Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Πάρος: Συνδυασμένες ενέργειες για μείωση του πλαστικού αποτυπώματος

Κυκλάδες – Πάρος: Συνδυασμένες ενέργειες για μείωση του πλαστικού αποτυπώματος

|

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros μετράει ήδη στο δίκτυο των συνεργατών του 100 επιχειρήσεις-μέλη που μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών συμβάλλουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στο όμορφο νησί της Πάρου. Η δράση και η παρουσία του προγράμματος γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

Το πρόγραμμα CleanBlueParos μετράει ήδη στο δίκτυο των συνεργατών του 100 επιχειρήσεις-μέλη που μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών συμβάλλουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στο όμορφο νησί της Πάρου. Η δράση και η παρουσία του προγράμματος γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία της CommonSeas, που συνεργάζεται με το Δήμο Πάρου και την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων WATT, ώστε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πλαστικού μιας χρήσης στο οικοσύστημα της Πάρου. Τα μέλη της ομάδας διαθέτουν και την κατάλληλη τεχνογνωσία αλλά και τη διάθεση που πηγάζει από την αγάπη τους για τη θάλασσα,ώστε διαρκώς να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν συστημικές λύσεις που μειώνουν δραστικά την πλαστική ρύπανση στο νησί.

«Η φιλοσοφία και η κουλτούρα που προσπαθούμε γενικότερα να εντρυφήσουμε στους συνεργάτες μας είναι αυτή της επαναχρησιμοποίησης των πόρων μας υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας. Eίμαστε πολύ περήφανοι για τις 100 επιχειρήσεις-μέλη που υπήρξαν πρωτοπόροι στην εφαρμογή του προγράμματος CleanBlueParos με στόχο τη μείωση πλαστικού μιας χρήσης» αναφέρει με ικανοποίηση η Ζάνα Κοντομανώλη, υπεύθυνη για το πρόγραμμα CleanBlueParos. Και συμπληρώνει: «Αλλάζοντας τον τρόπο λειτουγίας τους οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν πρότυπο για όλες εκείνες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, και εμείς, ως ομάδα, τις υποστηρίζουμε με απτές λύσεις, ώστε να τα καταφέρουν».

Το πρόγραμμα CleanBlueParosεπικοινωνεί με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και καταγράφει το δικό τους πλαστικό αποτύπωμα, το οπτικοποιεί και στη συνέχεια προτείνει απτές λύσεις. Η CommonSeas μέσα από τη διεξαγωγή συνεχούς έρευνας έχει καταφέρει να αναπτύξει κορυφαία εργαλεία που βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν, να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες λύσεις. Το πρόγραμμα CleanBlueParos είναι ένα από τα έργα που έχει σχεδιάσει η CommonSeasκαι που παρέχει την απαραίτητη στρατηγική καθοδήγηση, ώστε επιχειρήσεις από διαφορετικές βιομηχανίες και γεωγραφικές τοποθεσίες να μπορούν να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα.

«Ο Δήμος Πάρου, μέσω του προγράμματος Clean Blue Paros, σε συνεργασία και με τους τοπικούς επιχειρηματίες» αναφέρει ο Δήμαρχος Πάρου κος Μάρκος Κωβαίος, «κάνει πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, καθιερώνοντας μια ισχυρή κουλτούρα περιβαλλοντικής συνείδησης».

Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας λειτουργεί και η CommonSeas καθώς προσπαθεί να στήσει μία παγκόσμια συμμαχία που θα αποτελείται από νησιά που εφαρμόζουν λύσεις κυκλικής οικονομίας.Κατά την τουριστική περίοδο η παραγωγή απορριμμάτων στην Πάρο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά, που σύντομα θα γίνουν μέλη της CleanBlueAlliance, αυξάνεται ραγδαία. Στην αύξηση αυτή συμβάλλουν, όπως είναι φυσικό, και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Απορρίμματα όπως τα πλαστικά καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες, οι συσκευασίες φαγητού και τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης είναι μόνο μερικά από τα είδη που εντοπίζονται στις ακτές.Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και  από τις παράκτιες έρευνες που οργανώνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στις τοποθεσίες που ήδη ανήκουν στηνσυμμαχίαCleanBlue. Πρόκειται ακριβώς για τύπους απορριμμάτων που μαζί με άλλα αντίστοιχα είδη, θα απαγορεύεται πλέον να διατίθενται από τις επιχειρήσεις εστίασης κατόπιν ψήφισης σχετικού νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021.

Με στόχο την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, η ομάδα CleanBlueParos και η CleanBlueAlliance σχεδίασε ένα νέο οδηγό για τα τοπικά ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και τις καφετέριες  με τις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν, έτσι ώστε να αποφύγουν την πλαστική κατανάλωση. Επιπρόσθετα, ετοίμασε καταρτισμένο επικοινωνιακό υλικό που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προβάλλουν στους πελάτες τους την προσπάθεια να μειώσουν το πλαστικό μιας χρήσης, ενώ ήδη από πέρυσι ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον COVID-19, ετοιμάζοντας έναν οδηγό για τη σωστή διαχείριση των επαναχρησιμοποιούμενων ειδών, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εξίσου σημαντική προσπάθεια του προγράμματος να ενημερώσει επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ότι το νερό στην Πάρο είναι ασφαλές προς πόση σε όλο το δίκτυο του νησιού, κατόπιν ανεξάρτητης, ενδελεχούς έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας συμπίπτουν με αυτά των ποιοτικών ελέγχων που διεξάγει συνεχώς η ΔΕΥΑΠ.

Η Common Seas κλιμακώνει το έργο του Clean BlueParosκαι σε άλλα νησιά επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της Clean Blue Alliance, και συνάπτει συνεργασία με επιχειρήσεις, δήμους και πρωτοπόρους από τον τουριστικό χώρο. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμαμπορούν να επικοινωνήσουν με το CleanBlueParos καθημερινά στο τηλέφωνο 6988221220 από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ.

Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις επιχειρήσεις που εμπνέονται από το έργο μας, καθώς και με τους φορείς που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιθούν περισσόρτερο, ώστε να ενισχύσουν το προφίλ τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του προγράμματος είναι διαθέσιμες

στην ιστοσελίδα https://commonseas.com/el/countries/clean-blue-paros

και στο Facebook https://www.facebook.com/cleanblueparos.

Σχετικά με το CleanBlueParos

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας  Common Seas που έχει ιδρυθεί από τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό, τον Δήμο Πάρου και την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων WATT. Μαζί με φορείς του Δήμου, επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και επισκέπτες, καθώς και κατόπιν σημαντικής έρευνας ώστε να γίνει κατανοητή η πραγματική διάσταση του προβλήματος, το CleanBlueParosσχεδιάζει και δοκιμάζει συστημικές λύσεις που μειώνουν σημαντικά την πλαστική ρύπανση στην Πάρο, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο