Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Γυάρος: Ενας μικρός παράδεισος για τις φώκιες Monachus Monachus

Κυκλάδες – Γυάρος: Ενας μικρός παράδεισος για τις φώκιες Monachus Monachus

|

Στη Γυάρο αναπαράγεται το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της φώκιας Monachus Monachus – Οι δράσεις από τους ψαράδες Σύρου και Ανδρου 

Σε ένα μικρό νησί, με βαρύ ιστορικό αποτύπωμα, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια σκληρό τόπο εξορίας, ζει και αναπαράγεται σήμερα το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης. Το θηλαστικό αυτό βρήκε καταφύγιο στις παραλίες και τις σπηλιές του ακατοίκητου νησιού καθώς χρειάζεται την απομόνωση από τον άνθρωπο για να αναπαραχθεί.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ψαράδες της Σύρου και της Άνδρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συμμετείχαν στην επιτροπή συνδιαχείρισης Γυάρου, όχι μόνο αντιλήφθηκαν την ανάγκη προστασίας της φώκιας και καθιέρωσης ζωνών εποχιακής απαγόρευσης του ψαρέματος, αλλά διαπίστωσαν ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το ιχθυοαπόθεμα του τόπου, γεμίζουν τα δίχτυα τους με ψάρια και βελτιώνεται το εισόδημά τους.

Το παράδειγμα της Γυάρου παρουσίασε ο υπεύθυνος πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές του WWF Ελλάς Γεώργιος Μελισσουργός ως καλή πρακτική συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την προώθηση των τοπικών συμβολαίων ως εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση των περιοχών αυτών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MED Tune UP.

«Η φώκια προκαλεί προβλήματα στα δίχτυα και τα αλιευτικά εργαλεία, όμως οι ψαράδες, συμμετέχοντας από την αρχή στη διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου διαχείρισης του νησιού, μαζί με όλους τους τοπικούς, περιφερειακούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς, κατέθεσαν τη γνώμη και τις ανησυχίες τους και κατάλαβαν την ανάγκη εποχιακών περιορισμών ψαρέματος. Τελικά έγιναν θερμοί υποστηρικτές τέτοιου είδους περιορισμών αναγνωρίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν», εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της Γυάρου, σημείωσε ότι εκτός από την παρουσία της φώκιας, είναι σημαντικό το ότι πάνω από το 50% του βυθού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού καλύπτεται από οικότοπους προτεραιότητας και συγκεκριμένα από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια Ποσειδωνίας, ενώ οι ορνιθολόγοι ανακάλυψαν μια μοναδική αποικία περίπου 2000 ζευγαριών του σπάνιου θαλασσοπουλιού Μύχου. Η μικροπανίδα της ξηράς και η παρουσία πολλών ειδών γλάρων δικαιολογούν ακόμη την ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας του τόπου.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της θεσμοθέτησης της προστατευόμενης περιοχής, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Κυκλάδες Life» προβλέφθηκαν η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων αγκυροβολίων προς ελεύθερη χρήση από διερχόμενα σκάφη αναψυχής, ώστε να μην αποξηλώνεται ο οικότοπος στον βυθό αλλά και η διαμόρφωση θαλάσσιων μονοπατιών με ταμπέλες βυθισμένες στη θάλασσα, ώστε οι δύτες της περιοχής να γνωρίσουν τον μαγευτικό βυθό της Γυάρου.

Ένα περιβαλλοντικό συμβόλαιο και για το Δέλτα του Αξιού

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου, στο πλαίσιο του έργου «Tune UP», το οποίο έχει επικεφαλής εταίρο τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ανατολική ΑΕ», παρουσιάστηκε η έννοια του Περιβαλλοντικού Συμβολαίου, μιας συνεργασίας, δηλαδή, όλων των φορέων που εμπλέκονται σε μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, με σκοπό την αειφορία της, την προστασία των ειδών που διαβιούν σε αυτήν και την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περιβαλλοντικά Συμβόλαια έχουν εφαρμοστεί σε δέκα περιοχές της Μεσογείου στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο ενώ ως πιλοτική περιοχή για το έργο επιλέχθηκε το Δέλτα του Αξιού.

Σύμφωνα με τη Δρ. Βιολογίας, Λυδία Αλβανού, η περιοχή, που έχει έκταση 46.800 εκτάρια και στην οποία εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, αντιμετωπίζει μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αφορούν στην προστασία και διατήρηση των ειδών που ζουν στην περιοχή, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, την απορρύπανση εδαφών και υδάτων, τη διατήρηση των αυτοκινήτων μακριά από τους υδροβιότοπους, την απαγόρευση του ψαρέματος κατά την αναπαραγωγή των ειδών κ.ά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab