Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Τήνος, Αμοργός και Σίκινος υπό απειλή

Κυκλάδες: Τήνος, Αμοργός και Σίκινος υπό απειλή

|

Πέντε νησιά του Αιγαίου στις επτά (7) πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς – Δείτε ποια είναι στις Κυκλάδες 

Πέντε νησιά στο Νότιο Αιγαίο -η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος (φωτογραφία) και η Τήνος-βρίσκονται ανάμεσα στις 7 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021, όπως ανακοινώθηκε απότην EuropaNostra, εξαιτίας της απειλούμενης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών.

Το Πρόγραμμα «7 Υπό Απειλή» διαχειρίζεται η EuropaNostra,ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που συγκροτείταιαπό οργανώσεις πολιτών που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιά της Ευρώπης,σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό τηςEuropaNostra, και τα πέντε νησιά «χαρακτηρίζονται από το “κυκλαδίτικο τοπίο”, το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία. H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους, με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ταυτότητας».

«Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως σκηνικόπεριμετρικά από παραδοσιακά χωριά». 

«Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων».

Στο σκεπτικό της EuropaNostra γίνεται μνεία στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της Ε.Ε. για συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΕΠΠ) υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση για τον αποκλεισμό των προστατευόμενων από τις επιτρεπόμενες περιοχές εγκατάστασης  ανεμογεννητριών.

Η ΕΕΠΠ, εκπρόσωπος της EuropaNostra στην Ελλάδα, επέλεξε πέντε ενδεικτικά νησιά στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους για να τα εντάξει στο Πρόγραμμα «7 Υπό Απειλή» .

Η ΕΕΠΠ αγωνίζεται για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 1972. Ωστόσο, στην περίπτωση του κυκλαδίτικου τοπίου που εκπροσωπείται από τα πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η οργάνωση ζητά εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας, αντί των μαζικών αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες και ειδικούς. Πολλές ομάδες πολιτών και Δήμοι έχουν επικοινωνήσει πρόσφατα με την οργάνωση ζητώντας συμβουλές και στήριξη. 

Η χωροθέτηση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας σε προστατευόμενα πολιτιστικά τοπία είναι μεταξύ των πιθανών σημείων σύγκρουσης μεταξύ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δράσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προσδιορίστηκε στο πρόσφατο Πράσινο Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Βάζοντας την κοινή κληρονομιά της Ευρώπης στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». 

Αυτό το έγγραφο αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι, στην περίπτωση τέτοιων εντάσεων, τα σενάρια κοινής ωφελείας είναι και επιθυμητά και εφικτά βάσει μιας κατάλληλης διαδικασίας διαβούλευσης με τοπικές κοινότητες και εμπειρογνώμονες της κληρονομιάς.

Με πληροφορίες από την σελίδα “Εφημερίδα των Συντακτών” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.