φορά αναβολή της προσφυγής από κοινότητα Πάρου για ανάλογη υπόθεση (!!!) …
Ανάκληση ή πάμε στο plan b
Ας δούμε όμως τι θα περιμένουμε αύριο. Η Πάρος είναι ανάστατη… Τα δύο πάρκα των εταιρειών Στρούμπουλας Α.Ε. και Γουρλές Α.Ε., δυναμικότητας 36 MW το καθένα (72 MW σύνολο) δημιουργούν έντονες αντιδράσεις. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο τους κατοίκους και αιρετούς είναι ότι υπάρχει αδειοδότηση (τον Δεκέμβριο του 2014, από τον τότε υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη) αλλά κανείς δεν έχει λάβει σοβαρά την άποψη των κατοίκων… Δεν έχει υπάρξει διαβούλευση… Και μάλιστα πρόσφατα σε ερώτηση του Υπάρχου Πάρου κου Μπιζά, η ΥΠΑ απάντησε θετικά ως προς την χρήση των ανεμογεννητρίων. «Οι τεχνοκράτες απλά έχουν θετική άποψη αλλά ξεχνούν τις ιδιαιτερότητες των νησιών. Την μορφολογία και τις ανάγκες που έχει το καθένα. Εκατό μέτρα πυλώνας είναι εξωπραγματικές κατασκευές… Και τα νησιά που ποντάρουν στον τουρισμό θα καταστραφούν»…
Από κοντά και ο Δήμαρχος κος Κωβαίος, ο οποίος μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής ανέφερε «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που καταστρέφει το τοπίο του νησιού μας και το πλήττει ανεπανόρθωτα ως τουριστικό προορισμό. Εδώ δεν επιτρέπονται τα σπίτια στην κορυφογραμμή, αλλά επιτρέπονται τεράστιες ανεμογεννήτριες. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη, ενώ αρνητική γνωμοδότηση έχουν εκδώσει τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια». Και όλοι ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης. Αυτός θα είναι και ο λόγος της συνάντησης αύριο. Ο κος Μπιζάς αναφέρει «ο πρώην υπουργός, ο κος Σκουρλέτης μας είχε πει ότι είναι απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Από τον νυν θα μάθουμε τις προθέσεις του… Και να είστε σίγουροι ότι έχουμε plan b και θα το ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα»…
Και όπως σημειώνει ο κος Κωβαίος «Λέμε “ναι” στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά “όχι” στις βιομηχανικές ΑΠΕ. Απαιτείται διάλογος με την τοπική κοινωνία και αναζήτηση των καλύτερων λύσεων, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το μοναδικό τοπίο των Κυκλάδων».
Ψήφισμα του Δήμου Πάρου
Πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος Πάρου εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στο νησί. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Δήμος είναι ενάντια στην εγκατάσταση των πάρκων διότι:
-Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στον οποίο γίνονται επενδύσεις εδώ και χρόνια
– Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αλλά και της απασχόλησης
– Ανατρέπει τη βιωσιμότητα του νησιού
– Ακυρώνει τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά
– Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό περιβάλλον
– Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα – Επιβάλλει νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσης παραβιάζοντας την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική παράδοση και πολιτισμό και τοποθετώντας σε μικρή απόσταση από παραδοσιακούς οικισμούς και διεθνώς αναγνωρισμένα πολιτιστικά μνημεία όπως τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι τεραστίου μεγέθους βιομηχανικές ανεμογεννήτριες.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου…
Θέση πάντως έχει πάρει και η Ο.Μ. Πάρου – Αντιπάρου σχετικά με τη συνάντηση εξέδωσε την ανακοίνωση που ακολουθεί:
Με αφορμή την προσεχή συνάντηση την Μ. Τρίτη (11/4) των Δημάρχων Πάρου, Άνδρου, Νάξου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για το σοβαρό πρόβλημα την εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα νησιά μας δηλώνουμε τα ακόλουθα:
1. Τασσόμαστε στο πλευρό των Δημάρχων και της Επιτροπής Αγώνα της Πάρου στο αίτημά τους για ακύρωση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων που υπέγραψε ο υπουργός της συγκυβέρνησης Ν. Δ. – ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
2. Καλούμε τον Υπουργό, παρά τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη άλλων, να προστατεύσει το περιβάλλον των νησιών μας από μια τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή, που θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά δεδομένα στα οποία στηρίχτηκε και συνεχίζει να στηρίζεται η τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, που αποτελεί τη βάση της οικονομίας τους.
3. Υπενθυμίζουμε στον Υπουργό ότι η Πάρος είναι καθολικά αντίθετη στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί και είναι αποφασισμένη να την αποτρέψει με οποιοδήποτε τίμημα.
4. Δηλώσεις του τύπου να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι σε ανάλογη περίπτωση έχουν δοθεί οκτώ αναβολές και στο μεταξύ οι ανεμογεννήτριες έχουν ήδη εγκατασταθεί.
5. Οι εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, όλος ο λαός της Πάρου περιμένει από τον Υπουργό μια ξεκάθαρη απάντηση, ταυτισμένη με τα λαϊκά συμφέροντα και την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης, που προστατεύει την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας.