Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητάει τη δημιουργία έδρας Συμβουλίου Δασών (ΣΙΔΒΧΕ) στη Σύρο για τα νησιά των Κυκλάδων
“…. Με το ΦΕΚ 1456/Β/2022 ορθώς ιδρύεται ένα 5ο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών με έδρα την Ρόδο και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια της Δωδεκανήσου. Με έκπληξή μας δεν είδαμε την αντίστοιχη σύσταση έδρας στην Ερμούπολη Σύρου με τοπική αρμοδιότητα τα νησιά των Κυκλάδων. Έτσι λοιπόν οι υποθέσεις των Κυκλαδιτών θα εξετάζονται στον Πειραιά (!!!) με ότι αυτό σημαίνει για τη γνώση και εμπειρία που μπορεί να έχουν οι εκεί υπηρεσιακοί παράγοντες για την περιοχή μας αλλά και ότι θα προκαλέσει στην γραφειοκρατική αντιμετώπιση των θεμάτων…”.
Αυτό διαβάζουμε – ανάμεσα στα άλλα – στο αίτημα για τη δημιουργία έδρας Συμβουλίου Δασών (ΣΙΔΒΧΕ) στη Σύρο για τα νησιά των Κυκλάδων. Αίτημα που υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων και με κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, τους Βουλευτές και το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης αλλά και τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου.
Καταλήγει δε σημειώνοντας “Οι Κυκλάδες θεωρούμε εν τέλει ότι δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης από τους εκάστοτε κρατούντες που συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η Σύρος εκτός από πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ δείχνουν έλλειψη κατανόησης στα δίκαια αιτήματα των πολιτών περί αποκέντρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών”.
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων (σ.σ. σε μορφή pdf η επιστολή στο τέλος του άρθρου)
“Αγαπητοί, βλέποντας τη συνέχιση της «αποκαθήλωσης» της Ερμούπολης Σύρου από έδρα της πρωτεύουσας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αντίδρασή μας ως σύλλογος που θέλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μελετητών μηχανικών και ευρύτερα των Κυκλαδιτών. Είναι γνωστό ότι με το ΦΕΚ 129/Α/2021 και τα άρθρα 128 & 149 τέθηκε σε ορθή βάση το πλαίσιο για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ) των περιοχών του αρθ.62 του Ν.998/1979 (Ιόνια νησιά, Κρήτη, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Κύθηρα, Δωδεκάνησα, Μάνη) με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τη σύσταση τουλάχιστο τεσσάρων (4) Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών με έδρα την Κέρκυρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη και τον Πειραιά. Με το ΦΕΚ 1456/Β/2022 ορθώς ιδρύεται ένα 5ο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών με έδρα την Ρόδο και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια της Δωδεκανήσου.
Με έκπληξή μας δεν είδαμε την αντίστοιχη σύσταση έδρας στην Ερμούπολη Σύρου με τοπική αρμοδιότητα τα νησιά των Κυκλάδων. Έτσι λοιπόν οι υποθέσεις των Κυκλαδιτών θα εξετάζονται στον Πειραιά (!!!) με ότι αυτό σημαίνει για τη γνώση και εμπειρία που μπορεί να έχουν οι εκεί υπηρεσιακοί παράγοντες για την περιοχή μας αλλά και ότι θα προκαλέσει στην γραφειοκρατική αντιμετώπιση των θεμάτων.
Έχουμε βιώσει πρόσφατα αρκετά παραδείγματα που κατά τη γνώμη μας αποδεικνύουν την έλλειψη αντανακλαστικών των τοπικών αρχόντων, της Περιφέρειας και των τοπικών βουλευτών των Κυκλάδων, όπως είναι το «άδειασμα» που δεχθήκαμε από όλους τους φορείς (πριν ελαχίστων εξαιρέσεων) στην πρόταση του ΣΥΜΜΗΚ για δημιουργία επιτροπών «μίας στάσης» για την από κοινού έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών από ΥΠΠΟΑ & ΥΠΕΝ, ή επίσης την μετά από πιέσεις παρέμβαση τελευταίας στιγμής του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου για τη σύσταση της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμορρόπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) σε Σύρο, Ρόδο, Μυτιλήνη αλλά και άλλες σοβαρές υποθέσεις που δεν είναι της παρούσης.
Για τους παραπάνω λόγους και καθώς η Σύρος πληροί τα κριτήρια του άρθ.149 του Ν.4819/21 αιτούμαστε τη δημιουργία έδρας Συμβουλίου Δασών (ΣΙΔΒΧΕ) στην Ερμούπολη με αρμοδιότητα τα νησιά των Κυκλάδων.
Οι Κυκλάδες θεωρούμε εν τέλει ότι δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης από τους εκάστοτε κρατούντες που συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η Σύρος εκτός από πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ δείχνουν έλλειψη κατανόησης στα δίκαια αιτήματα των πολιτών περί αποκέντρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Με την παρούσα επιστολή – αίτημα ενημερώνουμε παράλληλα τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες που δυστυχώς προσλαμβάνουν τα μηνύματα με απάθεια”.