Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Δήλος: Το "μυστικό" που έκρυβε ο βυθός στο ιερό νησί...

Κυκλάδες – Δήλος: Το “μυστικό” που έκρυβε ο βυθός στο ιερό νησί (photo)

|

Η Δήλος αποκάλυψε ένα από τα πιο “βρώμικα” μυστικά της – Περισσότερο από ένα τόνο σκουπίδια βγήκαν από το βυθό του ιερού νησιού της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες της ομάδας All for Blue (Photo) 

«Το Ιερό Νησί της Δήλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι η ανταπόκριση από όλους ήταν τόσο μεγάλη και ουσιαστική. Το αποτέλεσμα του καθαρισμού και ο όγκος και η ποικιλία των απορριμμάτων που συλλέξαμε ήταν πραγματικά εντυπωσιακά» 

Ποιος και με ποια αφορμή το αναφέρει αυτό; Ο λόγος για την ιδρύτρια της All for Blue, Κατερίνα Τοπούζογλου που μίλησε στο πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με τη δράση που έγινε μερικές ημέρες νωρίτερα στο Ιερό Νησί των Κυκλάδων την Δήλο. Δράση που πήραν μέρος και ελεύθεροι δύτες, αρχαιολόγοι αλλά και το Λιμενικό Σώμα της Μυκόνου…

.Στον βυθό λοιπόν της Δήλου, πάνω από έναν τόνο απορρίμματα αφαίρεσε η ομάδα της All For Blue organization με τη συνδρομή των δυτών του One Breath Freediving, στο πλαίσιο της συμβολικής περιβαλλοντικής αποστολής #KeepDelosBlue.

Εκεί που άλλοτε έπλεαν τα καράβια της Αθηναϊκής Συμμαχίας, καθώς στο νησί κάποτε φυλασσόταν το θησαυροφυλάκιό της, βρέθηκαν από καπέλα, πλαστικές σακούλες και γυαλιά, μέχρι αλιευτικός εξοπλισμός, καρέκλες, ταμπέλες, μπουκάλια, λάστιχα, σίδερα και μάσκες. Και αυτά ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που έβγαλε η ομάδα των ελεύθερων δυτών από τον βυθό του νησιού, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. 

Την ίδια ώρα, η παιδική ομάδα Μυκόνου της All For Blue, που αποτελείται από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-12 ετών και η Green Team του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ: Uni-pharma και InterMed), που υποστήριξε τις δράσεις, πραγματοποίησαν παράκτιο καθαρισμό αφαιρώντας πλήθος απορριμμάτων.

«Το Ιερό Νησί της Δήλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι η ανταπόκριση από όλους ήταν τόσο μεγάλη και ουσιαστική. Το αποτέλεσμα του καθαρισμού και ο όγκος και η ποικιλία των απορριμμάτων που συλλέξαμε ήταν πραγματικά εντυπωσιακά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδρύτρια της All for Blue Κατερίνα Τοπούζογλου.

«Μέρες σαν κι αυτή μάς δίνουν πολύ μεγάλο κουράγιο να συνεχίσουμε τις δράσεις καθαρισμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της All for Blue organizarion, σε όλη την Ελλάδα, και να ενισχύουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας», τόνισε η κ. Τοπούζογλου και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του καθαρισμού.


 

«Στο ιερό νησί της Δήλου χτυπάει η καρδιά της ιστορίας της Ελλάδας. Θεωρούμε χρέος μας να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Γι΄ αυτό και ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση της All for Blue για τον υποβρύχιο καθαρισμό», δήλωσε ο έμπειρος προπονητής των ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης Δημήτρης Κούμουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και πρόσθεσε: «Ως επικεφαλής της ομάδας One Breath Freediving έχω ξεκαθαρίσει ότι τόσο εγώ όσο και οι αθλητές μου, όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων, είμαστε πρώτα υπεύθυνοι, ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες και ύστερα αθλητές. Με αυτή τη λογική κάθε τέτοιου είδους δράση, θα μας βρίσκει πάντοτε αρωγούς».

Η δράση υποστηρίχθηκε από την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων αλλά και από το λιμενικό σώμα, μέλη του οποίου πήραν μέρος ενεργά στον παράκτιο καθαρισμό, ενώ προηγήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από την Μαρία Μουτσίου και την Αμαρυλλίδα Γρυπάρη. 

«Καταφέραμε να καθαρίσουμε το νησί και να βγάλουμε πολλά σκουπίδια. Χαίρομαι γι’ αυτό, όμως ελπίζω οι επισκέπτες, την επόμενη φορά, να προσέξουν και να σεβαστούν περισσότερο το χώρο», δήλωσε με χαμόγελο η δεκάχρονη Αγγελίνα Δημολίτσα, που συμμετείχε στον παράκτιο καθαρισμό.

Σημειώνεται ότι η ασφαλής μετακίνηση των εθελοντών έγινε με το Delos Tours με την βοήθεια του κ. Φραντζέσκου Νάζου και με το Don Blue Yachting, ενώ τον υποβρύχιο καθαρισμό κατέγραψε το υποβρύχιο drone Sofar Ocean Trident, το οποίο κέρδισε η ομάδα της All for Blue σε διαγωνισμό του εξωτερικού.

Το σύνολο των απορριμμάτων καταγράφηκαν σε παγκόσμια βάση δεδομένων ενώ ο καθαρισμός έγινε, όπως πάντα, με εξοπλισμό πολλαπλών χρήσεων αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί