Πέρυσι οι Κυκλάδες έγραψαν ιστορία… Εντεκα διαφορετικά νησιά με 35 σημαίες (- 3 από τη Σαντορίνη στο τέλος της τουριστικής περιόδου) – Στις 9 Μαϊου η ανάρτηση με τις Γαλάζιες σημαίες για το 2018
“Γαλάζια Σημαία“, σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985. Η ουσιαστική όμως έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων». Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ιδρυτής του Προγράμματος και διεθνώς υπεύθυνος χειριστής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, “FΕΕ” (Foundation for Environmental Education).
Τα Κριτήρια του Προγράμματος εφαρμόζονται διεθνώς και είναι σχεδόν όλα υποχρεωτικά. Αναφέρονται σε όλα τα σχετικά με τις “Γαλάζια Σημαία” έντυπα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) , που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα. Αναφέρονται επίσης περιληπτικά, κατά κατηγορίες, στο τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται από την Εταιρία και διανέμεται ηλεκτρονικά στους διαχειριστές ακτών, στους Δήμους και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ τοποθετείται υποχρεωτικά στον Πίνακα Ανακοινώσεων της κάθε βραβευμένης ακτής ή μαρίνας.
Και τέτοια εποχή έρχεται η ώρα της διάκρισης… με βάση βέβαια τα αιτήματα των Δήμων…Και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβεύσεων του προγράμματος Γαλάζια Σημαία για το 2018, την Τετάρτη 9 Μαΐου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Ανοιχτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο Παράλιο Άστρος, με εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο των αρμόδιων υπουργείων και φορέων του τουριστικού κλάδου. Και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα…
Πέρυσι, η Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στη 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε 47 χώρες. Μάλιστα, σε σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Και οι Κυκλάδες; Για πρώτη φορά στην ιστορία τους είχαν 35 παραλίες σε 11 νησιά… Μάλιστα, Σαντορίνη και Σύρος είχαν από 6 βραβευμένες παραλίες και η Νάξος για 8η χρονιά είχε τρεις γαλάζιες σημαίες….
Ποιες ήταν οι παραλίες;
Θήρα (6): Περίσσα, Βλυχάδα, Περίβολος, Αγ. Γεώργιος, Καμάρι 1, Καμάρι 2
Ιος (3): Όρμος, Μυλοπόταμος, Μαγγανάρι
Μήλος (1): Προβατάς
Σίφνος (2): Καμάρες, Πλατύς Γιαλός
Πάρος (5): Λογαράς, Τσερδάκια, Πούντα, Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, Λιβάδια
Νάξος (3): Αγία Άννα, Άγιος Προκόπιος, Άγιος Γεώργιος
Σύρος (6): Γαλησσάς, Αζόλιμνος, Κίνι, Αγκαθωπές, Βάρη, Φοίνικας
Μύκονος (1): Καλαφάτης / Aphrodite Beach Resort
Τήνος (1): Αγ. Φωκάς / Μαραθιά
Ανδρος (4): Δελαβόγια/Aneroussa Beach, Αγ. Πέτρος, Μπατσί, Χρυσή Άμμος
Κέα (3): Κούνδουρος, Οτζιάς, Γιαλισκάρι
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Δήμος Θήρας έχασε τρεις σημαίες στα τέλη της σεζόν μετά από ελέγχους που έγιναν από την αρμόδια επιτροπή, ήτοι αυτές στην Ακτή Καμάρι 1, Ακτή Καμάρι 2 και Ακτή Αγ. Γεώργιος