Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Εντονο το πρόβλημα με την απουσία μελισσοκομικής χλωρίδας

Κυκλάδες: Εντονο το πρόβλημα με την απουσία μελισσοκομικής χλωρίδας

|

Παρουσιάστηκαν στη Σύρο χθες Δευτέρα τα αποτελέσματα της έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες – Την έρευνα χρηματοδότησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ανάλογη έρευνα θα γίνει και στα νησιά της Δωδεκανήσου

“Η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος του Πρωτογενούς Τομέα και έχει περιληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ για το χρονικό διάστημα 2014 – 2020. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα νησιά ασχολούνται με την μελισσοκομία αυξάνοντας το εισόδημά τους. Είμαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, καθώς προσεγγίζουμε με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες” τάδε έφη ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης. 

Ο λόγος; Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στην Σύρο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η παρουσίαση της έρευνας για τα προβλήματα των μελισσοκόμων στα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εκτελείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την επιστημονική έρευνα, χρηματοδοτεί αποκλειστικά η ΠΝΑΙ.

Στην παρουσίαση που έγινε με ‘live streaming’ για όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Μήλου Νίκος Βενάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Δαδάος. Ο καθηγητής, Πασχάλης Χαριζάνης μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθησαν στα νησιά των Κυκλάδων. Προηγήθηκαν επισκέψεις σε κάθε νησί από τα μέλη του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έγινε ενημέρωση, διανεμήθηκε υλικό και ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία με ερωτηματολόγιο για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκομείο ενώ πάρθηκαν δείγματα μελισσών εντός και εκτός κυψελών με σκοπό την διάγνωση των προβλημάτων, λόγω ασθενειών ή δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση, τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί. Ο κάθε μελισσοκόμος έδωσε δείγματα και καταγράφτηκαν τα μελισσοκομικά φυτά που βρίσκονται στις Κυκλάδες και μπορούν να παράγουν μέλι. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για τους μελισσοκόμους των Κυκλάδων, ώστε να ενημερώνονται άμεσα για κάθε νέο που έχει σχέση με την μελισσοκομία –τόσο από την ΠΝΑΙ, όσο και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα κύρια προβλήματα και οι δυσκολίες που έχουν καταγραφεί είναι η παρατεταμένη ανομβρία, προσβολές από ασθένειες και εχθρούς κατά των μελισσών, δηλητηριάσεις μελισσών από χρήση εντομοκτόνων σε κήπους ή δένδρα κ.λπ., από χρήση φαρμάκων μέσα στην κυψέλη ή από τροφές εμπορίου που περιείχαν φάρμακα, με συνέπεια να προβλέπεται κίνδυνος απωλειών σε μελισσοκομία. Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι εντοπίζεται έλλειψη της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ανάγκη εμπλουτισμού της αφού οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός κ.ά.) μειώνουν τις πηγές ανάπτυξης των μελισσών.

Η μεγάλη έλλειψη σε ανθοφορίες παρατηρείται τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ η έλλειψη γύρης δεν δίνει δυνατότητα διατήρησης του πληθυσμού των μελισσών όταν υπάρχει έλλειψη νέκταρος ή τροφοδότηση με σιρόπι. Η έλλειψη γύρης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια υποκατάστατα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αυτή η προγραμματική σύμβαση θα επεκταθεί και στο Νομό Δωδεκανήσου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η καταγραφή των προβλημάτων στα μελισσοκομεία των νησιών. Η χρηματοδότηση γίνεται αποκλειστικά από την ΠΝΑΙ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος του Πρωτογενούς Τομέα και έχει περιληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ για το χρονικό διάστημα 2014 – 2020. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα νησιά ασχολούνται με την μελισσοκομία αυξάνοντας το εισόδημά τους. Είμαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, καθώς προσεγγίζουμε με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες.

Το επόμενο βήμα, είναι να επεκταθεί η έρευνα και στα νησιά της Δωδεκανήσου, με νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στην ΠΝΑΙ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέλω να πιστεύω ότι με την επιστημονική προσέγγιση, τις προσπάθειες αναβάθμισης του μελισσοκομικού προϊόντος για την ενίσχυση της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών, θα αυξήσουμε ποιοτικά την παραγωγή μας, θα μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι και σίγουρα θα ενισχυθεί η παραγωγή.

Η ΠΝΑΙ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στα νησιά μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς, έχουν ξεκινήσει σεμινάρια μελισσοκομίας ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ, μελετάται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε κάποια νησιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι αρκετοί νέοι μπαίνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.