Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Χωματερές: Κλείνουν οριστικά έως το τέλος του 2023

Κυκλάδες – Χωματερές: Κλείνουν οριστικά έως το τέλος του 2023

|

Το κεφάλαιο των χωματερών αναμένεται να κλείσει στο τέλος του 2023. – Ανοιχτές χωματερές είναι τρεις, οι δύο στο Νότιο Αιγαίο, σε Σαντορίνη και Κάλυμνο. – Από τις δεκαέξι που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη πέντε είναι στις Κυκλάδες, ήτοι σε Σίφνο, Φολέγανδρο, Κέα, Μύκονο και Τήνο.

Την ελπίδα ότι μέσα στο επόμενο έτος το κεφάλαιο των χωματερών θα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό παρελθόν για την Ελλάδα γεννούν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι χωματερές που απομένουν ανοικτές, χωρίς ακόμα να έχει δρομολογηθεί η λύση, είναι επισήμως τρεις, ενώ σε ακόμα έντεκα περιπτώσεις –κυρίως στην Πελοπόννησο– εξετάζεται το κατά πόσον οι αποκατεστημένες χωματερές… εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Η σταδιακή λειτουργία, πάντως, της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα δώσει οριστικό τέλος στον μεγαλύτερο αριθμό των εκκρεμών χωματερών, ενώ οι δύσκολες περιπτώσεις που απομένουν είναι όλες σε νησιά του Αιγαίου.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο για την ύπαρξη 293 παράνομων χωματερών, με συνολικά 363 παραβάσεις. Παρά το υψηλό πρόστιμο (40.000 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε χωματερή που δεν έχει κλείσει και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που δεν έχει αποκατασταθεί), η πορεία εγκατάλειψης αυτής της τριτοκοσμικής πρακτικής ήταν πολύ αργή, εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών λύσεων. Ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταβάλει 66,52 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα, με το εξαμηνιαίο πρόστιμο να έχει πλέον μειωθεί από 10,4 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2015) σε 1,68 εκατ. ευρώ (δεύτερο εξάμηνο 2021).

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο 2022, σύμφωνα με τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται:

• Τρεις χωματερές ενεργές και μη αποκατεστημένες (Υδρας, Θήρας, Καλύμνου). Και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δρομολογείται η οριστική λύση, ωστόσο τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει σε καμία.

• Δεκαέξι χωματερές που έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, σε Ικαρία (τρεις), Τρίπολη, Αν. Μάνη, Αλεξάνδρεια, Σιθωνία, Μαρκόπουλο, Παξούς, Πάτμο, Σύμη, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Φολεγάνδρο και Σίφνο. Στις επτά περιπτώσεις έχει υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την αποκατάσταση. Για τις υπόλοιπες υπάρχει μελέτη και τα έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα.

• Εντεκα χωματερές που έχουν αποκατασταθεί, αλλά για τις οποίες δεν έχει αποδειχθεί η νόμιμη παύση λειτουργίας, σε Τριφυλία (τρεις), Μεσσήνη (τέσσερις), Οιχαλία (δύο), Μήλο και Λέρο. Εκτιμάται ότι οι εννέα από τις περιπτώσεις αυτές θα απαλειφθούν στο τέλος του 2022.

Η υπουργική εκτίμηση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από την Επιτροπή να μειωθούν οι περιπτώσεις για τις οποίες καταβάλλεται πρόστιμο κατά εννέα: για μια χωματερή που έπαψε να χρησιμοποιείται (Σίκινος) και οκτώ στην Πελοπόννησο, σε περιοχές που πλέον εξυπηρετούνται από τη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Γενικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι στα τέλη του 2023 οι χωματερές θα έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό και το καταβαλλόμενο πρόστιμο θα περιορισθεί περαιτέρω, λόγω της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης και της ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων στη νότια Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα μονάδα, που λειτουργεί σε σύμπραξη περιφέρειας με ιδιώτη (ΤΕΡΝΑ), εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία, ενώ με απόφαση της περιφέρειας υποδέχεται και τα απορρίμματα της Σπάρτης για όσο καιρό βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!