Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Βράχηκαν για τα καλά τα νησιά τον Ιανουάριο

Κυκλάδες: Βράχηκαν για τα καλά τα νησιά τον Ιανουάριο

|

Σχεδόν μία δεκαετία είχε να βρέξει στις Κυκλάδες Ιανουάριο μήνα, με τόσο μεγάλη ένταση – Η Αμοργός έσπασε τα κοντέρ με 295 χιλιοστά ενώ ακολούθησαν Μήλος (219), Κουφονήσια (206) και Πάρος (208) – Ποια ήταν η εικόνα στη Νάξο όπου η Κόρωνος συγκέντρωσε 375 χιλιοστά (!!!) και οι υδατοδεξαμενές είναι πλέον γεμάτες

Ιανουάριος του 2019 και όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έσπασαν τα κοντέρ.. Κι αυτό γιατί καταγράφηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Και μάλιστα ανάμεσα στις περιοχές όπου η βροχή έπεσε ήταν και οι Κυκλάδες…

Το μηνιαίο ύψος βροχής σε αρκετούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου ήταν το μεγαλύτερο για τον μήνα αυτό από τότε που λειτουργούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί. Μεταξύ άλλων, βροχή ρεκόρ καταγράφηκε στις εξής περιοχές (σε παρένθεση το έτος έναρξης λειτουργίας κάθε σταθμού): Σαμαριά Κρήτης 653 χιλιοστά (2008), Ικαρία 636 (2009), Ανδρίτσαινα 588 (2008), Δωδώνη 490 (2011), Στενή Ευβοίας 444 (2008), Ορεινή Ναυπακτία 436 (2009), Κως 351 (2013) και Αμοργός 295 χιλιοστά (2012).

Θεωρείται εντυπωσιακό ότι ύψη ρεκόρ βροχής σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στις Κυκλάδες. Τα ύψη αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς κακοκαιριών, από τις οποίες πέντε ονοματοδοτήθηκαν (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία και Φοίβος).

Πως διαμορφώθηκε η κατάσταση στις Κυκλάδες; Όπως είδαμε η Αμοργός του έδωσε και κατάλαβε… 295 χιλιοστά, όταν μάλιστα πέρυσι είχε μόλις 46 χιλιοστά (!!!). Από εκεί και πέρα, σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι Δυτικές Κυκλάδες με πρώτη και καλύτερη τη Μήλο (στα 219 χιλιοστά, πέρυσι στα 40) αλλά και οι Βόρειες Κυκλάδες ήτοι Ανδρος (179 φέτος, 69 πέρυσι) και Τήνος (162 χιλιοστά έναντι 33). Και η Πάρος όμως δεν πήγε άσχημα με 208 χιλιοστά (έναντι 48 πέρυσι), ενώ οι Νότιες Κυκλάδες, Σαντορίνη (108), Ίος (126 χιλιοστά) και Ανάφη (119 χιλιοστά) είχαν την μικρότερη δυνατή συγκέντρωση βροχόπτωσης..

Όσο για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες; Εικόνα πήραμε από τα Κουφονήσια που είχαν 206 χιλιοστά (έναντι 59 πέρυσι) και την Ηρακλειά (στα 179 χιλιοστά, ρεκόρ 12ετίας) ενώ στη Νάξο η Κόρωνος στην κυριολεξία έγινε μούσκεμα.. Στα 375 χιλιοστά (πέρυσι στσα 144 χιλιοστά) έφτασε σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Και η Νάξος σε επίπεδο θαλάσσης; Στα 163 χιλιοστά όταν πέρυσι είχε 77 χιλιοστά… Α και επειδή όλοι αναζητάμε απαντήσεις, στο θέμα των υδατοδεξαμενών της Νάξου, να σημειώσουμε ότι στις Εγγαρές η Λιμνοδεξαμενή είναι στα 550.000 κυβικά, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια τέτοια περίοδο.. .


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)