Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Εισβολή από μέδουσες λόγω υπεραλίευσης και κλιματικής αλλαγής

Κυκλάδες: Εισβολή από μέδουσες λόγω υπεραλίευσης και κλιματικής αλλαγής

|

Οι μέδουσες πλέουν σε πελάγη ευτυχίας στο Αιγαίο! – Εντοπίζονται σε Μύκονο, Σύρο, Νάξο και Τήνο – Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν κάνει απόβαση στα νησιά 

Σοκάρουν οι εικόνες… Κοπάδια από χιλιάδες μωβ μέδουσες, αυτό που λένε οι επιστήμονες “Pelagia noctiluca” συνεχίζουν να εμφανίζονται στα νερά των Κυκλάδων… Και μιλάμε κυρίως για τα νησιά Μύκονος, Σύρος, Νάξος και Τήνο και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που φέρουν νευροτοξίνη στον οργανισμό τους, ενώ τα τσιμπήματά τους είναι επώδυνα για τον άνθρωπο.

Και για όσους έχουν καλή μνήμη, ανάλογες μέδουσες είχαν παρουσιαστεί στον Κορινθιακό, στην Χαλκιδική, ενώ στις αρχές καλοκαιριού ήταν και στην Κρήτη και βέβαια στη Νάξο. Τα θαλάσσια ρεύματα έχουν φέρει τα κοπάδια αυτά στις Κυκλάδες και για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους χειμερινούς κολυμβητές. Σύμφωνα με τον χάρτη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας οι μωβ μέδουσες βρίσκονται σε παραλίες των Κυκλάδων. Μιλώντας στο protothema.gr o διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Επαμεινώνδας Χρήστου ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο παρόλο που βρισκόμαστε σε χειμερινό μήνα και εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά στο να παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στις θάλασσές μας.

«Από την αρχή του χρόνου υπάρχει ένας πληθυσμός αυτού του είδους των μεδουσών στο Αιγαίο. Είναι οι μέδουσες που είχαμε παρατηρήσει και στον Κορινθιακό. Είναι ένα συνηθισμένο είδος στη Μεσόγειο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει μια αύξηση στην εμφάνιση των σμηνών αυτών των μεδουσών. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο λόγω κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι ότι γίνεται πρώτη φορά. Είναι λίγο πιο συχνό απ’ότι παλαιότερα. Αυτό το είδος δεν έχει να κάνει με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, απλά όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία αυξάνεται ο αριθμός του είδους και εμφανίζονται περισσότερα. Όχι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενοχλούν».

medousas1.jpg
Εκτός από την κλιματική αλλαγή ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αύξηση του πληθυσμού αυτών των μεδουσών είναι και η υπεραλίευση εξαιτίας της οποίας εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας. Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου το φαινόμενο αυτό κάνει κάποιους κύκλους και όπως είπε παρατηρείται σχεδόν κάθε 12 χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα πυκνών εμφανίσεων έχουν αυξηθεί.

Και προσθέτει ότι οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αρκετά και μάλιστα όπως επισήμανε πριν βουτήξουν καλό είναι με μια μάσκα να εποπτεύουν στο νερό. «Οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αυτό το διάστημα στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο. Καλό είναι να βλέπουν με μια μάσκα και αν αλλάξει ο καιρός τα ρεύματα της θάλασσας και δεν δουν κάτι να κολυμπούν αλλιώς να μην κολυμπούν. Να κάνουν μια επόπτευση με μάσκα. Αν τώρα κάποιος τσιμπηθεί από αυτή τη μέδουσα η καλύτερη λύση είναι να βάλει στην πληγή πάγο ή μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, το μέγιστο μήκος αυτών των μεδουσών φθάνει τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Η μωβ μέδουσα τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών, ενώ οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η καρέτα – καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Η Σύρος φιλοξενεί το 4ο Summer School για την υγεία παιδιών και εφήβων

Διήμερο επιστημονικών δράσεων με θέμα την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και τη φροντίδα υγείας στη σύγχρονη εποχή

Νάξος: Η φιλαναγνωσία ως γέφυρα έμπνευσης στα ολιγοθέσια σχολεία

Μαθητές από εννιά σχολεία συνάντησαν τον συγγραφέα Δ. Λεϊμονή μέσα από τα βιβλία του και τις δικές τους δημιουργίες

Η Ρόδος στην καρδιά της ευρωπαϊκής έρευνας για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνδιοργανώνουν τη Συνεδρίαση Ολομέλειας του έργου ICARIA στο πλαίσιο του Horizon Europe

Dive In Action: Καθαρίζοντας βυθούς και ακτές – Δράσεις για ένα ελεύθερο από πλαστικά Αιγαίο

Η Dive In Action, με τη στήριξη φορέων της Σαντορίνης, συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων του προγράμματος Plastic Free Greece στο νησί

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο Σύρου

Νέες ειδικότητες διαθέσιμες σε συνεργασία με τη 2η Υ.ΠΕ. – Εξυπηρέτηση χωρίς μετακινήσεις για κατοίκους των Κυκλάδων

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο