Η πρώτη φάση φυτεύσεων για την αποκατάσταση των δασών σκλήθρων ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη φύτευση συνολικά 3.000 δενδρυλίων στις περιοχές Βόρη και Λεύκα – Ο επόμενες φάσεις
Οι φυτεύσεις για την αποκατάσταση των δασών σκλήθρων στις περιοχές Βόρη και Λεύκα ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τη φύτευση 3.000 δενδρυλίων περίπου. Τα παρόχθια δάση σκλήθρων της Άνδρου έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια και τμήματά τους έχουν καταστραφεί. Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης, πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος (2017-18) συλλογή σπερμάτων από δένδρα του νησιού, σπορά και ανάπτυξη δενδρυλίων στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταγκατάσταση σε φυτώριο του Κτήματος Αγαδάκη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης (2018-19) πριν γίνει μεταφύτευσή τους σε επιλεγμένες θέσεις στη Βόρη και στα Λεύκα. Προηγουμένως (2018), πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις, καθώς και συνάντηση με κατοίκους στην περιοχή της Βόρης και καθορίστηκαν οι θέσεις φύτευσης.
Η πρώτη φάση φυτεύσεων ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη φύτευση συνολικά 3.000 δενδρυλίων στις περιοχές Βόρη και Λεύκα από την ομάδα του έργου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δήμος Άνδρου). Παράλληλα, για την προστασία τους από τη βόσκηση, οι συστάδες περιφράχτηκαν και σημάνθηκαν. Το προσεχές διάστημα (2019-20) θα συνεχιστεί η φύτευση με στόχο την εγκατάσταση 8.000 δενδρυλίων στις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ θα πραγματοποιούνται τακτικές επισκέψεις για τη φροντίδα και τη διασφάλιση της επιβίωσής τους στο κρίσιμο αυτό αρχικό στάδιο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιστοσελίδα έργου: www.life-androspark.gr