Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Εισβολή από μέδουσες λόγω υπεραλίευσης και κλιματικής αλλαγής

Κυκλάδες: Εισβολή από μέδουσες λόγω υπεραλίευσης και κλιματικής αλλαγής

|

Οι μέδουσες πλέουν σε πελάγη ευτυχίας στο Αιγαίο! – Εντοπίζονται σε Μύκονο, Σύρο, Νάξο και Τήνο – Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν κάνει απόβαση στα νησιά 

Σοκάρουν οι εικόνες… Κοπάδια από χιλιάδες μωβ μέδουσες, αυτό που λένε οι επιστήμονες “Pelagia noctiluca” συνεχίζουν να εμφανίζονται στα νερά των Κυκλάδων… Και μιλάμε κυρίως για τα νησιά Μύκονος, Σύρος, Νάξος και Τήνο και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που φέρουν νευροτοξίνη στον οργανισμό τους, ενώ τα τσιμπήματά τους είναι επώδυνα για τον άνθρωπο.

Και για όσους έχουν καλή μνήμη, ανάλογες μέδουσες είχαν παρουσιαστεί στον Κορινθιακό, στην Χαλκιδική, ενώ στις αρχές καλοκαιριού ήταν και στην Κρήτη και βέβαια στη Νάξο. Τα θαλάσσια ρεύματα έχουν φέρει τα κοπάδια αυτά στις Κυκλάδες και για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους χειμερινούς κολυμβητές. Σύμφωνα με τον χάρτη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας οι μωβ μέδουσες βρίσκονται σε παραλίες των Κυκλάδων. Μιλώντας στο protothema.gr o διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Επαμεινώνδας Χρήστου ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο παρόλο που βρισκόμαστε σε χειμερινό μήνα και εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά στο να παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στις θάλασσές μας.

«Από την αρχή του χρόνου υπάρχει ένας πληθυσμός αυτού του είδους των μεδουσών στο Αιγαίο. Είναι οι μέδουσες που είχαμε παρατηρήσει και στον Κορινθιακό. Είναι ένα συνηθισμένο είδος στη Μεσόγειο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει μια αύξηση στην εμφάνιση των σμηνών αυτών των μεδουσών. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο λόγω κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι ότι γίνεται πρώτη φορά. Είναι λίγο πιο συχνό απ’ότι παλαιότερα. Αυτό το είδος δεν έχει να κάνει με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, απλά όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία αυξάνεται ο αριθμός του είδους και εμφανίζονται περισσότερα. Όχι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενοχλούν».

medousas1.jpg
Εκτός από την κλιματική αλλαγή ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αύξηση του πληθυσμού αυτών των μεδουσών είναι και η υπεραλίευση εξαιτίας της οποίας εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας. Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου το φαινόμενο αυτό κάνει κάποιους κύκλους και όπως είπε παρατηρείται σχεδόν κάθε 12 χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα πυκνών εμφανίσεων έχουν αυξηθεί.

Και προσθέτει ότι οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αρκετά και μάλιστα όπως επισήμανε πριν βουτήξουν καλό είναι με μια μάσκα να εποπτεύουν στο νερό. «Οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αυτό το διάστημα στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο. Καλό είναι να βλέπουν με μια μάσκα και αν αλλάξει ο καιρός τα ρεύματα της θάλασσας και δεν δουν κάτι να κολυμπούν αλλιώς να μην κολυμπούν. Να κάνουν μια επόπτευση με μάσκα. Αν τώρα κάποιος τσιμπηθεί από αυτή τη μέδουσα η καλύτερη λύση είναι να βάλει στην πληγή πάγο ή μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, το μέγιστο μήκος αυτών των μεδουσών φθάνει τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Η μωβ μέδουσα τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών, ενώ οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η καρέτα – καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»