Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Εκτός σχεδιασμού δύο αιολικά πάρκα σε Νάξο και Τήνο

Κυκλάδες: Εκτός σχεδιασμού δύο αιολικά πάρκα σε Νάξο και Τήνο

|

Εκδόθηκε τη Δευτέρα (25/05) η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου – Διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο αλλά μειώνει τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (“εξαιρεί” το αιολικό πάρκο “ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε”.) και στην Τήνο (εξαιρεί το αιολικό πάρκο “ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.”).

Οι εξελίξεις τρέχουν στο θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.. Και όπως μαθαίνουμε έχουμε αλλαγές… Και μάλιστα μας επηρρεάζουν άμεσα τόσο στη Νάξο, όσο και στη Τήνο, ώ μένουν με το παράπονο οι κάτοικοι της Πάρου και βέβαια έχουμε και τους κατοίκους της Ανδρου που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους κόντρα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί βόρεια στις Κυκλάδες. Ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ την 4η Ιουνίου όπου τα τέσσερα νησιά υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα παλέψουν για την αλλαγή δεδομένων στις προσπάθειες που γίνονται για εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχουμε και καλά νέα…  

Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος μέσω ανακοίνωσης στα social media λίγο μετά το μεσημέρι ανέφερε ” Σύμφωνα με πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο όμιλος Κοπελουζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού μας. Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του Τηνιακού λαού και της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 5 χρόνια. Συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες τη προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακού τοπίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος”.

Ενώ λίγο αργότερα, η Επαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νατάσα Δεληγιάννη – Ασπρου έγινε πιο συγκεκριμένη και έδωσε την είδηση ”  Η προσπάθεια όλων των Τηνιακών που διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τα παιδιά μας, φώναξαν με όλες τους τις δυνάμεις για το δίκιο τους, πρωτοστάτησαν στον αγώνα όλων των Κυκλαδίτικων νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, διεκδίκησαν αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας και ένωσαν τα χέρια τους σε μία ανθρώπινη αλυσίδα που θέλησε να βάλει φρένο στην καταστροφή της ομορφιάς και της φυσιογνωμίας της Τήνου, έφερε καρπούς που δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν και να δυναμώνουν τον αγώνα μας.

Εκδόθηκε χτες 25.5.2020 η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο) σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών, ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.) και στην Τήνο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.).

Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή. Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα (4) νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας”.

Παράλληλα είχαμε παρέμβαση και από τον Επαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά, ο οποίος επίσης ανέφερε ”  Σήμερα 26 Μαΐου 2020, ενημερωθήκαμε για την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με Α.π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/29714/1561/ 25.05.2020 σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση της 177360/18.12.14 σχετικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο. Στην παραπάνω απόφαση μειώνονται τα αιολικά πάρκα από 9 σε 7 αφού εξαιρείται το αιολικό πάρκο “ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.” στην Νάξο και το αιολικό πάρκο “ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.” στην Τήνο.

Οπότε παραμένουν:

τρία (3) αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.», ισχύος 9,2 MW,  «AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.» ισχύος 16,1 MW, «AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW),

ένα (1) αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ, («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)

δύο (2) αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 Α/Γ («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 23 MW, ««ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW

ένα (1) αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 Α/Γ («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» ισχύος 20,7 MW)

Η παραπάνω απόφαση μας στεναχωρεί διότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ομόφωνη αντίδραση των τοπικών μας κοινωνιών. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα και ομοψυχία μέχρι να επικρατήσει η λογική! Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές!”

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα:

– Α/Π «ΣΚΟΥΜΠΙ» ισχύος 23,0 MW – Νήσος Άνδρος  Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων μεταφοράς τάσης/ Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 44.801,73 m2 , Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 2.003,31 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-νέες διανοίξεις: 1.049,00 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης βελτιώσεις: 5.119,29 m.

Α/Π «ΚΑΦΟΥΤΣΙ» ισχύος 36,8 MW – Νήσος Άνδρος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 71.819,93 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 3.527,09 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-νέες διανοίξεις: 1.369,07 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 9.034,79 m.

– Α/Π «ΓΚΟΡΑΚΙ» ισχύος 16,1MW – Νήσος Άνδρος  Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 36.652,45 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 1.967,75 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-νέες διανοίξεις: 3.611,54 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 15.130,59 m.

– Α/Π «ΔΙΣΤΟΜΟΣ» ισχύος 36,8MW – Νήσος Νάξος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 139.490,66 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 12.018,75 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης – νέες διανοίξεις: 1.940,83 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 6.247,30 m.

– Α/Π «ΓΟΥΡΛΕΣ» ισχύος 23,0MW – Νήσος Πάρος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 84.249,92 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 6.819,77 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης – βελτιώσεις: 6.707,28 m.

– Α/Π «ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ» ισχύος 27,6MW – Νήσος Πάρος  Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 73.398,64 m2 , Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 4.594,87 m , Μήκος οδοποιίας πρόσβασης – νέες διανοίξεις: 150 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 7.802,34 m.

– Α/Π «ΦΩΛΙΑ» ισχύος 11,5MW – Νήσος Τήνος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 22.954,18 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 866,79 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 8.865,99 m.

@Ανεμογεννήτριες

Το σύνολο των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται και στα επτά αιολικά πάρκα είναι 76 και η συνολική παραγόμενη ισχύς τους ανέρχεται στα 174,8 MW. Ο τύπος ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί στα αιολικά πάρκα είναι η Enercon E- 70/2,3 MW με ύψος πυλώνα 64 m και διάμετρο πτερωτής 71 m.

@ Οδοποιία

Για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), το συνολικό μήκος της οποίας είναι 39.918,77 m (εσωτερική: 31.798,33 m και πρόσβασης: 8.120,44 m). Οι οδοί θα είναι χωμάτινοι και θα επιστρωθούν με κατάλληλο θραυστό υλικό, ενώ θα ακολουθήσουν τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας. Προβλέπονται επίσης βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης, συνολικού μήκους 58.907,58 m.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό