Η Κίμωλος (ένα από τα νησιά των Κυκλάδων) που βρίσκεται στη λίστα (shortlist) των υπό απειλή περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη
Η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες ανταποκρινόμενη στην πρόταση της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατέθεσε στην Europa Nostra, την ευρωπαική φωνή της κοινωνίας των πολιτών, αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα των 7 υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ζητώντας εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας αντί των μαζικών αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες.
Με χαρά πληροφορηθήκαμε σήμερα πως η αίτηση της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία συμπεριλαμβάνει 4 επιπλέον νησιά του νοτίου Αιγαίου, βρήκε θετική ανταπόκριση. Η Κίμωλος βρίσκεται ήδη στην λίστα των 12 υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης αναμένοντας την τελική απόφαση για την ένταξη της στον τελικό κατάλογο των 7 περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη για το 2021 η οποία θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ
Οπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης: Τα πέντε Νησιά – Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος – βρίσκονται χωρικά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, ενώ τα τέσσερα από αυτά (Αμοργός, Κίμωλος, Σίκινος και Τήνος) αποτελούν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Και τα πέντε χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία.
H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους, με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως σκηνικό-περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επέλεξε πέντε ενδεικτικά Νησιά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους για να τα εντάξει στο Πρόγραμμα 7 Most Endangered 2021 της Europa Nostra.
Περισσότερα στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί.