Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Τα ...τραχτέρια πιάνουν δουλειά, όσο έβρεξε χθες, δεν έβρεξε ένα τρίμηνο...

Κυκλάδες: Τα …τραχτέρια πιάνουν δουλειά, όσο έβρεξε χθες, δεν έβρεξε ένα τρίμηνο (πίνακας)

|

Για πρώτη φορά είχαμε τόσο βροχή σε τόσες λίγες ώρες στις Κυκλάδες – Μέσα σε 24 ώρες έβρεξε σχεδόν στο σύνολο των Κυκλάδων όσο δεν είχε βρέξει όλο το προηγούμενο τρίμηνο – (πίνακας και Photo) 

Επιτέλους βροχή… Και τα “τραχτέρια” ετοιμάζονται να πάρουν μπροστά. Οι μηχανές μαρσάρουν και εάν όλα πάνε καλά από την Δευτέρα ή την Τρίτη μπορεί να τα δούμε και πάλι στα χωράφια … Και θα αρχίσει η σπορά. Βλέπετε εδώ και εβδομάδες όλοι οι παραγωγοί ήταν στα όρια της απόγνωσης. 

Με την ξηρασία να ξεπερνάει κάθε όριο και να αγγίζει ακόμη και εκείνη της δεκαετίας του 80 όταν και έγιναν οι πρώτες μεγάλες γεωτρήσεις στα Λιβάδια της Νάξου ή την δεκαετία του 20 (για το 1920 μιλάμε) όταν είχε να βρέξει τρία χρόνια και αναγκάστηκαν χιλιάδες συμπτριώτες μας να αφήσουν τις Κυκλάδες.

Αλλά από το μεσημέρι της Παρασκευής, με το καλημέρα δηλαδή του Δεκεμβρίου ξεκίνησε μία έντοχη βροχόπτωση στις Κυκλάδες. Κάτι παράξενο καθότι έως τώρα οι βροχές περνούσαν ξυστά… 

Και επιτέλους είδαμε βροχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ώρες έχει ρίξει βροχή όσο το πρώτο τρίμηνο του υδρολογικού έτους (σ.σ. για τους Μετεωρολόγους το Υδρολογικό Ετος ξεκινάει τον Σεπτέμβριο)… 

Και όπως είναι λογικό και τα ποτάμια θυμήθηκαν την φυσική τους ροή και έκλεισαν οι δρόμοι. Οπως έγινε στη Νάξο και δη στον Αγιο Γεώργιο. 

Και η βροχή λόγω του ότι ήταν σύβροχος ήταν ποτιστική και η γη άνοιξε την καρδια της να την δεχτεί με χαρά… 

Με την βοήθεια του αγαπημένου Μετεωρολόγου Μιχάλη Σκανδάλη έχουμε μία πρώτη εικόνα σε ανάρτηση του στη σελίδα NaxosWeather που μας δίνει τα πρώτα στοιχεία…  “επιτέλους αξιόλογες βροχοπτώσεις σήμερα 4/12/2021 σε Νάξο και Πάρο!!! ενδεικτικά κάποια συνολικά ύψη υετού το τελευταίο διήμερο:  ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΣΤΡΟ)= 40.1 mm ΓΑΛΑΝΑΔΟ ΝΑΞΟΥ= 37.6 mm ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ= 60.1 mm ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ= 29.1 mm ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥ=27.2 mm Ο Δεκέμβρης φαίνεται ότι θα επαληθεύσει τα κλιματικά στατιστικά του ως ο πρώτος μήνας σε ύψη βροχής, για την περιοχή μας!! 


 

Εμείς μπήκαμε στη σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πήραμε στοιχεία και από άλλα νησιά (σ.σ. έως το απόγευμα του Σάββατου 4 Δεκεμβρίου η καταμέτρηση). Και η διαφορά είμαι εμφανέσταστη ακόμη και για εμάς που δεν ξέρουμε πολλά… 

Οσο για τα χιλιοστά βροχόπτωσης και τι σημαίνουν;  “ενα χιλιοστό βροχής είναι ένα λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. δηλαδή πόσο νερό θα μαζευε το έδαφος στο ένα τετραγωνικό μέτρο πάνω απο το έδαφος…όχι πόσο έχει περάσει μέσα!!” και βέβαια να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο αυξάνεται το υψόμετρο από τη επίπεδο της θάλασσας έχουμε περισσότερη βροχόπτωση γι αυτό και βλέπουμε συχνά διαφορά  στην μέτρηση. Πχ το τελευταίο 24ωρο στη πόλη της Νάξου έριξε 40 χιλιοστά και στη Κωμιακή 60…. 

Κυκλάδες – Εικόνα βροχόπτωσης (χιλιοστά)

Περιοχές       Τελευταίο 24ωρο   Τρίμηνο (Σεπ-Νοε)

Ανάφη            17        8

Ηρακλειά        60        45

Ιος       17        12

Κουφονήσια  17        12

Νάξος (Απείρανθος)            5854

Νάξος (Απόλλωνας)            41        69

Νάξος (Δαμαριώνας)           69        60

Νάξος (Μέλανες)      55        48

Νάξος (Χώρα)           41        36

Μήλος            10        44

Πάρος            27        24

Σαντορίνη      18        20

Σχοινούσα     37        35

Φολέγανδρος            40        0

Ευχαριστούμε τους φίλους της Πολιτικής Προστασίας για τις φωτογραφίες αλλά και τον αγαπητό μας Μιχάλη Ρώτα. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.