Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Χωματερές: Κλείνουν οριστικά έως το τέλος του 2023

Κυκλάδες – Χωματερές: Κλείνουν οριστικά έως το τέλος του 2023

|

Το κεφάλαιο των χωματερών αναμένεται να κλείσει στο τέλος του 2023. – Ανοιχτές χωματερές είναι τρεις, οι δύο στο Νότιο Αιγαίο, σε Σαντορίνη και Κάλυμνο. – Από τις δεκαέξι που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη πέντε είναι στις Κυκλάδες, ήτοι σε Σίφνο, Φολέγανδρο, Κέα, Μύκονο και Τήνο.

Την ελπίδα ότι μέσα στο επόμενο έτος το κεφάλαιο των χωματερών θα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό παρελθόν για την Ελλάδα γεννούν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι χωματερές που απομένουν ανοικτές, χωρίς ακόμα να έχει δρομολογηθεί η λύση, είναι επισήμως τρεις, ενώ σε ακόμα έντεκα περιπτώσεις –κυρίως στην Πελοπόννησο– εξετάζεται το κατά πόσον οι αποκατεστημένες χωματερές… εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Η σταδιακή λειτουργία, πάντως, της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα δώσει οριστικό τέλος στον μεγαλύτερο αριθμό των εκκρεμών χωματερών, ενώ οι δύσκολες περιπτώσεις που απομένουν είναι όλες σε νησιά του Αιγαίου.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο για την ύπαρξη 293 παράνομων χωματερών, με συνολικά 363 παραβάσεις. Παρά το υψηλό πρόστιμο (40.000 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε χωματερή που δεν έχει κλείσει και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που δεν έχει αποκατασταθεί), η πορεία εγκατάλειψης αυτής της τριτοκοσμικής πρακτικής ήταν πολύ αργή, εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών λύσεων. Ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταβάλει 66,52 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα, με το εξαμηνιαίο πρόστιμο να έχει πλέον μειωθεί από 10,4 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2015) σε 1,68 εκατ. ευρώ (δεύτερο εξάμηνο 2021).

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο 2022, σύμφωνα με τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται:

• Τρεις χωματερές ενεργές και μη αποκατεστημένες (Υδρας, Θήρας, Καλύμνου). Και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δρομολογείται η οριστική λύση, ωστόσο τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει σε καμία.

• Δεκαέξι χωματερές που έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, σε Ικαρία (τρεις), Τρίπολη, Αν. Μάνη, Αλεξάνδρεια, Σιθωνία, Μαρκόπουλο, Παξούς, Πάτμο, Σύμη, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Φολεγάνδρο και Σίφνο. Στις επτά περιπτώσεις έχει υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την αποκατάσταση. Για τις υπόλοιπες υπάρχει μελέτη και τα έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα.

• Εντεκα χωματερές που έχουν αποκατασταθεί, αλλά για τις οποίες δεν έχει αποδειχθεί η νόμιμη παύση λειτουργίας, σε Τριφυλία (τρεις), Μεσσήνη (τέσσερις), Οιχαλία (δύο), Μήλο και Λέρο. Εκτιμάται ότι οι εννέα από τις περιπτώσεις αυτές θα απαλειφθούν στο τέλος του 2022.

Η υπουργική εκτίμηση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από την Επιτροπή να μειωθούν οι περιπτώσεις για τις οποίες καταβάλλεται πρόστιμο κατά εννέα: για μια χωματερή που έπαψε να χρησιμοποιείται (Σίκινος) και οκτώ στην Πελοπόννησο, σε περιοχές που πλέον εξυπηρετούνται από τη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Γενικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι στα τέλη του 2023 οι χωματερές θα έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό και το καταβαλλόμενο πρόστιμο θα περιορισθεί περαιτέρω, λόγω της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης και της ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων στη νότια Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα μονάδα, που λειτουργεί σε σύμπραξη περιφέρειας με ιδιώτη (ΤΕΡΝΑ), εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία, ενώ με απόφαση της περιφέρειας υποδέχεται και τα απορρίμματα της Σπάρτης για όσο καιρό βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Εκλογές 2023: Το viral video του Ιωαννίδη απομυθοποιεί τους υποψηφίους και τον τρόπο που πολιτεύονται

Ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το βίντεο από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Πτολεμαϊδα - Ο Κωνταντίνος Ιωαννίδης διαλύει τα πάντα (video)

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο