Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Γυάρος: Ακόμη και 500 κιλά την ημέρα ψάρευαν και δεν...

Κυκλάδες – Γυάρος: Ακόμη και 500 κιλά την ημέρα ψάρευαν και δεν έμεινε .. τίποτα

|

Προσπάθειες πέντε ετών χάθηκαν σε λίγες ημέρες στην Γαύρο – Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος 

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία επιτυχίας. Η μεγάλη και συστηματική προσπάθεια ετών για την προστασία της Γυάρου απέδωσε καρπούς, καθώς η θάλασσα «γέμισε» και πάλι με ψάρια, περισσότερα και μεγαλύτερα. Αυτό, όμως, που επετεύχθη μέσα σε μια πενταετία, γκρεμίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Αρκούσε μια απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, να αρθεί η απαίτηση άδειας για την αλίευση στη ζώνη γύρω από το νησί: αλιευτικά από την Αθήνα έως την Κάλυμνο έσπευσαν στην περιοχή και… αλίευσαν τα πάντα. Η δυσάρεστη κατάληξη ενός τόσο επιτυχημένου πειράματος δείχνει την ανάγκη αυστηρότερης προστασίας των λιγοστών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

Από το 2019 η θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα τριών μιλίων γύρω από τη Γυάρο έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη. Προηγήθηκε (από το 2014 έως το 2020) η συστηματική μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο ενός κοινοτικού προγράμματος Life και η συνδιαμόρφωση, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συναρμόδια υπουργεία, δήμοι, επιστημονικοί φορείς, ΜΚΟ, αλιείς κ.ά.), ενός σχεδίου προστασίας της Γυάρου

Επικεφαλής του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η οποία, εκτός των άλλων, δημιούργησε και ένα σύστημα επιτήρησης της περιοχής με χρήση ραντάρ, καμερών και drone. Με τη συνδρομή του συστήματος αυτού και του Λιμενικού, την τελευταία πενταετία τα περιστατικά παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας μειώθηκαν κατά 55% και επαγγελματικής αλιείας κατά 85%.

Χθες, το WWF έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής το 2018-2021. Τα αποτελέσματά της ήταν όντως εντυπωσιακά: καταγράφηκαν 83 είδη ψαριών, έναντι 61 σε γειτονικές περιοχές εκτός της προστατευόμενης περιοχής, ενώ τα 24 από τα 36 είδη που αλιεύτηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερα εντός της προστατευόμενης περιοχής.

«Η υπουργική απόφαση με την οποία ανακηρύχθηκε προστατευόμενη η θαλάσσια περιοχή της Γυάρου προέβλεπε ένα διάστημα πέντε μηνών κάθε έτος, που οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούσαν με συγκεκριμένες μεθόδους αλιείας και με άδεια από την αρμόδια αρχή να ψαρέψουν εκεί», εξηγεί ο Δημήτρης Δαμαλάς, εντεταλμένος ερευνητής στο ΕΛΚΕΘΕ και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος. «Στην πράξη, όμως, καμία Αρχή δεν ήθελε να αναλάβει το βάρος της έκδοσης και επίβλεψης των αδειών. Ετσι, την τελευταία πενταετία, η περιοχή στην πράξη δεν αλιευόταν. Η θάλασσα ανέκαμψε αμέσως! Και παρότι οι πληθυσμοί των ψαριών δεν πρόλαβαν να φθάσουν σε υγιή επίπεδα, ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι σε γειτονικά νησιά, στα οποία επίσης παρακολουθεί την αλιεία το ΕΛΚΕΘΕ».

Ολα αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες. «Τον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανανέωσε για ακόμη ένα έτος τη διάρκεια ζωής της προστατευόμενης περιοχής. Ταυτόχρονα, ήρε την υποχρέωση ειδικής άδειας για την αλιεία στη Γυάρο. Οταν την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η περίοδος αλιείας, την πρώτη ημέρα ήρθαν επτά σκάφη. Τη δεύτερη ήταν 17. Κάθε σκάφος αλίευε 100-500 κιλά την ημέρα. Οι ντόπιοι ψαράδες μάς λένε ότι δεν έχει νόημα να έρθουμε στη Γυάρο για την τελευταία μας δειγματοληψία, γιατί δεν έχει μείνει τίποτα. Είναι σαν να έβαζαν χρήματα στην τράπεζα για πέντε χρόνια και να τα “σήκωσαν” όλα σε ένα βράδυ».

Την απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. «Η υποχρέωση αδείας αφαιρέθηκε σε συνεννόηση με το WWF και τους υπόλοιπους φορείς του προγράμματος έπειτα από αίτημα του Λιμενικού, καθώς ήταν άνευ ουσίας, δεν θα πήγαινε κανείς στη Σύρο για να την εκδώσει», λέει στην «Κ». «Αυτό που συνέβη, βέβαια, μας προβληματίζει. Το θαλάσσιο οικοσύστημα της Γυάρου είναι πολύ σημαντικό για εμάς και θα αλλάξουμε ό,τι δεν συνάδει με την προστασία του». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Δύσκολος Φλεβάρης» στο Αιγαίο: τι λέει η Εύη Νομικού για Κολούμπο, σεισμούς και το να είμαστε tsunami ready

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ ξεδιαλύνει τι συνέβη στη Σαντορίνη, γιατί το Κολούμπο παραμένει το πιο «ζωντανό» ηφαίστειο της χώρας, ποιες περιοχές χρειάζονται σχέδιο τσουνάμι.

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!

Κυκλάδες: «Η παιδεία δεν είναι κόστος» — Κοινή παρέμβαση συλλόγων εκπαιδευτικών και κάλεσμα σε απεργία 1/10

Δεκάδες κενά σε δασκάλους/νηπιαγωγούς, ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, στέγαση–μετακίνηση στα νησιά: τι ζητούν οι Σύλλογοι ΠΕ Άνδρου, Νάξου–Αμοργού, Πάρου–Αντιπάρου, Σύρου–Τήνου–Μυκόνου.

Αμοργός (Ενωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων) στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι: «Είμαστε με τον Άνθρωπο»

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών δηλώνουν στήριξη στον απεργό πείνας (7η μέρα) και καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Ένωση Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού συνυπογράφει: «Δεν μας στερούν την ψυχή και την αξιοπρέπεια».

Ρευματοκλοπές στα νησιά: Έκρηξη 67% – πρόστιμα-μαμούθ και βάρος στους συνεπείς

Ιαν–Αυγ 2025: 15.554 περιστατικά, ζημιά 58,5 εκατ. €. Στο «κόκκινο» τουριστικοί προορισμοί – από ξενοδοχεία μέχρι σούπερ μάρκετ. Νέα αυστηρότερα μέτρα.

Κέα: Αναβάθμιση του δρόμου Κορρησίας–Ξύλων με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (1,45 εκατ. €)

Έργο βελτίωσης 4,78 χλμ. με ασφαλτόστρωση 6,5 μ., έργα απορροής και διορθώσεις καμπυλών — έναρξη 1/10/2025, ολοκλήρωση 30/09/2027.

Βοιωτία: 62χρονη φέρεται να έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη (!!!)

Η γυναίκα, στέλεχος σε ΚΕΠ, φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε τον θάνατο το καλοκαίρι του 2023 και έθαψε τη μητέρα της σε χώρο δίπλα στο σπίτι· οδηγείται στον Εισαγγελέα Θηβών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Φθινοπωρινό reset στη Νάξο: Κλινική Διατροφή με επίκεντρο το Naxos Medical

Ο Κλινικός Διατροφολόγος Εμμανουήλ Νιάος επιστρέφει για συνεδρίες δύο ημερών — ιδανική ευκαιρία να «μεταφράσουμε» τις καλοκαιρινές συνήθειες σε ισορροπημένη καθημερινότητα.

Σαντορίνη: Η 5η Μαΐου καθιερώνεται επίσημη αργία προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160/Α/18-9-2025. Από το 2026 και κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας θα παραμένουν κλειστές την 5η Μαΐου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.