Οι τσούχτρες αρχίζουν να εμφανίζονται σε όλο και περισσότερες παραλίες της Ελλάδας – Στίγμα έδωσαν σε Αντίπαρο και Ανδρο – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
Τσούχτρες ή Μέδουσες; Καλώς ήρθαν. Και μάλιστα έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές. Και το κυριότερο; Ολο και πλησιάζουν στις Κυκλάδες. Αφησαν πίσω τους τον Κορινθιακό Κόλπο και κινούνται πλέον σε όλο το Αιγαίο. Και στο Ιόνιο. Γιατί όχι; Και έτσι το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τις παραλίες που έχουν εμφανιστεί συχνότερα τσούκτρες… Και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για έναν διαδραστικό χάρη από τη στιγμή που τα δεδομένα προκύπτουν από το ειδικό σύστημα καταγραφής που έχει θέσει σε λειτουργία το Παρατηρητήριο και καταγράφονται οι εμφανίσεις των μεδουσών.
Και συν τοις άλλοις μέσα από στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου στα social media όλοι έχουμε τη δυνατότητα ενημέρωσης με ένα απλό Post… Μάλιστα το Παρατηρητήριο αναφέρει πως το σύστημα καταγράφει αυτόματα την τοποθεσία, οπότε οι περιπτώσεις να γίνει κάποιο λάθος στα σημεία είναι ελάχιστες. Και οι Κυκλάδες έχουν δύο … εκπροσώπους. Στην Αντίπαρο και στην Ανδρο (Ζορκός) έχουν εντοπιστεί τσούχτρες, ενω΄η Αττική ειναι αυτή που έχει το προβάδισμα όσον αφορά τον εντοπισμό τους…
Δείτε τα στοιχεία για τον Ιούλιο:
Παραλία Δρέπανος
Ψάθα, Κορινθιακός κόλπος
Βλαχόρεμα, Νότιο ανατολικό Πήλιο
Παραλία Αναβύσσου
Αλεποχώρι Μεγάρων
Παραλία Γλυφάδας
Αντίπαρος
Πραξίλειο, Κιάτο
Παραλία Διμηνιό Κορινθίας
Καμάρι, Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου Πατρών
Συκιά Ξυλόκαστρου
Παραλία Αβδήρων Ξάνθης
Παραλία Ποταμός, Επανομή
Παραλία Κατερίνης
Πόρτο Ράφτη, Αγ. Μαρίνα
Παραλία Καθαρώνας, Ναύπλιο
Καλαμάκι, Ακάνθους
Κόρφος Κορινθίας
Παραλία Ζαχάρω Ηλίειας
Παραλία Ακράτας
Παραλία Αστέρα, Γλυφάδα
Παραλία Ροβιές
Παραλία Κοχύλι, Βόρεια Εύβοια
Παραλία Πόρτες, Βόρεια Κυνουρία
Παραλία Αλυκές Αναβύσσου
Παραλία Ζόρκος, Άνδρος
Όπως μας ενημερώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μερικά από τα είδη που απαντώνται συχνότερα στην χώρα μας, είναι τα παρακάτω:
Pelagia noctiluca
Το χρώμα της είναι μοβ, πορφυρό ή κοκκινωπό και η μέση διάμετρός της κυμαίνεται γύρω στα 4 εκατοστά. Σ’ εμάς είναι γνωστή απλώς ως τσούχτρα και είναι η μόνη μέδουσα με αυτή την ιδιότητα στα ελληνικά νερά, Είναι βιοφωταυγής οργανισμός και τη νύχτα φωσφορίζει, προσφέροντας ένα αρκετά φαντασμαγορικό θέαμα, το τσίμπημά της είναι όμως οδυνηρό και ενοχλητικό.
Αν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, είναι καλύτερο να βγείτε από το νερό. Αν μια παραλία έχει γεμίσει τσούχτρες, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου, αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα θαλάσσια ρεύματα ευθύνονται για τη συσσώρευσή τους στις ακτές.
Aurelia aurita
Γνωστή και ως «γυαλί», η μέδουσα αυτή είναι η πιο διαδεδομένη σε όλες τις θάλασσες. Η «ομπρέλα» της είναι σχετικά επίπεδη και είναι διάφανη με μια ελαφρώς λευκή απόχρωση και τέσσερις χαρακτηριστικούς κύκλους στο εξωτερικό της τμήμα. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους.
Cotylorhiza tuberculata
Πολύ μεγάλη σε μέγεθος και με καφεκίτρινο χρώμα, η μέδουσα αυτή λέγεται και «τηγανητό αβγό» εξαιτίας του σχήματός της. Εκτός από «αβγό μάτι», μπορεί επίσης να σας θυμίσει ένα μπουκέτο λουλούδια. Είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και η διάμετρός της μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά. Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα / τσούχτρα:
1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα news247.gr