Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Μήλος: Χαμόγελα ικανοποίησης από καθαρισμό στο βυθό του Αδάμαντα

Κυκλάδες – Μήλος: Χαμόγελα ικανοποίησης από καθαρισμό στο βυθό του Αδάμαντα

|

Στον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Αδάμαντα της Μήλου διαπιστώθηκαν μικρές εστίες ρύπανσης, παρελθόντων ετών, περιορισμένες επαγγελματικές απορρίψεις και σποραδική ρύπανση φερτών και άλλων απορριμμάτων.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive In Action με επικεφαλής τον Δημήτρη Καμπανό επιχείρησε στη Μήλο, πραγματοποιώντας καθαρισμό του θαλάσσιου βυθού στον Αδάμαντα, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του κυκλαδίτικου νησιού.

Η Dive In Action σε συνεργασία με τη Henkel και τον Δήμο Μήλου, πραγματοποίησε διήμερη δράση που περιελάμβανε αρχικά τον έλεγχο μίας περιοχής με εμβαδό πάνω από 6.500 τετραγωνικά μέτρα με τη χρήση υποβρύχιου οχήματος. Κατόπιν οι δύτες της οργάνωσης επιχείρησαν στα σημεία ενδιαφέροντος με διπλό σκοπό. Από τη μία να παρατηρηθεί ο βυθός και η κατάστασή του σε σχέση με τη θαλάσσια ζωή και από την άλλη να απομακρυνθούν ανθρώπινα σκουπίδια όπως πλαστικά, αλουμίνια και ό,τι άλλο εντοπιζόταν.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης καθαρισμού, η περιβαλλοντική οργάνωση συμπεραίνει πως ο Αδάμαντας δέχεται ήπια επιβάρυνση που κρίνεται διαχειρίσιμη, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για το λιμάνι της Μήλου με έντονη εμπορική, τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.

Στον υποθαλάσσιο καθαρισμό διαπιστώθηκαν μικρές εστίες ρύπανσης, παρελθόντων ετών, περιορισμένες επαγγελματικές απορρίψεις και σποραδική ρύπανση φερτών και άλλων απορριμμάτων.

Τα απορρίμματα (συνολικού βάρους 184 κιλών) που συγκεντρώθηκαν αφορούν κυρίως σε πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, ποτήρια καφέ, συσκευασίες τροφίμων και σακουλές μιας χρήσης σε ποσοστό περίπου 65%. Σε ποσοστό 25% εντοπίστηκαν κουτιά αναψυκτικών αλουμινίου. Στο βυθό βρέθηκαν ακόμα αρκετές πετονιές και υφασμάτινα αντικείμενα, πετσέτες, ρουχισμός, τμήματα μοκέτας και διάφορα άλλα.

Από την άλλη πλευρά, οι δύτες της Dive In Action εντόπισαν πλούσια κομμάτια Ποσειδωνίας, αυτό που συχνά αποκαλούμε φύκια αλλά πρόκειται ουσιαστικά για θαλάσσια λιβάδια που ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής. Αυτό το γεγονός κρίθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την κατάσταση του βυθού αλλά και απαραίτητη η προστασία της Ποσειδωνία, που σε συνδυασμό με τη συχνή ανανέωση των υδάτων στον κόλπο του Αδάμαντα βοηθούν στην αρμονική ανάπτυξη των θαλάσσιων οργανισμών.

Επίσης θετική εντύπωση έκανε το γεγονός πως δεν εντοπίστηκαν βαρέου τύπου σκουπίδια, όπως ελαστικά αυτοκινήτων για παράδειγμα, ενώ τα απορρίματα που συγκεντρώθηκαν ήταν παλιά και όχι νέες απορρίψεις.

Οι δύτες της Dive In Action θεωρούν πως παίζει πολύ σημαν τικό ρόλο στην ήπια επιβάρυνση της θάλασσας το γεγονός ότι κατά μήκος του λιμανιού υπάρχουν αρκετοί κάδοι σκουπιδιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η πρώτη δράση ήταν δειγματοληπτικού χαρακτήρα και συχνά θα πρέπει να πραγματοποιούνται καθαρισμοί, με τρόπο που δεν θα παρενοχλείται το θαλάσσιο περιβάλλον, ώστε να καθαριστεί πλήρως ο βυθός.

Η Dive In Action έχει έδρα τη Σαντορίνη και από το 2019 δραστηριοποιείται και επίσημα στον καθαρισμό του βυθού στο νησί και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την ηφαιστειακή Καλντέρα. Η εμπειρία στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς βοήθησε σημαντικά και την δράση σε ένα επίσης ηφαιστειακό νησί όπως είναι αυτό της Μήλου. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα euronews.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab