Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Σίφνος: Το τσιμέντο θα πνίξει τις Καμάρες;

Κυκλάδες – Σίφνος: Το τσιμέντο θα πνίξει τις Καμάρες;

|

Εδώ και έναν χρόνο το σχέδιο για την ανάπλαση του λιμανιού στις Καμάρες της Σίφνου είναι στο επίκεντρο… Τώρα, το λόγο παίρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή, την οποία συνοδεύουν 4000 υπογραφές κατοίκων και φίλων του νησιού στις Δυτικές Κυκλάδες

Πριν από έναν χρόνο, η τοπική κοινωνία της Σίφνου εκδήλωσε σφοδρές αντιδράσεις που συνεχίζονται έως και σήμερα σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου λιμανιού στις Καμάρες, τον οποίο έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνου.

Του Ηλία Μπέλλου (kathimerini.gr)

Το επίμαχο έργο συνίσταται σε μεγάλη επέκταση του υφιστάμενου λιμένα των Καμαρών και σε de facto ριζική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής. O συνολικός χερσαίος χώρος του προωθούμενου σχεδίου λιμένα (υφιστάμενα και νέα έργα) πρόκειται να έχει έκταση 10,08 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 7 στρέμματα συνιστούν νέο πρόσθετο τμήμα.

Γίνεται ίσως αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί καίρια παρέμβαση στην περιοχή των Καμαρών, ο σκοπός της οποίας δεν δικαιολογείται μόνο από τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας και της κυκλοφορίας των οχημάτων στον λιμένα. Αντιθέτως, η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και τακτικών επισκεπτών του νησιού, ανεξάρτητα από την αιτία υλοποίησής της οδηγεί σε σημαντικότατη αλλοίωση του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής στον κυκλαδίτικο οικισμό των Καμαρών.

Οπως εξηγούν Σιφναίοι πολίτες που ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα, «ουδόλως εξετάσθηκε μια πλέον ήπια λύση –με λιγότερα κυβικά μέτρα τσιμέντου– η οποία θα εξασφάλιζε τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την κάλυψη των αναγκών του λιμένα Σίφνου». «Μια τέτοια λύση είναι προφανές ότι δεν θα έβρισκε αντίθετους τους κατοίκους του νησιού και τους διαμένοντες σε αυτό, καθώς θα εξυπηρετούσε τις πραγματικές ανάγκες της Σίφνου», προσθέτουν.

Η Σίφνος είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα νησιά στο συγκρότημα των Κυκλάδων. Οι Καμάρες, εκτός από λιμάνι της Σίφνου, είναι και ένας τόπος αναψυχής και διακοπών: διαθέτει αμμώδη παραλία για μπάνιο, πολυσύχναστες ταβέρνες και μπαρ δίπλα στη θάλασσα, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και μικρούς και μεγαλύτερους περιπάτους σε εκκλησάκια και άλλα ενδιαφέροντα σημεία με φόντο τη δύση του ηλίου. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτός ο διπλός χαρακτήρας των Καμαρών, λιμανιού και τόπου αναψυχής, συνδυάζεται άψογα, κάνοντας τις Καμάρες ελκυστικές και επιθυμητές για όλους, αλλά και συμβάλλοντας στην καλή εικόνα ολόκληρου του νησιού», εξηγεί τακτικός επισκέπτης του νησιού.

doc-20201204-7.jpg

Με ένα ψήφισμα 4.000 υπογραφών οι κάτοικοι και οι τακτικοί επισκέπτες του νησιού ζητούν «να μην προχωρήσει η εφαρμογή του καταστροφικού αυτού σχεδίου για το λιμάνι των Καμαρών, να εκπονηθεί ένα καινούργιο σχέδιο στηριγμένο σε τεχνογνωσία που ασπάζεται τη λογική και τη φιλοσοφία της ήπιας, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο θα σέβεται και θα διατηρεί τον χαρακτήρα και την παράδοση των Καμαρών αλλά και ολόκληρης της Σίφνου».

Ανθρωποι που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του έργου υποστηρίζουν πως το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και προωθείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολλαπλά καταστροφικό: από το σχέδιο αυτό προκύπτει ένα τερατώδες λιμάνι με απίστευτους όγκους τσιμέντου, το οποίο, μαζί με τους οδικούς άξονες εξυπηρέτησής του, κυριαρχεί διαλύοντας και υποβαθμίζοντας όλες τις άλλες λειτουργίες που καθιστούν μέχρι και σήμερα τις Καμάρες αυτό που είναι.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων της κοινωνίας της Σίφνου έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της οποίας η εκδίκαση εκκρεμεί. Στην προσφυγή χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η κατασκευή αλλά και η λειτουργία ενός έργου τόσο μεγάλης κλίμακας παρίσταται εξ ορισμού ασύμβατη με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της θιγόμενης περιοχής, καθώς αναμένεται να πλήξει ανεπανόρθωτα τα κορυφαία αισθητικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της. Ως εκ τούτου, η προσβαλλόμενη παραβλάπτει το δικαίωμά μας σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο διατηρούμε τις ιδιοκτησίες μας, δραστηριοποιούμαστε και γενικότερα διαβιούμε. Τα επίδικα τεχνικά-λιμενικά έργα αλλοιώνουν τη μορφολογία της ακτής, βλάπτουν την αισθητική του τοπίου και προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στα παρακείμενα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, με ευρύτερες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί της Σίφνου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΑΣΟΚ – Κυκλάδες: Κλείνει το ψηφοδέλτιο με την Ολγα Πολίτη

Ανακοινώθηκε και το 6ο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ - Ο λόγος για την Ολγα Πολίτη πρώην αντιδήμαρχο Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Συναντήσεις με ουσία στην Πάρο και Νάξο

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης επισκέφθηκε τη Πάρο και σήμερα βρίσκεται στη Νάξο

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Ποδαρικό για το 2023 την προσεχή Παρασκευή κάνει το “Vasco Da Gama”

Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Vasco Da Gama των 900 επιβατών θα προσεγγίσει τη Νάξο προερχόμενο από Σαντορίνη

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας