Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - ΥΠΕΝ: Θέμα χρόνου να δούμε πλέον θαλάσσια αιολικά πάρκα

Κυκλάδες – ΥΠΕΝ: Θέμα χρόνου να δούμε πλέον θαλάσσια αιολικά πάρκα

|

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου για τα υπεράκτια αιολικά – Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Κρήτη και Κάρπαθος οι ιδανικές περιοχές – Επενδύσεις ύψους 6 δισ.

 

Ηρθε η  ώρα; Το έχουμε ακούσει αρκετές φορές.. Και για αρκετά χρόνια έπαιξε ως σενάρια. Με αρκετές αντιδράσεις αλλά και θετικά σχόλια…

Προφανώς ήρθε η ώρα να το δούμε και στη πράξη. Τι θέλουμε να πούμε; Θαλάσσια αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες. Είτε με σταθερή βάση, είτε σε πλωτή εξέδρα…

Θαλάσσια αιολικά με σταθερή βάση, εντός του βυθού της θάλασσας συνολικής ισχύος 8 έως  9 GW και σε περιοχές από τη Βόρεια Εύβοια έως την Αλεξανδρούπολη μέσω Σκύρου και Λήμνου, μπορεί να φιλοξενήσει η χώρα μας σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά.

Σε ότι αφορά τα πλωτά αιολικά, δυνητικά προβλέπεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν σε βάθη από 60 έως 250 μέτρα, έργα συνολικής ισχύος 35 έως 40 GW.

Οι περιοχές που προκρίνονται να φιλοξενήσουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις εκτείνονται στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου), στα  Δωδεκάνησα (στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου) καθώς και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου. Σε κάποιες από αυτές υπάρχουν ήδη άδειες που με βάση το σχέδιο νόμου διατηρούνται σε ισχύ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου νόμου που έγινε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο  από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τα κριτήρια για τον καθορισμό των ευρύτερων περιοχών περιλαμβάνουν το αιολικό δυναμικό (σχετικά υψηλό, ιδίως στο Αιγαίο), τα κύματα (που είναι χαμηλότερα, κυρίως σε σχέση με τη Βόρεια Θάλασσα), τη σεισμική δραστηριότητα, την απότομη κλίση πυθμένα και τα μεγάλα βάθη κοντά στις ακτές, τις γεωπολιτικές συνθήκες καθώς και το εγκεκριμένο δεκαετές πρόγραμμα διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Σκρέκας παρουσιάζοντας τον βηματισμό του υπουργείου, δήλωσε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών έχει ολοκληρωθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί και η Εθνική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό των υπεράκτιων αιολικών, πρέπει αρχικά να γίνει ο προσδιορισμός του Εθνικού Θαλάσσιου Χώρου, θα ακολουθήσει ο καθορισμός ευρύτερων περιοχών (ΠΟΑΥΑΠ) με την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στη συνέχεια θα  ακολουθήσει η σύνταξη ΣΜΠΕ ανά περιοχή με στόχο να έχουν εγκριθεί όλες με Προεδρικό Διάταγμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το τελευταίο στάδιο είναι ο καθορισμός Περιοχών Υπεράκτιων Έργων (πολυγώνων) εντός κάθε ευρύτερης περιοχής. Αυτά τα πολύγωνα είτε θα εγκριθούν μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που προαναφέρθηκε, είτε με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ.

Το υπουργείο προβλέπει ότι το δημόσιο θα επιλέγει τις περιοχές για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών,  τις οποίες θα ωριμάζει (χωροταξικό, κ.λπ.) μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια θα τις παραδίδει στους επενδυτές για ολοκλήρωση των έργων.

Τα θαλάσσια «οικόπεδα» θα έχουν επιλεγεί, με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Σκρέκας στο υπουργικό συμβούλιο, στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η αρχική χωροταξική ωρίμανση θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ώστε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς να γίνει η παραχώρηση σε επενδυτές (μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας) για περαιτέρω ανάπτυξη και ωρίμανση.

Κομβικός θα είναι και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για την σύνδεση. Οι επενδυτές θα αναλάβουν την τελική ωρίμανση (μελέτες, μετρήσεις, άδειες, κ.α.) με στόχο να την έχουν ολοκληρώσει στο τέλος του 2025 ώστε στο πρώτο τρίμηνο του 2026 τα ώριμα σχέδια να διαγωνιστούν για την τιμή της παραγόμενης ενέργειας σε διαδικασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με απόφαση της ΡΑΕ θα κατανέμεται και το κόστος διασύνδεσης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ (που ανακτά μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος) και τον επενδυτή.

Το σχέδιο νόμου για τα θαλάσσια αιολικά θα προβλέπει και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, ποσοστό του Ανταλλάγματος Παραχώρησης θα είναι εκ του νόμου δεσμευμένο για απόδοση στους δήμους, σε τοπικούς αλιείς και τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα προβλέπεται και δυνατότητα του παραχωρησιούχου να υποβάλει δεσμευτική πρόταση για κοινωφελή έργα στις τοπικές κοινωνίες.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει περίπου 2 GW έργα από θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα οποία θα απαιτήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Πηγή newmoney.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Συμμετοχή του Δήμου στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Συμμετοχή Δήμου Αμοργού στην κινητοποίηση για τα θύματα των Τεμπών στις 28/2/2025

Νάξος – Μαρ. Γαλάνη: Το Απεραθίτικο ρόστο στο τραπέζι μας

Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει το Απεραθίτικο Ρόστο.. Σκέψεις αλλά και συνταγή για ένα υπέροχο ξεχωριστό πιάτο (video)

Σίφνος: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο Δήμος για “πάγωμα” επενδύσεων σε πολυτελείς κατοικίες

Δήμος Σίφνου: Πρωτοβουλία για ακύρωση στρατηγικής επένδυσης με πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία

Νάξος – Νοσοκομείο: Από το Ταμείο Ανάκαμψης “πέρασε” η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου – Έγκριση προμήθειας συνολικής εκτιμώμενης αξίας 361.432,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη

Πάρος: Ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ταξίδια στην Ευρώπη την Άνοιξη

Η Πάρος βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ταξίδι στην Ευρώπη για τους μήνες της Ανοιξης

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

Κύθνος: Διαμαρτυρία στον Πειραιά και … υπάρχει χαραμάδα αισιοδοξίας

Έντονη διαμαρτυρία από πολίτες της Κύθνου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κρήτη: Εφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης (video)

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης (video)

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Παρέμβαση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρέμβαση προς το Υπουργείο Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος