Η Κύθνος γράφει ιστορία… Τον περασμένο Μάρτιο έγινε το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά κάτοικο και από την Παρασκευή (09/06) είναι ο πρώτος δήμος στο Νότιο Αιγαίο που διαθέτει σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων….
Νοέμβριος του 2016 και ο Δήμος Κύθνου ξεκινάει την υλοποίηση δράσεων μέσω από πιλοτικές καινοτομίες εφαρμογών, με σκοπό μία ευρύτερη στρατηγική προώθησης του στόχου ανάδειξης της Κύθνου σε «Έξυπνο» νησί. Τότε, ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης μιλώντας στην ιστοσελίδα Greenagenda.gr με αφορμή την έγκριση του Ευρωπαϊκού έργου WiseGRID τόνιζε «Θέλουμε μια ήπια ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί μας. Η μετατροπή του σε ένα “πράσινο” νησί θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών». Μάλιστα, είχε μπει και χρονοδιάγραμμα ώστε στα επόμενα 3.5 χρόνια ένα από τα 5 πεδία εφαρμογής νέων, καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών να αποδώσει… Και ο κος Γαρδέρης είχε δηλώσει «Είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και τις κοστοβόρες δραστηριότητες, όπως η αφαλάτωση. Επιπλέον, το νησί μας θα αποτελέσει ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο μελέτης και έρευνας για διάφορα Ιδρύματα της χώρας μας και τους εξωτερικού κάτι που θα συμβάλει στη τουριστική ανάδειξη του». Και υπήρχε και προϊστορία όσον αφορά τη διαχείριση πράσινης ενέργειας: 1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, υβριδικός σταθμός και Μικροδίκτυο Γαϊδουρόμαντρας.
Στη πρώτη θέση
Τον Μάρτιο του 2017, μόλις πριν από τρεις μήνες, η Κύθνος έγραψε ιστορία… Βρέθηκε στις πρώτες θέσεις πανελληνίως σε ποσότητες συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά κάτοικο. Στην απολογιστική έκθεση της «Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.», του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η Κύθνος είχε συνολική συγκομιδή ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών αποβλήτων της τάξης των 19.825 κιλών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η είσπραξη από το Δήμο Κύθνου του ποσού των 3.172,5 €, αφού ο τόνος ανακυκλώσιμων τιμολογήθηκε με την ανώτερη τιμή (160€/τόνο). Επί της ουσίας, στην Κύθνο συλλέχθηκε και παραδόθηκε προς ανακύκλωση ποσότητα αποβλήτων της τάξης των 4 κιλών ανά κάτοικο.
Και περνάμε στην είδηση που έρχεται ώστε να αναδείξει την προσπάθεια που κάνει η Κύθνος… Ποια είναι; Την περασμένη Παρασκευή η Κύθνος απέκτησε τον πρώτο σταθμό φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε νησί του Αιγαίου. Τοποθετήθηκε δε έξω από το δημαρχείο της Κύθνου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου WiseGRID (HORIZON 2020). Όπως δεν τόνισε ο αντιδήμαρχος Κύθνος Γιώργος Ηλιού «Οι δράσεις αυτές θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, και παράλληλα θα καταστήσουν την Κύθνο προορισμό εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού».
Μετά από τρεις ημέρες ολοκληρώνεται σήμερα στο νησί το WiseGRID consortium meeting παρουσία των 21 εταίρων. Και την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση διαλόγου με τους κατοίκους της Κύθνου. «Η συμμετοχή του κόσμου μάς απέδειξε ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ευελπιστούμε ότι σε λίγα χρόνια η Κύθνος θα γίνει πόλος έλξης για εκπαιδευτικές δράσεις. Με ένα νέο μοντέλο διοίκησης προσπαθούμε μέσα από την επαγγελματική μας κατάρτιση να υλοποιήσουμε ένα μεγαλεπήβολο έργο με θέμα την ανεργία και το περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Ηλιού.
Οι δράσεις που έρχονται
Συγκεκριμένα, στο νησί προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου ηλεκτρικού συστήματος που θα περιλαμβάνει:
– μονάδες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
– προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων
– συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) σε δημόσια/δημοτικά κτίρια
– εξοπλισμό βελτιστοποίησης λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης
– συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) για την αύξηση απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ
– εξοπλισμό ευέλικτης και βέλτιστης λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου ενισχύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές
– λοιπές νέες εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και επισκέψεων επιστημόνων, φοιτητών και μαθητών οδηγώντας έτσι σε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης του νησιού.
Το έργο WiseGRID
Το έργο θα συμβάλει στον δρόμο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλή σε άνθρακα με την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ μέσα από την προώθηση και επίδειξη καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών
– διαχείρισης των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
– αποθήκευσης ενέργειας
– ενσωμάτωσης έξυπνων μεταφορών στο ηλεκτρικό δίκτυο και
– ευέλικτης διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Το WiseGRID αποτελεί ένα από τα 5 έργα που εγκρίθηκαν συνολικά σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης για την προώθηση εφαρμογών έξυπνων δικτύων. Συνολικά προβλέπεται η υλοποίηση περίπου 20 πιλοτικών επιδεικτικών εφαρμογών σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πιλοτικό έργο στην Κύθνο αποτελεί το μοναδικό τέτοιο έργο σε μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα greenagenda.gr