Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Σύρος: Δράση καθαρισμού μονοπατιού Φερεκύδη

Κυκλάδες – Σύρος: Δράση καθαρισμού μονοπατιού Φερεκύδη

|

Δράση καθαρισμού του μονοπατιού που οδηγεί στη σπηλιά Φερεκύδη διοργανώνει το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, την Κυριακή 27 Ιουνίου

Και οι Περιβαλλοντικές δράσεις από τους φίλους του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου συνεχίζονται… Και τώρα στόχος το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του Φερεκύδη, την προσεχή Κυριακή 27 Ιουνίου…

Υστερα από την επιτυχημένη δράση καθαρισμού στις περιοχές Πανάχραντος, Πελεκανιά και Ανάσταση, είμαστε έτοιμοι για την δεύτερη δράση, αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά και ακόμα μεγαλύτερης σημασίας. Καλούμε τα μέλη, τους φίλους και κάθε πολίτη του νησιού σε εθελοντικό καθαρισμό της περιοχή γύρω από το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του Φερεκύδη, με σημείο εκκίνησης το Ρηχωπό.

Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε στην συγκεκριμένη περιοχή, ακριβώς πάνω από το ΧΥΤΑ, συντελείται μια καταστροφή του περιβάλλοντος άνευ προηγουμένου, αφού τα σκουπίδια που ο κάθε πολίτης φροντίζει να πετάει επιμελώς στους κάδους σκουπιδιών για να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ… αυτά, λόγω αέρα αλλά και προφανώς λόγω κακής ή ελλιπούς λειτουργίας / διαχείρισης του ΧΥΤΑ βάσει της ιδιαιτερότητας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες, καταλήγουν με τον αέρα στους λόφους και την θάλασσα.

Το μέγεθος των συσσωρευμένων απορριμμάτων στους λόφους της Απάνω Μεριάς είναι ασύλληπτο για τον κοινό νου, ασύλληπτο για πολιτισμένη κοινωνία και εκτός της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αποτελεί και άμεση δυσφήμιση για το νησί μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει! Ξεκινάμε λοιπόν με τον συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό αυτών των σκουπιδιών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Έχουμε απευθύνει κάλεσμα και προς άλλους συλλόγους, για ενίσχυση της δράσης μας. Στόχος αυτής της δράσης είναι φυσικά ο καθαρισμός των περιοχών αλλά και η ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας και αφορά στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, με την ελπίδα να κατατεθούν προτάσεις και να βρεθούν λύσεις.

@ Μαζευόμαστε την Κυριακή 27/06/2021 το αργότερο έως τις 9:00 στο Ρηχωπό  Φυσικά όποιοι κωλύονται εκείνη την ώρα τους ενημερώνουμε ότι θα είναι χρήσιμοι αν έρθουν και αργότερα.

@ Φοράμε γάντια χοντρά και ρούχα κατάλληλα για περπάτημα σε βουνό με αγκάθια, φέρνουμε κάποιο εργαλείο που θα μπορεί να μας χρησιμέψει στην αποκομιδή των σκουπιδιών ανάμεσα από αγκάθια.

@ Φέρνουμε το παγούρι με το νερό μας, φοράμε καπέλο, αντιηλιακό και φυσικά μάσκες!

@ Πολύ σημαντικό επίσης είναι όσοι έρθουν με αυτοκίνητο να μη το χρησιμοποιήσουν μόνο για ένα δύο άτομα αλλά να συνεννοηθούν και με άλλους ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.