Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Σίκινος: Αποκαταστάθηκε ο ΧΑΔΑ, έκλεισαν ακόμη οκτώ στην Πελοπόννησο

Κυκλάδες – Σίκινος: Αποκαταστάθηκε ο ΧΑΔΑ, έκλεισαν ακόμη οκτώ στην Πελοπόννησο

|

Με εντατικούς ρυθμούς απαλείφονται οι παράνομες χωματερές –  Το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, μειώθηκε κατά 2.560.000 ευρώ

Αλλες εννέα παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) απάλειψε η χώρα μας με ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιβάλλονται, πλέον.

Η πρώτη περίπτωση είναι η Σίκινος, όπου ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε, ενώ οι άλλες οκτώ περιπτώσεις αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επίκεντρο τη νόμιμη διάθεση των αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα με τη μεταφορά τους στη νέα μονάδα διαχείρισης της Αρκαδίας, (δύο ΧΑΔΑ στο Λουτράκι, δύο στην Κόρινθο και από μία στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας, Τριπόλεως, Νεμέας και Βέλου Βόχας).

Κι όμως έχει μείνει ακόμη δουλειά..  Απομένουν ακόμα 30 παράνομες χωματερές, για τις οποίες όμως επιβάλλονται 33 πρόστιμα καθώς για τρείς οι ποινές είναι διπλές και για τη λειτουργία και για τη μη αποκατάστασή τους. Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωσή συνεκτιμά την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή και στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν μπορεί να αποδείξει που κατευθύνονται τα απόβλητά του, εκτιμά ότι η παράνομη χωματερή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση παραμένει σε λειτουργία.

Για καθέναν από τους 30 ΧΑΔΑ, η Ελλάδα υποχρεούται στην πληρωμή ετήσιου προστίμου ύψους 80.000 ευρώ, το οποίο για τους εναπομείναντες ΧΑΔΑ προκαλεί μία ετήσια δαπάνη 2.640.000 ευρώ. Η δαπάνη αυτή μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2019 ήταν σχεδόν διπλάσια καθώς οι παράνομες χωματερές έφταναν τις 65. Μετά τη νέα εξέλιξη της απάλειψης ακόμα εννέα ΧΑΔΑ, το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, μειώθηκε κατά 2.560.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μηδενισμό των προστίμων το συντομότερο δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, από τις 33 περιπτώσεις που έχουν απομείνει, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα απαλειφθούν άλλες 10 έως 12.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε για αυτήν την εξέλιξη: «Η μείωση των παράνομων ΧΑΔΑ και των προστίμων που τους ακολουθούν κατά 50% σε σχέση με το 2019, αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επίλυση και αυτής της χρόνιας παθογένειας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Με στοχευμένες δράσεις και σταθερά βήματα αλλάζουμε καθημερινά παλιές κι επιβλαβείς συνήθειες, προς όφελος του περιβάλλοντος και των Ελλήνων πολιτών».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Τρία χρόνια τώρα καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε και τελικά να μηδενίσουμε τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Τα πρόστιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες χρήσιμες δράσεις για τους πολίτες, είναι ντροπιαστικά για τη χώρα και την ιστορία μας. Όμως με το σχέδιό μας για γρήγορη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των αποβλήτων, αφήνουμε πίσω μας την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ντροπιαστικά πρόστιμα και πηγαίνουμε στη νέα εποχή με νέες σύγχρονες υποδομές που δημιουργούνται σε όλη της χώρα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Αυξητική τάση στις αεροδιακομιδές – Πάνω από 1.400 περιστατικά σε επτά μήνες

Ραγδαία αύξηση στις ανάγκες επείγουσας αεροδιακομιδής, με 1.452 περιστατικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025. Πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέσα που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».