Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες (Σαντορίνη): Καθαρισμός Βλυχάδας και οι σταθμοί ανακύκλωσης

Κυκλάδες (Σαντορίνη): Καθαρισμός Βλυχάδας και οι σταθμοί ανακύκλωσης

|

Είκοσι δύο εθελοντές δύτες πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό στο αλιευτικό λιμάνι της Βλυχάδας στη Σαντορίνη και παράκτιο καθαρισμό παραλιών, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι ή οι επισκέπτες δεν δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

(video)

Η Σαντορίνη δεν ξέφυγε από τον κανόνα: πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια ήταν η πλειονότητα των αντικειμένων που μάζεψαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εθελοντές δύτες από τον βυθό του λιμανιού της Βλυχάδας. Οι δύτες ανέσυραν και «δίχτυα-φαντάσματα» από υφάλους του νησιού, ενώ εγκαινίασαν δύο νέους σταθμούς ανακύκλωσης συσκευασιών και αλιευτικών εργαλείων σε αλιευτικά λιμάνια στο νησί.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από την οργάνωση Aegean Rebreath, με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Θήρας και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Στη Σαντορίνη τοποθετήσαμε δύο κάδους για αλιευτικά εργαλεία από τις αρχές του έτους, στη Βλυχάδα και στον Μονόλιθο, και πριν από λίγο καιρό στείλαμε 1 τόνο δίχτυα στην εταιρεία Blue Cycle στην Αθήνα για την αξιοποίησή τους. Τώρα ξεκίνησαν να λειτουργούν στο νησί δύο σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων – περιέχουν κάδους ανακύκλωσης για γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο και έναν κάδο για αλιευτικά εργαλεία», εξηγεί ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της οργάνωσης. 

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, 22 εθελοντές δύτες… και φίλοι πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό στο αλιευτικό λιμάνι της Βλυχάδας και παράκτιο καθαρισμό παραλιών. «Η κατάσταση στο λιμάνι ήταν αρκετά επιβαρυμένη. Μας θύμισε την αντίστοιχη στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα. Καταλήγουμε ότι η ρύπανση σε λιμένες που χρησιμοποιούνται από αλιείς και σκάφη αναψυχής έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς δείχνει να κυριαρχείται από πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες μιας χρήσης. Αυτό που μας δείχνει, συνεπώς, είναι ότι το αποτύπωμα του θαλάσσιου τουρισμού είναι σημαντικό», λέει ο κ. Σαρελάκος.

«Οι δύτες έβγαλαν πολλά μπουκάλια και κουτάκια, αλλά και πράγματα που προέρχονται από τους ψαράδες, όπως λάστιχα (που χρησιμοποιούνται για να μη χτυπούν τα σκάφη), φίλτρα λαδιού ή πετρελαίου», λέει ο Αγγελος Ρούσσος, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας. «Οσον αφορά τα είδη μιας χρήσης, προφανώς είναι πράγματα που πέταξαν οι άνθρωποι στη θάλασσα από κάποιο πλεούμενο ή τα παρέσυρε ο αέρας από τη στεριά. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι, κάτοικοι ή επισκέπτες, την ίδια ευαισθησία απέναντι σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι πάντως απογοητευτικό όταν βλέπεις να βγαίνουν τόσα σκουπίδια μέσα από ένα πανέμορφο λιμάνι όπως της Βλυχάδας».


 

Η Aegean Rebreath πραγματοποίησε και ανάσυρση «διχτυών-φαντασμάτων», δηλαδή διχτυών που «σκάλωσαν» κάπου στον βυθό και παρέμειναν εκεί. «Στείλαμε ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) να ερευνήσει τους υφάλους γύρω από το νησί και εντοπίσαμε πολλά “δίχτυα-φαντάσματα”. Κατόπιν βουτήξαμε μέχρι τα 35 μέτρα για να οργανώσουμε την ανάσυρσή τους, η οποία είναι μια πολύ ιδιαίτερη επιχείρηση, χρειάζεται πολλή προσοχή», λέει ο κ. Σαρελάκος. Τέλος, η οργάνωση έστειλε δείγμα από τον βυθό και από την άμμο των ακτών που καθαρίστηκαν στο ΕΛΚΕΘΕ, με το οποίο συνεργάζεται, ώστε να αναλυθεί.

Η Σαντορίνη είναι το 11ο νησί στη χώρα μας που αποκτά σταθμό συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Σύμφωνα με την Aegean Rebreath, το δίκτυο –που έχει τεθεί πλέον υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος– θα αριθμεί 15 νησιά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή