Ο «Δαίδαλος» έφυγε από τις Κυκλάδες αφήνοντας πίσω του δεκάδες κεραυνούς αλλά λίγο νερό (το περισσότερο στη Μήλο) μετά τη πρώτη βροχή για το νέο υδρολογικό έτος – ξεσπάει στην Κρήτη και δη στα Χανιά που είναι σε κατάσταση συναγερμού – Υδροσίφωνες σε Σέριφο και στο στενό της Παροναξίας
Δαίδαλος τέλος στις Κυκλάδες… Τον περιμέναμε πως και πως αλλά τελικά αποδείχτηκε.. πολυλογάς. Κοινώς άφησε πίσω του εκατοντάδες κεραυνούς, ισάριθμες αστραπές αλλά από βροχή; Αφήστε το. Ελάχιστο για τη βροχή που έριξε στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και το χειρότερο; Λόγω της βροχής που έσπασε την πολύμηνη ανομβρία (σ.σ. τελευταία ..τσουρνιά στη Νάξο στις 8 Ιουνίου) οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων σε όλες τις Κυκλάδες…
Αυτό που εντυπωσίασε πάντως ήταν οι καταιγίδες με πλήθος ηλεκτρικών φαινομένων. Έτσι, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2016, το δίκτυο εντοπισμού ηλεκτρικών εκκενώσεων «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε πάνω από 16000 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και οι περισσότεροι στις Κυκλάδες…
Η σημερινή πάντως ημέρα προκάλεσε και προκαλεί πολλά προβλήματα στη Κρήτη και δη στο Νομό Χανίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι έως τις 3 το μεσημέρι σε περιοχές όπως το Κολυμπάρι ή Πλατανιά είχαν πέσει κάτι περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής και το αναφέρουμε για πέρυσι (υδρολογικό έτος) στη Νάξο είχαν πέσει 290 χιλιοστά (!!!) Και η βροχόπτωση στα Χανιά προκάλεσε εγκλωβισμούς οδηγών, κλείσιμο δρόμων, πλημμυρισμένα σπίτια και ρέματα που ξεχείλισαν. Σε κάποια σημεία η στάθμη του νερού έφτανε το ένα μέτρο. Πρόκειται για τη χειρότερη κακοκαιρία από το 2001 όπως σχολιάζουν πολλοί. Όπως έγινε γνωστό συνολικά μέχρι το μεσημέρι, είχαν υπάρξει 130 συμβάντα για αντλήσεις υδάτων, με 6 απεγκλωβισμούς ατόμων μέσα από οχήματα και με τη συνδρομή 18 συνεργείων με 50 ατόμων της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Όσο για τις Κυκλάδες; Το μεγαλύτερο ποσοστό βροχής έπεσε στις Δυτικές Κυκλάδες και δη στη Μήλο 40 χιλιοστά) ενώ είχαμε βροχοπτώσεις και στις Μικρές Κυκλάδες, κυρίως τη Δευτέρα και Τρίτη (άνω των 15 χιλιοστών) ενώ στη Νάξο, ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε και πάλι στο κέντρο του νησιού (Δαμαριώνας – Κυνίδαρος – Μέλανες) κάτι που ενδεχομένως και να χαροποίησε τους κατοίκους σε Κόρωνο και Σκαδό που φοβήθηκαν για τα χειρότερα. Όμως, το γεγονός ότι υπήρχε εκεί οχήματα της Περιφέρειας και Αστυνομία δείχνει ότι υπήρχε πρόνοια…
Και τέλος; Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι τριών νησιών των Κυκλάδων κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας λόγω του βαρομετρικού χαμηλού «Δαίδαλος». Και μιλάμε για Υδροσίφωνες που “χτύπησαν” τις ακτές της Σερίφου και της Παροναξίας (στο στενό ανάμεσα στα δύο νησιά), εν μέσω σφοδρού αέρα και έντονης βροχόπτωσης.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στο Αιγαίο περιορίζεται στη θάλασσα και σβήνει στη στεριά. Οι υδροσίφωνες όμως δεν περιορίζονται μόνο στη θάλασσα. Αλλά συμβαίνουν και σε λίμνες και σε ποτάμια. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται οι Μεγάλες Λίμνες (ΗΠΑ-Καναδάς) και ο ποταμός St. Lawrence (Καναδάς). Οι υδροσίφωνες (Waterspout) είναι στροβιλιζόμενες δίνες αέρα σε επαφή με το νερό και “κρέμονται” κάτω από κυρίως καταιγιδοφόρα νέφη.
Πως κινήθηκε ο «Δαίδαλος» στις Κυκλάδες
Νησιά Βροχόπτωση
Άνδρος 03.6
Αμοργός 08.2
Ανάφη 18.8
Ηρακλειά 16.2
Ίος 02.6
Κέα 18,0
Κουφονήσια 18,0
Μήλος 40,2
Μύκονος 06.0
Νάξος (Απείρανθος) 21.6
Νάξος (Απόλλωνας) 06.4
Νάξος (Γαλανάδο) 11.7
Νάξος (Δαμαριώνας) 22.4
Νάξος (Κυνίδαρος) 17.8
Νάξος (Κόρωνος) 21.2
Νάξος (Μέλανες) 22,0
Νάξος (Χώρα) 04.0
Πάρος 03.0
Σαντορίνη 17.2
Σχοινούσα 21.0
Σύρος 01.0
Τήνος 12.0
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το metar.gr και enandro.gr